De geschiedenis van: de Zoo van Antwerpen

De Zoo van Antwerpen kent een zeer rijke geschiedenis. Het is de oudste zoo van België, en één van de oudste van Europa. De zoo opende zijn deuren op 21 juli 1843 en is dus meer dan 175 jaar oud. Tijd om de geschiedenis ervan eens onder de loep te nemen. Want op 175 jaar is er veel gebeurt.

 

Toen de deuren in 1843 opengingen bevond de ingang van de zoo zich nog aan de Borgerhoutsesteenweg, nu de Carnotstraat. Dat is waar nu ongeveer de Koala’s te zien zijn. Op dat ogenblik was er niet veel meer te zien dan de opgezette dieren collectie van de eerste directeur Jacques Kets en enkele geiten en paarden.

In 1844 stond er slecht 1 gebouw in de Zoo. Hierin kon je de collectie van Jacques Kets zien. In de Zoo werkten toen 5 mensen en een ticket koste 1 Frank ( het dagloon van een arbeider).

 

© Bob Van Dyck

 

1845, een kapitein schenkt een 10 jarige afrikaan ‘Jefke’ aan de KMDA. De directeur ontfermt zich over de jongen, en zo word Jefke portier .

We springen verder naar 1847, de 1ste chimpansee ‘Susanna’ arriveert. De zoo telt 48 levende zoogdieren en 84 soorten vogels en reptielen.

1850, het apengebouw wordt  geopend.

In 1852 komt de eerste olifant aan in België. Het dier krijgt de naam ‘Jacqueline’.

We zijn 1856 en de Egyptische olifantentempel word ingehuldigd door Koning Leopold 1.

1860 De Egyptische tempel krijgt hiëroglyfische teksten over de dieren en hun behuizing, over de bouw van de tempel en over de geschiedenis van de Zoo.

Enkele jaren later in 1867 gaat de Indische tempel voor antilopen open.

In 1868 ontsnapt er een tijger uit de Zoo, het dier word uiteindelijk gevonden en doodgeschoten door de directeur Jacques Vekemans .

1870, opening van het paleis voor roofvogels.

In 1879 opent het half ronde volière gebouw waar je tal van vogels kan bewonderen, dit gebouw staat er nog steeds, je vind hier nu pinguïns.

We zijn ondertussen 1880 en de olifant  ‘Jacqueline’ sterft. Het skelet van deze olifant stond lange tijd in de Egyptische tempel.

Nog meer rampen voor de Zoo want in 1881 meer bepaald in de nacht van 11 januari loopt er iets mis met de verwarming van het mensapen gebouwd. Hierdoor brand het hele gebouw af en sterven er 79 apen.

We springen een aantal jaar verder naar 1885, een groot jaar voor de Zoo want de Moorse tempel word geopend, momenteel verblijven hier de Okapi’s, maar bij de opening vond je hier struisvogels terug.  Ook het nijlpaarden gebouw word geopend dit jaar. Er is ook weer tragisch nieuws want een verzorger sterft nadat hij verplet word door een neushoorn.

1890, gebouw voor lama’s, guanaco’s en alpaca’s gaat open. Dit gebouw bevind zicht tegenover het varkengebouw waar je everzwijnen kan vinden, welke ook dat jaar geopend is. Daarnaast zag ook het neushoorngebouw het levenslicht, ook dit gebouw maakt nu onderdeel uit van de nieuwe savanna.

In 1894 opende het vogelpaleis.

We zijn 1897 en grote feestzaal word gebouwd, dit is de voorloper van de Koningin Elizabethzaal.

Het Kangeroe gebouw gaat open in 1898. Hier vind je momenteel de Koala’s terug.

1899, het secetariaat en leden gebouw gaat open. Dit is het gebouw op de hoek vlak naast de ingangspoort.

Het hertengebouw gaat open in 1900. Momenteel kan je de gebouwen nog zien als je gaat spelen in de speeltuin aan het Savanne restaurant. Je vind er ook nog een klein perk met vosmangoesten.

In 1901 gaat het Rhesusapen-paviljoen open.

1903, het restaurant aan de ingang gaat open.

In 1905 ging het nieuwe centraal station open, dat vlak naast de Zoo ligt.

In 1907 werd er een poging ondernomen om het pas ontdekte die de Okapi naar de Zoo te brengen, dat is echter niet gelukt.

1908, het panorama park  en de panorama brug gaat open. In het perk bevinden zocht kamelen en tegenwoordig ook leeuwen.

1911, het Aquarium en reptielengebouw gaan open.

 

WO I start in 1914, al vlug word en besloten om alle roofdieren te doden. Men deed dit om te vermijden dat ze zouden ontsnappen tijdens de bombardementen. En ook tegen de hongersnood.

Het jaar nadien dreig de zoo failliet te gaan. Om dit te vermijden word in de feestzaal van het park een cinemazaal geopend. Hierdoor kon de zoo overleven.

1918, de zoo likt zijn wonde na de oorlog. Verschillende dieren komen terug aan waaronder ook de aller eerste Okapi ooit in een dierentuin. Het dier sterf jammer genoeg al na 50 dagen.

10 jaar later in 1928 arriveert dan Okapi Tele, deze blijf gelukkig wel leven.

Het gaat goed met de zoo en pas in 1937 opent het gebouw van de Zebra’s. Het gebouw bevind zich vlak naast het Aquarium.

WO II start in 1940, en dit is een ramp voor de zoo. De meeste dieren worden uit voorzorg gedood. Daarnaast sterven er ook heel veel dieren door de kou in de winter van 1941 die uitzonderlijk streng was. Ook Okapi Tele sterft van de honger door de oorlog. En het grootste drama is de vernieling van  het aquarium, reptielengebouw, vogelgebouw, nijlpaardengebouw, wintertuin en het museum.

In 1944 deed de zoo nog dienst als legerbasis voor de Engelsen, hiervoor werden ze bedankt door Engeland  door middel van 2 olifanten

1947 de kiosk word in gebruik genomen.

In 1950 gaat het nieuwe vogelgebouw met de donkere gang open.

2 jaar later gaat het vernieuwde nijlpaardenverblijf open, dit is 1952.

In 1953 ondergaat het restaurant aan de ingang een uitbreiding.

Planckendael word aangekocht in 1956.

En in 1959 gaat het vernieuwde mensaapgebouw open.

In 1960 opent Planckdael zijn deuren. Meer over deze geschiedenis volgt later.

1968, ter gelegenheid van 125 jaar Zoo Antwerpen gaat het Jubileumcomplex open. Dit gebouw grenst tegen het treinstation. Je vind er verschillende verblijven voor roofdieren terug , alsook volières voor roofvogels, een berenverblijf  en het  Dolfinarium.

En jaar daarna gaat ook het nocturama open. We zijn dan 1969.

2 jaar late in 1971 word het mensapengebouw uitgebreid.

Op 26 maart 1975 wordt de Zoo erkend als beschermd landschap.

En zo een kleine 10 jaar later op 14 januari 1984 word de hele dierentuin herkend als historisch monument.

Tussen 1987 & 1989 wordt het mensenapengebouw weer uitgebreid. De grachten worden verwijderd en de ruimte word gebruikt als buitenverblijven. Mens en dieren worden gescheiden door middel van glas.

De Egyptische tempel krijgt in 1988 en opknapbeurt.

De zoo wordt de beheerder van de officiële stamboom van de Okapi in het jaar 1990.

Het kangoeroeverblijf wordt in 1994 gerenoveerd, er verblijven vanaf dan Kongopauwen.

In 1997 opent vriesland, een verblijf voor pinguïns en zeehonden.

1999, het buitenverblijf van de olifanten word danig uitgebreid.

Het dolfinarium word in 2000 omgevormd naar een show met zeeleeuwen. Het gebouw word ook gerenoveerd.

In 2003 word het nijlpaardengebouw gerenoveerd, er komt ook een groot buitengedeelte bij. Dit alles krijg vanaf dan de naam Hippotopia. Ook Tapirs krijgen er een verblijf samen met kroeskoppelikanen en beverratten.

Vanaf 2005 word het Aquarium gerenoveerd. De ijsbeer verhuisd, waardoor het perk vanaf dan gebruikt wordt voor neusberen en brilberen.

In 2006 word het reptielengebouw gerenoveerd.

De woonhuizen in de Ommeganckstraat worden afgebroken in 2008 waardoor er extra ruimte komt voor de zoo.

Op 17 mei 2009 word Kai-Mook geboren, de eerste olifant die geboren is in België.

2011 word er veel gedaan in de zoo; Vriesland wordt gerenoveerd, de leeuwen verhuizen naar het panoramapark. Ook dromedarissen en stokstaartjes krijgen daar een nieuw perk. Het oude leeuwen verblijf word gebruikt voor lepelhonden en vosmangoesten

Kai-mook verhuist naar Planckendael in 2012.

In 2014 word een deel van de Rotondevolière gerenoveerd , en word het buitenverblijf  ingericht voor zwartvoetpinguïns.

In 2015 word de Egyptische tempel  nogmaals gerenoveerd. Ondertussen zijn er ook werken bezig aan de nieuwe savanne. Tevens komen er Koala’s en een kangeroe naar de zoo, deze vind je in het oude kangeroegebouw.

In 2016 word de ingang van de zoo vernieuwd. Ook het restaurant word vernieuwd. De ingang wordt enkele meters verhuist, waardoor het plein nu toegankelijk is voor iedereen.

In 2017 word het nieuwe buitenverblijf voor de gorilla’s geopend. Ook de nieuwe savanne en nieuw restaurant gaan dan open.

De toekomst ziet er zeer goed uit voor de zoo. Naast de nieuwe Savanne, en achter de Moorse tempel word er immers hard gewerkt aan een nieuw roofvogel verblijf, waarbij de oude roofvogelkooi terug in gebruik zullen worden genomen.

 

Bron: Zoo & Wikipedia