Bouwer in de kijker: Sartori Rides International

Het Italiaanse bedrijf Sartori Rides is voornamelijk gespecialiseerd in het bouwen van transporteerbare  attracties. Het bedrijf ontstond begin jaren 1950 in de Italiaanse regio Veneto, waar meerdere attractiebouwers gevestigd zijn, en werd opgericht door Claudio Sartori die een wagen voor kinderen ontwikkelde.

 

Attracties

 

Achtbanen

Bij Sartori worden meerdere types achtbanen gebouwd, zowel voor de kleinsten als achtbanen met een veel hoger thrillgehalte

 

Energizer Cobra: Deze Cobra is meteen de spectaculairste achtbaan uit het gamma. Deze hangende achtbaan gaat namelijk driemaal overkop. In het parcours is een Cobraroll en een Immelman inversie verwerkt.

 

 

Roto Coaster: Deze achtbaan kennen we allemaal van op de kermissen, het is een type dat door meerdere bouwers vervaardigd wordt. De lay-out van de achtbaan is een Wilde Muis, maar dan met draaiende karretjes.

 

 

Caterpillar Coaster: De Caterpillar Coaster is een kleine achtbaan, die aangedreven wordt door een motor. De lay-out van deze achtbaan is ovaal.

 

Crazy Worm: De Crazy Worm wordt vaak ook een Big Apple achtbaan genoemd, ideaal voor kinderen die een eerste achtbaan ervaring willen opdoen.

 

 

Thrill Rides

Uiteraard bouwt Sartori ook een uitgebreid gamma aan Thrillrides, waarin vooral jongeren heel wat fun kunnen beleven.

 

Looping: De Looping is een attractie met twee armen, waaraan een gondel bevestigd zit. Wanneer de rit start gaan de armen draaien, waardoor de gondel ondersteboven gaat.

 

 

Cyber Loop: De Cyberloop is een attractie met twee armen, waaraan een gondel bevestigd zit. Wanneer de rit start gaan de armen draaien en beginnen de gondels te kantelen, tot ze volledig ondersteboven gaan.

 

 

Twister: De Twister kennen we in de volksmond als het vliegende tapijt. De berijders nemen plaats in een gondel die bevestigd zit aan een grote arm. Deze arm gaat draaien waardoor de gondel omhoog en omlaag gaat, maar nooit ondersteboven.

 

 

Twin Twister: De Twin Twister is een dubbele uitvoering van de gewone Twister. Dit wil zeggen dat de attractie twee armen bevat met elk een gondel.

 

 

Crazy Wave: De Crazy Wave is opnieuw een klassieker op de kermis. De berijders nemen plaats op een bank, die bevestigd zit aan twee armen. Wanneer de armen gaan draaien, beweegt de bank op en neer.

 

 

Techno Jump: De Techno Jump bestaat uit een centrale molen, waaraan armen bevestigd zijn. Aan deze armen zit telkens een bakje. Wanneer de molen snel gaat draaien gaan de armen snel op en neer.

 

 

Roto Techno: De Roto Techno is vergelijkbaar met de Techno Jump. Het grote verschil is dat hierbij de bakjes onderaan de arm hengen, aan een platform dat kan draaien, waardoor de berijders ook naar alle kanten kunnen gericht worden.

 

 

Music Express: De Music Express kennen we allemaal als de snelle rups.

 

 

Drop Tower: Bij de Drop Tower neem je plaats in een stoeltje en wordt je omhoog gehesen, waarna je een vrije val maakt.

 

 

Family Rides

Onder de noemer Family Rides vallen de iets rustigere attracties, waarvan het ganse gezin kan genieten.

 

Jumping Frog: De Jumping Frog is een kleine versie van de Drop Tower.

 

 

Crazy clown: De Crazy clown is een ronde attractie, waarbij de gondel roteert, maar ook omhoog en omlaag gaat. Door de bewegingen lijkt het alsof je op een wilde zee zit.

 

 

Pirate Boat: De PirateBoat kennen we allemaal wel, het is een grote schommelboot.

 

Wacky Submarine: Bij deze attractie neem je plaats in een bootje, dat over een half pipe rail heen en weer rijdt. Tijdens de rit draait de bot ook rond. Ook verkrijgbaar als Crazy Bus. 

 

 

Galleon Race: De Galleon Race kennen we allemaal als de klassieke Koggemolen, waarbij je in een bootje stapt.

 

 

Ferris Wheel: Het Ferris Wheel wordt ook wel het reuzenrad genoemd. Deze attractie biedt Sartori aan in verschillende hoogtes en themas.

 

 

 

Flying Chairs: De Flying chairs attractie is een klassieke zweefmolen, welke in meerdere thema ‘s gebouwd wordt.

 

Kids Rides

De kids Rides zijn, zoals de naam al doet vermoeden, speciaal op maat gemaakt voor de kleinste attractieliefhebbers.

 

Crazy Carpet: Het Crazy carpet is een kleine versie van het vliegende tapijt. Deze attractie bestaat in meerdere uitvoeringen, waarbij telkens een ander thema gebruikt wordt.

 

 

Bounty: De Bounty is een kleine versie van de Pirate Boat.

 

 

Funny Sky: De Funny Sky is een draaimolen, bestaande uit een grote gondel met bakjes, de gondel draait rond en gaat op en neer.

 

Ballon Flight: De Ballon Flight is vergelijkbaar met de Funny Sky, enkel maakten de vliegtuigjes hier plaats voor luchtballonnen.

 

Viking: Ook de Viking is een gelijkaardige attractie als de Funny Sky.

 

Convoi Ride: De Convoi Ride is een klein rondritje met wagentjes. Sartori biedt deze attractie aan in diverse uitvoeringen.

 

 

 

Jet Rides: onder de naam Jet Rides catalogiseert Sartori alle kleine kindermolentjes.

 

On Rail: De On Rail attracties zijn rondritjes die over een spoor lopen.

 

Carrousels: Sartori bouwt ook een breed gamma aan draaimolens.

 

Mini molentjes: Sartori bouwt ook heel wat soorten mini molentjes, die plaats bieden aan de allerkleinsten.

 

 

Bron: Sartori Rides