Bouwer in de kijker: Wisdom Rides

 

Het Amerikaanse bedrijf Wisdom ridom werd opgericht in 1969 te Colorado, Amerika. Het bedrijf wordt beschouwd als een pionier op het gebied van attracties die op een trailer gemonteerd kunnen worden.

 

In 1969 richtte Jerry Wisdom het bedrijf Wisdom Industries op in Colorado. De man werkte als tiener al op de kermis en ging later studeren. Op zijn universiteit werd hij een top football speler, maar hij wees een carrière als professioneel footbal speler af. Hij trouwde met zij vrouw Elaine en ging samen met haar familie op de kermis werken. In 1957 demonteerde hij het reuzenrad van de familie en hij bevestigde het op een trailer die hij tweedehands kon aankopen. Elke komende winter zou Jerry één of andere attractie op een trailer monteren, zoals een octopuss en een Tilt-A-Whirl.

 

 

In 1965 gingen Jerry en Elaine met de attracties ook op off season evenementen staan. In 1969 verkocht het koppel uiteindelijk de attracties en begonnen ze zelf attracties te bouwen. In 1973 kocht de man de patenten van de Whirlybird attractie op en ging deze zelf bouwen onder de naam Sizzler. Later kwamen daar de Gravitron, Dragon Wagon, Tornado, Himalaya, en vele andere bij.

 

 

 

Na het overlijden van Jerry in 2003 zetten zijn zoon Victor en diens vrouw Mai het bedrijf verder.

 

De attracties.

 

Achtbanen

Dragon Wagon

De Dragon Wagon achtbaan is een achtbaan, voornamelijk voor kinderen. Deze wordt gebouwd op een trailer en kan een enkele ovalen lay out hebben of een ovaal met een helix er in verwerkt. Er bestaat ook een grotere vaste constructie van deze achtbaan, speciaal bedoeld voor in pretparken.

 

 

Orient Express

De Orient Express is een achtbaan die vrij hard gelijkt op de Dragon Wagon, enkel het treintje heeft een ander design.

 

 

Pirate’s Hideaway

De Pirate’s Hideaway is een combinatie van darkride en achtbaan. In de indoor stukken kan decoratie aangebracht worden.

 

 

Looney Lagoon

De Looney Lagoon is opnieuw een zeer bescheiden achtbaan. Het treintje van dit type heeft draaiende tonnen, waardoor het een Spinning Coaster wordt. De draaibeweging kan door de inzittenden zelf bepaald worden door aan een wiel te draaien, vergelijkbaar met een theekopjesattractie.

 

 

Jungle Twist

De Jungle Twist is opnieuw een Spinning Coaster. De karretjes van dit type draaien vrij rond.

 

 

Miner Mike

De Miner Mike is een kleine Powered Coaster die tijdens een ritje zowel voorwaarts, als achterwaart kan rijden.

 

 

Go Gator

De Go Gator is opnieuw een Powered Coaster. Anders dan bij de Miner Mike, waarbij de elektrische geleiding via de sporen gebeurt, hangt deze versie aan een elektrische kabel die de motor in het achterste bakje doet draaien.

 

 

Thrillrides

Y-Factor

De Y-Factor is een nieuwe ontwikkeling van Wisdom Rides, die nog niet eerder gebouwd werd. De attractie bestaat uit twee gondels, die aan een pneumatische arm bevestigd zitten. De middenconsole van de attractie draait rond, alsook de gondels. Tijdens de rit gaan de armen op en neer.

 

Viper

De Viper bestaat uit een grote arm met aan beide uiteinden een gondel. Wanneer de attractie start kantelt de arm en gaan de gondels rond draaien. Ook de centrale arm draait in het rond, waardoor je tijdens een rit meerdere richtingen op draait en omhoog en omlaag gaat.

 

 

Storm

De Storm bestaat uit een groot draaiend plateau, met daarop wederom twee kleine draaiende plateaus. Op deze kleine plateaus staan telkens twee draaiende gondels, waarin de berijders naar elkaar gericht zijn.

 

 

Sizzler

De Sizzler is een klassieker.  Bij deze attractie gaat de middenconsole draaien. Aan deze middenconsole zitten drie armen waaronder telkens vier gondels bevestigd zitten op een ster. Deze sterren draaien tijdens de rit ook rond. Je hebt van de Sizzler drie uitvoeringen: de Classic, Super en Deluxe, deze benaming heeft met de grootte van de attractie te maken.

 

 

Starship, Centrifuge, Alien Abduction

Deze drie attractienamen zijn verschillende uitvoeringen van het attractietype Graviton. In deze attractie nemen bezoekers plaats in een grote ronde gondel. Deze gaat vervolgens zeer snel draaien waardoor er een centrifugale kracht optreedt. De bezoekers van de attractie zijn meestal niet vastgemaakt aan beugels of riemen, en kunnen gedurende de rit proberen te bewegen.

 

 

Himalaya

De Himalaya is wat we in de volksmond een snelle rups noemen. Bij deze attractie ga je zowel voorwaarts als achterwaarts rijden.

 

 

Beetle Bobs

De Beetle Bobs kan je een beetje vergelijken met een rups, maar dan met karretjes die onder een balk hangen en tijdens de rit naar buiten zwieren.

 

 

Moby Dick, Genesis, Avalanche, Seven Seas

Deze attractienamen duiden telkens op het attractietype dat wij vaak omschrijven als een vliegend tapijt. De passagiers zitten bij dit type op een platform dat tijdens de rit altijd horizontaal blijft. Dit platform wordt meestal gedragen door 1, 2 of 4 armen die kunnen zorgen voor een volledige rotatie van 360°.

 

 

Family Rides

 

Windsurfer, Whirlwind, Tornado

Deze drie attractietypes zijn varianten op de zweefmolen. De Whirlwind is de klassiekste uitvoering met tweezitstoeltjes of enkele zitjes aan een ketting. Bij de Windsurfer neem je ook plaats op een stoeltjes, maar is op het bakje een soort vin geïnstalleerd, die je kan bewegen, op deze manier kan je zelf kiezen hoe hoog je gaat. Bij de Tornado maken de klassieke stoeltjes plaats voor een bolvormige gondel met vier zitplaatsen.

 

Tornado

 

 

Windsurfer

 

 

Whirlwind

 

 

Stampede

De Stampede is als het ware een dubbel reuzenrad. Aan een centrale arm zitten twee reuzenradgondels gemonteerd die als een klassiek reuzenrad rond draaien. Maar ook de as draait rond, waardoor je omhoog en omlaag gaat. Het grote verschil met een reuzenrad zijn ook de stoeltjes, die voorwaarts gericht zijn.

 

 

Lady Bugs

De Lady Bugs is een kleine versie van een rups, maar dan eentje met veel minder snelheid, wat deze toegankelijk maakt voor kinderen.

 

Grand Wheel

Het Grand Wheel, is  zoals de naam al doet vermoeden, een reuzenrad.

 

 

Drag Strip

De Drag Strip is een grote glijbaan, waarbij met een matje naar beneden glijdt. Er zijn acht banen naast elkaar, waardoor men tegen elkaar kan racen.

 

 

Kids Rides

De vier kinderattracties die Wisdom bouwt zijn voornamelijk draaimolens. Bij de Squadron neem je plaats in een vliegtuig dat je met behulp van een hendel omhoog kan laten vliegen. De Dive Bomber is ongeveer dezelfde attractie, maar dan veel lager. Bij de Monster Truck stap je in een monster truck voertuig, wanneer de molen draait, gaan de trucks op en neer. De laatste is een klassieke Carrousel, waarbij je op een paardje kan zitten.

 

Play Area

Bij Wisdom worden ook verschillende types Play Areas gebouwd. Deze hebben glijbanen, touwbruggen enzoverder. Deze kregen de namen Raiders, Raiders stretch (een iets grotere versie) en de Renegade.

 

Bron en foto’s: Wisdom Rides