Bouwer in de kijker: Hopkins Rides

Hopkins_Rides_logo

 

Hopkins Rides is een Amerikaans bedrijf gelegen in Florida. Het bedrijf ontstond in 1962 en bouwde in die tijd skiliften en kabelbanen in pretparken. In 1980 begon men ook met de bouw van waterattracties, waarin ze zich later specialisten zouden noemen.

 

Het bedrijf werd opgericht door OD Hopkins, een Chinees die geboren werd in 1926 in Peking. Hij richtte het bedrijf O.D. Hopkins Associates Inc op. Het bedrijf bouwde voornamelijk kabelbanen en skiliften tot Wonderland Amusement Park hen vroeg een log flume te bouwen. De eerste waterattractie die men bouwde was de Big Splash in Wonderland Amusement Park in Texas. Deze log flume opende in 1980.

Adv 1 008

De skilift afdeling werd in 1986 verkocht aan Skyfair, Inc.

Het bedrijf bouwde tussen 1985 en 1996 zeven achtbanen, maar stopte daarna met deze productie. De eerste achtbaan van deze bouwer is nog steeds operationeel in Wonderland Amusement Park en kreeg de naam Texas Tornado.

 

In november 2001, ging O.D. Hopkins and Associates Inc failliet Het bedrijf werd gereorganiseerd en in 2002 ging het opnieuw van start onder de naam Hopkins Rides, LLC.

In 2012 werd het bedrijf opgekocht door WhiteWater West, het bedrijf blijft zelfstandig attracties bouwen en verkopen, maar dan onder de vlag van WhiteWater West.

 

Attractietypes

Hopkins Rides bouwde meermaals protypes, waaronder de Aqua Drag, een attractie voor kinderen. Deze nemen plaats in een rubber bootjes en worden door waterstralen aangedreven om zo tegen elkaar te racen. Het enige exemplaar hiervan is te vinden in Wonderland Amusement Park.

 

Rapid River: Hierbij varen de bootjes over zeer turbulent water en krijgen de passagiers regelmatig een nat park. De eerste van dit type werd gebouwd in Wonderland Amusement Park en kreeg de naam Rattle Snake River Raft Ride.

 

Log Flume: De klassieke log flume neemt je mee in een bootje dat meerdere afdalingen maakt die eindigen met een grote splash. Een bekend exemplaar voor ons, werd gebouwd in Parc Asterix en kreeg de naam Menhir Express.

 

Super Flume: De super flume is een grotere uitvoering van de klassieke log flume. Bij deze variant is er per bootje plek voor acht passagiers, die per twee naast elkaar zitten.

 

Shoot The Chute: Dit is de natste attractie uit de Hopkins catalogus. Bij deze attractie neemt men plaats in een boot. De rit is eerder kort, men gaat een lifthill op en na een bocht raas je naar beneden en eindig je met een gigantische splash. Een voorbeeld van deze attractie dat in Europa bekend staat als natste waterattractie is Tidal Wave in Thorpe Park.

 

 

 

Bronnen: Coaster Force, Wikipedia, Hopkins Rides

Foto’s: Wonderland Amusement Park