De geschiedenis
De geschiedenis van Zamperla loopt terug tot het begin van de 20ste eeuw, toen de familie een circus uitbaatte. Later creëerden ze de eerste straatcinema van Italië, tot ze in de jaren 1960 begonnen met het bouwen van familiale attracties.
De grote doorbraak kwam er voor de firma begon toen Mr. Antonio Zamperla het idee kreeg om attracties voor volwassenen ook te gaan bouwen voor kinderen. Zo bouwde hij botsauto’s voor kinderen onder de naam Mini Scooters, een echte nieuwigheid in de sector. Ook de Balloonrace, Convoy trucks en vele andere werden bijzonder succesvol.
In 1976 vestigde het bedrijf zich in Montreal om later te verhuizen naar New Jersey waar Alberto Zamperla, de zoon en huidige CEO, een kantoor en magazijn voor reserveonderdelen opende.
Tussen 1979 en 1988 kende het bedrijf een exceptionele groei. In het 2000 m2 grote bedrijf werken ondertussen 200 personeelsleden. In die tijd kreeg Zamperla van Walt Disney een behoorlijke opgave, ze mochten 7 attracties bouwen voor het Disney park in Parijs.
Het Disney contract wordt door het bedrijf nog steeds gezien als een mijlpaal in hun geschiedenis.
In 2005 werd de stichter van het bedrijf, Mr. Antonio Zamperla, de eerste Italiaan die opgenomen werd in de IAAPA Hall Of Fame. Deze eer kreeg hij voor zijn bijdrage aan de industrie.
Het bedrijf heeft momenteel al meer dan 500 operationele attracties in honderden parken, maar het Zamperla park bij uitstek is Coney Island in New York, dat vaak beschouwd wordt als etalage park van het bedrijf.
Wat bouwt Zamperla precies:
De achtbanen.
Moto Coaster:
Bij de moto coaster nemen de berijders plaats op een moto, met twee naast elkaar. Er is plaats voor 12 berijders. Deze achtbaan wordt gelanceerd aan 65 km/u.
Volare:
Bij de Volare hangen de berijders met hun gezicht naar beneden, waardoor het gevoel van zweven of vliegen gecreëerd wordt. Deze achtbaan wordt getypeerd door de spiraal lift. De berijders gaan met een snelheid van 41 km/u door het parcours, waar twee Heartline inversies in verwerkt zitten.
Twister Coaster:
De Twister Coaster neemt de berijders mee langsheen een wilde muis parcours, waarbij de bakjes rond hun as spinnen. Het parcours zit vol snelle bochten en verrassende drops. Deze achtbaan behaalt een snelheid van 47 km/u.
Speedy Coaster:
De Speedy Coaster is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden een zeer familiale achtbaan. Deze 175 meter lange achtbaan behaalt een snelheid van 30 km/u en gaat doorheen heel wat bochten en helixen.
Pony Express:
De Pony Express achtbaan is een variant op de Moto Coaster, hier stappen de berijders niet op een moto, maar maken ze een ritje op een paard. De lay-out van deze achtbaan is ook meer park gericht, waar de moto coaster eerder een kermis lay-out heeft.
Air Force 5:
De Air Force 5 is opnieuw een achtbaan die bedoeld is voor de familie. Men neemt plaats in vliegtuigjes die door heel wat bochtjes gaan en heen en weer zwieren. Deze achtbaan is amper 9 meter hoog en 100 meter lang. De snelheid bedraagt ongeveer 12 km/u.
Junior Twister Coaster:
De Junior Twister Coaster is een kleinere variant van de Twister Coaster. Bij deze achtbaan draaien de bakjes ook rond hun as, maar vormen meerdere bakjes een treintje. De achtbaan is 7 meter hoog en 175 meter lang, deze behaald een snelheid van 28 km/u.
Dragon Coaster:
Bij de Dragon Coaster wordt geen gebruik gemaakt van een lifthill, deze achtbaan wordt doorheen het hele parcours aangedreven door een motor. Deze veelzijdige achtbaan kan heel wat verschillende lay-outs krijgen. De snelheid bedraagt 28 km/u.
Family Gravity Coaster:
De Family Gravity Coaster is met zijn bescheiden lay-out de kinderachtbaan bij uitstek. De achtbaan is 4.4 meter hoog en 80 meter lang en behaalt een snelheid van 30 km/u.
Mini Mouse:
De Mini Mouse is de kleinste telg uit de achtbaanfamilie van deze bouwer. Het parcours is amper 2.5 meter hoog. Ideaal dus voor de allerkleinsten die al een ritje kunnen maken wanneer ze 90 cm groot zijn.
Thunderbolt:
De Thunderbolt is de meest volwassen achtbaan en tevens de modernste die deze bouwer aanbiedt. De rit begint met een verticale lifthill waarna je loodrecht naar beneden raast. In deze achtbaan zitten 5 inversies verwerkt en behaalt een snelheid van 90 km/u.
Mine Train Coaster:
De Mine Train Coaster is opnieuw een zeer familiale achtbaan, die toch de nodige pit biedt. Bij deze achtbaan draait alles om de heuvels, snelle bochten en verrassende bankings.
Disko Coaster:
Deze zeer populaire attractie wordt meestal niet beschouwt als een ware achtbaan, maar eerder als flat ride. Bij deze attractie neemt men plaats op een grote gondel, waarop 24 tot 40 zitjes gemonteerd zijn. De gondel gaat over en weer, tot hij over de heuvel gaat, de gondel op zich draait ook rond.
Tower Rides.
De torenattracties van deze bouwer kunnen we onderbrengen in enkele categorieën. De grote vrije val torens, de roterende torens en de vrije val torens voor de kids.
Grote vrije val torens: In deze categorie plaatsen we volgende types:
Flash Tower: Bij de Flash Tower worden de berijders eerst omhoog gelanceerd om nadien in vrije val weer naar beneden te komen. Deze toren is 39 meter hoog.
Sky Tower: deze toren is eerder familiaal, men gaat rustig tot een hoogte van 14 meter en maakt dan een vrije val, naargelang het programma kan dit meermaals gebeuren.
Sky Drop: Bij deze toren wordt je langzaam omhoog gehesen, tot een hoogte van 21.5 meter en kom je in vrije val naar beneden.
Z-Force: Dit is de meest intense toren. Ook bij deze toren wordt men omhoog gelanceerd, ditmaal tot een hoogte van 53 meter, om nadien in vrije val naar benden te komen.
Kindertorens: In deze categorie plaatsen we volgende types:
Jumpin’ Star: De Jumpin’ Star is 8 meter hoog en biedt plaats aan 6 personen.
Mega Jumpin’ Star: Dit grotere broertje van de Jumpin’ Star, biedt ook plaats aan 6 personen maar is 12.5 meter hoog.
Roterende Torens:
Samba Tower: Bij deze toren neemt men plaats in een luchtballon, waarbij de armen draaien, ook de bakjes kan je zelf doen draaien.
Vertical Swing: De Vertical Swing valt best te vergelijken met de Star Flyer, zoals we die kennen uit de Plopsa parken. Enkel kiest Zamperla er voor om niet de ster te doen draaien waaraan de stoeltjes bevestigd zijn, maar draait de toren zelf om zijn as, waardoor de stoeltjes gaan zweven.
Tweener Rides:
deze categorie bevat attracties die tussen het familiale en de thrill rides in vallen.
Nebulaz
Bij de Nebulaz draait alles om draaiende armen die elkaar kruisen tijdens de rit.
Regatta: De Regatta kan je het best vergelijken met de Koggemolen, hierbij ga je snel in een ronde op en neer.
Mini en Midi Discovery: De Discovery’s zijn beide attracties waarbij een pendel over en weer slingert, de grote schijf waarop de stoeltjes gemonteerd zitten, draait op zich ook rond. Het verschil tussen de mini en midi is dat de mini 10 Meter hoog gaat en plaats biedt aan 12 personen, de midi biedt plaats aan 16 personen en schommelt tot op een hoogte van 15 meter.
Surf’s Up, Skater en Disko: Deze drie attracties zijn vrij vergelijkbaar, de Surf’s Up en Skater hebben een platform dat rond draait en over de rail heen en weer rijdt, de Disko daarentegen heeft een grote disk. De Surf’s Up is dan weer voorzien van een heuveltje in de track.
Wave Blaster en Kang’A’Bounce: Bij deze attracties neemt men plaats in een van de twee stoeltjes die op een arm gemonteerd zijn, de molen gaat snel vooruit en achteruit draaien, terwijl de armen op en neer gaan.
Kite Flyer: Bij deze attractie gaat men op de buik liggen, als de molen gaat draaien beweeg je op en neer, waardoor je het gevoel van zweven krijgt.
Family Attracties
Happy Swing: De happy Swing is een grote schommel attractie, waarbij je met twaalf personen kan plaats nemen
Barnyard: Deze gekke boerderij danst op en neer en draait in het rond
Magic Bikes: De magic bikes bedien je deels zelfs, wanneer de attractie gaat draaien moet je fietsen om omhoog te gaan.
Rockin’ Tug: Bij de Rockin’ Tug neem je plaats in een bootje dat heen en weer rijdt, terwijl het rond draait.
Demolition Derby: Bij deze attractie staan de karretjes op een draaiend platform, maar verhuizen ze bij het ronddraaien van het ene naar het andere platform.
Tea Cup: De klassieke theekopjes, die je zelf kan doen ronddraaien. Deze levert het bedrijf in meerdere groottes.
Crazy Bus: Deze attractie is een andere variant van het vliegend tapijt.
Flying Tigers: Hierbij neem je plaats in een van de leuke vliegtuigjes die onder een ovalen track hangen. Tijdens de rit zwieren ze heen en weer in de bochten.
Family Swinger: Een klassieker die praktisch elk park bezit, je zweeft in het rond op je stoeltje, dat aan ketting hangt.
Lolly Swing: Een kleurrijke variant op de grote zweefmolen.
Samba Balloon: Bij de Samba Balloon neem je plaats in een mand, die onder een luchtballon hangt, wanneer de molen gaat draaien, bewegen de ballonnen op en neer. De mandjes kan je zelf ook nog eens doen ronddraaien.
Speedway: Neem plaats in een van de wagentjes en maak rondjes, in de bochten zal je een snelle zweepslag maken.
Merry Go Round: Deze kleurrijke carrousels kan je in alle maten en kleuren terug vinden.
Sombrerito: De Sombrerito beweegt op meerdere manieren. De molen op zich draait rond, maar ook de sombrero’s, daarnaast bewegen de armen op en neer en kantelen de sombrero’s ook.
Crazy Surf: De Crazy Surf is alweer een klassieker, je neemt plaats op een bank, wanneer de rit start gaat de bank zijdelings draaien en omhoog en omlaag.
Fiesta Balloon Ferris Wheel: Een klein reuzenrad met kleurrijke ballonnen die je meenemen tot een hoogte van 11.5 meter.
Windstar Z: Bij deze attractie neem je plaats op een paraglider en kan je door de hendel te gebruiken de stoeltjes zelf op en neer doen bewegen, door de wind onder de vleugels te vangen.
Thrill Rides
Discovery’s: De discovery’s hebben allemaal hetzelfde principe, een grote pedelvormige schijf wordt heen en weer geslingerd, terwijl de schijf, waarop de stoeltjes gemonteerd zijn rond draait.
- Discovery
- Giant Discovery
- Midi Discovery
- Discovery Revolution
De Discovery Revolution draait ook 306° rond, waardoor je overkop gaat.
Power Surge: Bij de Power Surge wordt je alle kanten op gedraaid, de arm van de attractie gaat op en neer en draait langzaam rond, ook de schijf waarop de armen met stoeltjes gemonteerd zijn draait en per vier stoeltjes is er ook een roterende schijf.
Hawk: Bij de Hawk zijn er twee armen, waaronder de stoeltjes gemonteerd zijn, de twee armen draaien beide volledig rond, waardoor je overkop gaat. Er kan ook gekozen worden voor deze attractie met een arm.
Air Race: De Air Race is een zeer intense attractie waarbij je plaats neemt op een ronddraaiende arm, die je mee ondersteboven neemt, terwijl de molen rond draait.
Endeavour: De Endeavour is de moderne versie van Zamperla van de klassieke Enterprice. Bij de Endeavour zit je op individuele stoeltjes met je benen los.
Super Spin: De Super Spin lijkt een beetje op de Power Surge, maar hierbij draaien de platformen met de stoeltjes ook nog eens rond.
Energy Storm: Bij de Energy Storm neem je plaats op een stoeltje dat gemonteerd is op een arm, die ondersteboven gaat bij het begin van de rit, ook de molen zelf draait rond, net als de schijf waarop de armen gemonteerd zitten, wat je een rit geeft die je naar alle kanten draait, terwijl je ondersteboven hangt.
Windshear: Deze attractie valt te vergelijken met de topspin, enkel is dit een attractie waarbij je suspended stoeltjes hebt, waarbij je met je benen los zit dus. De armen draaien simultaan, maar kunnen ook afzonderlijk bewegen, wat de rit net wat anders maakt dan die van de gewone top spin.
Twist & Bounce: De Twist & Bounce zal je, zoals de naam al vermeld, doen stuiteren en draaien. De armen van de attractie gaan op en neer, terwijl de schijven met stoeltjes rond draaien. Ook de molen op zich draait rond.
Sombrero: deze attractie beweegt op meerdere manieren. De molen op zich draait rond, maar ook de sombrero’s, daarnaast bewegen de armen op en neer en kantelen de sombrero’s ook.
Zodiac: De Zodiac heeft twee draaiende bewegingen, de schijf met stoeltjes draait rond en ook de arm waarop deze bevestigd zit, door de draaibeweging van de arm ga je ook op en neer.
Major Rides
Ferris Wheel, Giant Wheel: De reuzenraden van Zamperla zijn er van klein tot groot, het hoogste is zelfs 65 meter.
Galleon: De klassieker onder de grote attracties is ongetwijfeld het schommelschip.
Turbo Force: De Turbo Force ken je ongetwijfeld van op de kermis. Een grote arm met daarop aan beide kanten stoelen gemonteerd, die ondersteboven gaan. Er bestaan twee types, het tweede type heeft een arm met maar een uiteinde met stoeltjes.
Telecombat: Bij deze attractie kunnen de berijders de arm omhoog en omlaag laten gaan, waarop hun zitje bevestigd is.
Water Attracties
Water Fight: De Water Fight attractie wordt ook vaak Splash Battle genoemd, hierbij vaar je rond met een bootje en moet je op doelen, maar ook op de andere bootjes schieten met waterstralen.
Water Mania: Bij deze attractie draait alles om het elkaar nat spuiten. Je neemt plaats op een van de vier platformen, waarop waterspuiters staan. De attractie draait rond en ook de platformen op zich, zodat je alles en iedereen kan raken.
Hydro Lift: Bij de Hydro Lift neem je plaats in ronde rafts. De bootjes worden omhoog getild door een lift, waarna je via een bochtig parcours naar beneden glijdt.
Flume Ride: De Flume Ride is een klassieke boomstamattractie. Hierbij vaar je doorheen vaargeulen en ga je via een lifthill omhoog om daarna naar beneden te glijden en te eindigen met een grote splash.
Venice Boat: deze is bedoeld als rustig rondvaartje, de bootjes worden voortbewogen door een kabel die onder water zit.
Fire Brigade: Hierbij neem je plaats in een brandweerwagen, de ladder beweegt op en neer, tijdens de rit moet je een brandje blussen.
North Pole: Dit is de kindervariant van de Log Flume
Canoe River: Deze kinderattractie is bedoeld als roeiavontuur voor de kinderen, maar ook zonder roeien bewegen de bootjes zich voort
Hydro Racer: Bij deze variant op de Speedway wordt gebruik gemaakt van bootjes die over het water varen i.p.v. autootjes.
Kinder Attracties
Mini Tea cup
Convoi
Jump Around
Taga J
Mini Jet
Mini Ferris Wheel
Bron en foto’s: Zamperla