Bouwer in de kijker: Pax Company

De Pax Company is een Russische bouwer van attracties maar eerder een onbekende bouwer bij ons. Deze bouwer bouwde heel wat achtbanen die voornamelijk in Rusland terug te vinden zijn, maar wie het Franse park, Parc Saint Paul, bezocht, heeft ongetwijfeld ook een ritje gemaakt in en achtbaan van deze bouwer.

 

Geschiedenis

De Pax Company werd opgericht in 1988 in Rusland. In 1993 begon het bedrijf ook internationaal te verkopen. Het bedrijf werd opgericht door mensen die heel wat ervaring hadden in de ruimtevaart industrie. Het bedrijf stond in voor de bouw van heel wat pretparkattracties, maar ook TV en telecommunicatie masten.

Deze bouwer bouwde in het verleden ongeveer 170 pretparkattracties, een industrie die men ondertussen verlaten heeft. Doorheen de jaren bouwde het bedrijf 33 achtbanen, schommelboten, vrijevaltorens enzoverder.

Pax Company houdt zich tegenwoordig enkel bezig met het bouwen van tv en communicatiemasten, lanceerplatformen voor de ruimtevaart en in de amusementsindustrie het bouwen van reuzenraden.

 

Pretparkattracties

Een van de attractietypes die het bedrijf bouwde waren vrijevaltorens, een voorbeeld hiervan vinden we terug in Parc Saint Paul in Frankrijk. Deze toren is 40 meter hoog en biedt verrassend veel airtime.

Van dit type bestonden ook twee familievriendelijke modellen van 24 meter en 12 meter hoog.

Men bouwde ook drie types schommelboten, van kleintjes tot een model dat volledig overkop ging.

Achtbanen

Pax Company bouwde in het verleden 33 achtbanen die bekend zijn bij RCDB, mogelijk zijn het er nog meer. De meeste hiervan zijn terug te vinden in Rusland. In 2013 stopte het bedrijf echter met het produceren van pretparkattracties en dus ook de achtbanen.

De eerste achtbaan die het bedrijf opende was in 1990 in het Russische park Gorskaya Park. Een park dat ondertussen de deuren sloot. De laatste achtbaan van het bedrijf opende in 2013 in het Russische park Damanskiy Island Amusement Park, ze kreeg de naam Golden Arrow. Deze achtbaan zou maar twee maanden in werking zijn geweest.

Pretpark

In 1995 opende het bedrijf haar eigen pretpark in Moskou, het kreeg de naam VVC Wheel Park. In dit park werden voornamelijk attracties geplaatst van Pax Company zelf, een beetje een toonzaal dus. In het park kwamen vier achtbanen te staan, waaronder de opvallende Cobra. Dit was een shuttle coaster van 46 meter hoog en 150 meter lang. Er zat ook een looping in verwerkt.

 

 

Het park sloot in 2016 de deuren, waarna alle attracties verwijderd werden, met uitzondering van het reuzenrad.

 

Reuzenraden

Pax Company bouwt momenteel nog reuzenraden voor de amusement industrie. Oudere reuzenraden van dit bedrijf haalden zelfs al enkele records. Zo bouwde Pax Company het reuzenrad EuroWheel in Mirabilandia. Dit reuzenrad werd 90 meter hoog en was bij opening in 1994 het hoogste reuzenrad van Europa. Momenteel is dit nog steeds het hoogste reuzenrad in een Europees pretpark.

In Zuid Korea mocht het bedrijf een reuzenrad bouwen van 80 meter hoog, leuk detail, dit rad werd gebouwd op een kantoorgebouw van zeven verdiepingen hoog. Omdat dit gebied aardbeving gevoelig is, werd bij de constructie rekening gehouden met dit feit en zou het een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van richter moeten kunnen weerstaan.

Het bedrijf heeft ook het hoogste reuzenrad van Rusland op haar naam staan. Dit Reuzenrad is terug te vinden in Sochi, Rusland. Het reuzenrad is 80 meter hoog.

Momenteel bouwt het bedrijf een gloednieuw reuzenrad in Phuket te Thailand. Dit Reuzenrad moet het hoogste ter wereld worden en daarmee het 167,6 meter hoge reuzenrad High Roller in Las Vegas verslaan. Een precieze hoogte wou men voorlopig niet verklappen, maar er zal minstens 170 meter behaald worden.

Attracties dichterbij huis

Wie een attractie van de Pax Company wil proberen en liever niet zo ver reist als Rusland, kan ook in Europa op enkele plekken terecht. We nemen je hiervoor eerst mee naar Frankrijk.

In Parc Saint Paul vind je namelijk drie attracties terug van deze bouwer. De eerste is een 40 meter hoge vrijevaltoren met de naam La Tour Descente Extreme. Deze vrijevaltoren neemt je eerst heel traag mee omhoog, tot een hoogte van 40 meter. Bovenaan kan je enkele seconden van het uitzicht genieten vooraleer je met veel airtime weer naar beneden raast.

 

Nog in Parc Saint Paul vinden we de achtbaan Wild Train. Een eerder bescheiden achtbaan van 15 meter hoog en 320 meter lang. Toch is een ritje hierop bijzonder amusant.

 

 

Formule 1 is de Derde attractie in Parc Saint Paul van deze bouwer. Formule 1 is een Wilde Muisachtige achtbaan met racewagentjes als karretjes. De achtbaan is 15 meter hoog en 380 meter lang.

 

 

Een zeer speciale achtbaan van Pax Company vinden we terug in het Zwitserse Conny-Land. In dit park staat namelijk Cobra. Dit is een Shuttle Coaster, waarbij je eerst achterwaarts omhoog getakeld wordt, alvorens je losgelaten wordt en doorheen een looping raast. Na de looping ga je geen typische piek op, maar ga je helemaal ondersteboven hangen, voor je de rit opnieuw achterwaarts aflegt.

 

 

Bronnen: RCDB, Pax Company

Foto’s: Pax, Themeparkfreaks