Bouwer in de kijker: Zierer

In dit artikel bekijken we de Duitse bouwer Zierer, een bedrijf dat je niet meer kan wegdenken uit de pretparkwereld. Bijna elk park heeft wel een Zierer attractie in haar aanbod, gaande van achtbanen tot kinderattracties. Het vaakst kom je de oude keverbaantjes en de zweefmolens van dit bedrijf tegen.

 

Geschiedenis

De geschiedenis van het Duitse bedrijf Zierer gaat terug tot het begin van de jaren 1970. Het bedrijf begon achtbanen te bouwen. Het eerste type achtbaan dat men produceerde was de Flitzer. De eerste hiervan werd gebouwd in het Canadese park Crystal Beach, dat gelegen was in Ontario, tot het de deuren sloot in 1989.

In Europa is er van het Flitzer type is er geen exemplaar meer operationeel in een pretpark. Racing kon je terugvinden tot 2020 in Bakken. Deze stond ooit nog in Avonturenpark Hellendoorn, waar deze als Rioolrat door het leven ging.

 

 

Een ander zeer bekend type achtbaan van deze bouwer is de Tivoli achtbaan. Deze kwam in drie vormen: een Tivoli Small, Medium en Large. Het Tivoli model dankte haar naam aan het eerste exemplaar dat hiervan gebouwd werd. De eerste Tivoli Small werd namelijk gebouwd voor Tivoli Gardens in Denemarken en werd daarom naar het park vernoemd. Deze achtbaan opende in 1974 en is van het Small type. Tivoli Gardens doopte de achtbaan als Mariehønen.

De Tivoli achtbanen vind je, ondanks hun leeftijd op dit moment in enorm veel parken nog terug. Denk voor België maar aan De Keverbaan in Bellewaerde en Walibi, Victor’s Race in Plopsaland De Panne en de Orka Ride in Bouwdewijn Seapark.

 

 

Achtbanen

Momenteel bouwt Zierer 5 types achtbanen. De meest familiale zijn de Force baantjes. Het Force model kent meerdere types: de Force Zero, One tot en met Five en de Force 190.

De eerste achtbanen van het type Force openden in 1992 in Erse Park Uetze met Familienachterbahn en in Freizeitpark Lochmühle met Eichhörnchenbahn. De bekendste achtbanen van dit model zijn ongetwijfeld Donderstenen in Avonturenpark Hellendoorn, de Wickie Coasters in de twee Plopsa Indoor parken en Huracan in Bellewaerde.

 

 

Een ander model is de Elevated Seating Coaster. Dit type herkent men aan de hogere zitplaatsen, die voor een totaal ander gevoel zorgen. Enkele voorbeelden van dit model vind je terug in Hunderfossen Familiepark met Il Tempo Extra Gigante in Noorwegen en in Freitzeitpark Familienland in Oostenrijk met Big Bang.

 

 

De meest volwassen achtbanen bouwt Zierer onder de noemer Tower Coasters. Van dit model bestaan er twee types:  de Tower Launch Coaster en de Tower Speed Coaster. Deze modellen worden getypeerd door de verticale first drop, vergelijkbaar met het Eurofighter model van Gerstlauer. Het verschil tussen beide types is dat de launch coaster vertrekt met een verticale lancering en bij het andere type word je omhoog getakeld met een ketting.

 

Het laatste type dat deze bouwer bouwt is de zogenaamde Vertical Drop Coaster. Bij deze achtbaan zal je tijdens de rit halt houden op een element dat plots verticaal naar beneden valt. Een beetje een vrije val op een achtbaan. Van dit type werden er momenteel twee gebouwd. Polar X-Plorer in Legoland Billund en Verbolten in Bush Gardens Williamsburg.

 

 

Fun Rides (familie attracties)

In de categorie Fun Rides catalogiseert Zierer de familiale attracties die het bedrijf bouwt.

 

Family Freefall Tower

Deze attractie neemt je mee naar een hoogte van 12 meter en laat je meermaals een vrije val beleven. De toren draait ook rond, waardoor je een mooi panoramisch zicht krijgt. Deze toren biedt plaats aan 10 gasten per rit. Van dit type bestaat ook een XL model, dat 20 meter hoog is.

 

 

Kontiki

De Kontiki kan je een beetje een klein soort schommelschip noemen, met dat verschil dat de boot niet heen en weer schommelt maar over een rail rijdt en ronddraait. Dit model kennen we het best uit de Plopsa parken met de Woeste Zee en de Swingboom.

 

© Bob Van Dyck

 

Cycle Fun Rail

Bij deze attractie maak je een rondritje over een rail. Een soort van monorail dus, maar om verder te komen moet je fietsen. Je kan deze attractie terug vinden in Bobbejaanland met de Horse Pedalo en in Phantasialand met de Würmling Express.

 

© Bob Van Dyck

 

Ferris Wheel

Dit reuzenrad is bedoeld voor de kleinsten. Je vindt dit reuzenrad in twee verschillende types, eentje van 12 meter hoog en eentje van 20 meter hoog. Het voorbeeld op de foto is het Western Riesenrad in Heide Park.

 

© Bob Van Dyck

 

Roundabouts (draaimolens)

 

Roundabout en Dragon Ride

De roundabout herkennen we als de kleine, snelle rupsmolens. De rit kan voorwaarts en achterwaarts draaien. Voorbeelden op de foto’s zijn Blauer Drache in Fort Fun en Seepferdchen in Potts Park.

 

© Bob Van Dyck

 

Dragon Boats

Bij de Dragon Boats vaar je rustig in een rondje terwijl het bootje omhoog en omlaag gaat. Voorbeeld op de foto is Sprutten in BonBon-Land.

 

© Bob Van Dyck

 

Jetski’s

Bij de jetski’s stap je via een platform op een bootje of jetski en gaat de molen ronddraaien. Met behulp van het stuur kan je snelle uitzwaaien maken, alsof je over het water racet. Een mooi voorbeeld is de Mega Mindy Jetski in Plopsaland De Panne.

 

© Bob Van Dyck

 

Flying Fish

Bij de Flying Fish neem je plaats op één van de gondels die je zelf omhoog en omlaag kan laten bewegen door op een knopje te drukken. De molen draait ook rond. Het voorbeeld op de foto zijn de Vliegende Vissen in Drievliet.

 

© Bob Van Dyck

 

Wave Swingers

De Wave Swinger of een zweefmolen. Dit soort attractie vind je natuurlijk in 90% van de pretparken terug. Je neemt plaats op een stoeltje, dat bevestigd is aan de molen met kettingen. Wanneer de molen begint te draaien zweven de stoeltjes door de lucht.

 

© Bob Van Dyck

 

Major Rides (thrillrides)

 

Star Shape

De Star Shape dankt zijn naam aan de stervormige arm waaraan meerdere stoeltjes bevestigd zijn. Tijdens de rit gaat de gondel heen een weer zwieren en zelfs tot 360° ronddraaien, terwijl de armen waarop de stoeltjes bevestigd zijn ook volledig omdraaien.

 

© Bob Van Dyck

 

Suspended Flying Carpet

De Suspended Flying Carpet is een soort vliegend tapijt, maar dan omgekeerd. Je neemt geen plaats op een stoeltje op de attractie maar er onder, waardoor je benen vrij hangen.

 

© Bob Van Dyck

 

Bronnen: Zierer, RCDB, Wikipedia

Foto’s: Bob Van Dyck