Bouwer in de kijker: EOS Rides

EOS is een Italiaanse bouwer die in 2000 begon in de attractiewereld. Het bedrijf is gevestigd in de Italiaanse provincie Treviso, in de gemeente Spresiano. Deze bouwer bouwt allerhande soorten attracties van grote thrillrides tot kinderattracties.

 

Eos is een vrij jong bedrijf dat in het jaar 2000 werd opgericht. De eerste jaren investeerde men voornamelijk in research. Het bedrijf ontwikkelde een eigen lijn attracties, waaronder enkele award winnende exemplaren. Jmpmer genoeg is het bedrijf in 2022 gestopt met bestaan.

Het bedrijf gaat er prat op dat ze tot de top behoren van bouwers in hun genre. Het bedrijf installeerde doorheen de jaren ook al volledige pretparken, waaronder Mazakaland Park in Turkije, waarvan ze 40% in handen hebben.

Ook het pretpark Galaxy Park in Irbid, Jordanië werd volledig ingericht door het bedrijf. Dit is een indoor park met meerdere EOS attracties, waaronder een custom spinning coaster die doorheen het hele gebouw rijdt.

 

Attracties

 

Rollercoasters

Mini Tornado en Tornado: Deze twee types achtbaan zijn een antwoord van EOS op de vele Big Apple achtbanen.

 

 

Double Loop: De Double Loop achtbaan is een iets grotere familie achtbaan, de lay-out heeft twee spiralen, of helixen.

 

 

TT coaster: De TT Coaster is wederom een familie achtbaan. Deze werd zo ontworpen dat er drie andere attracties gebouwd kunnen worden in de drie grote bochten. Op de baan zelf staan treintjes met draaiende bakjes.

 

 

Twisters: De Twister achtbanen zijn Spinning Coasters. De draaibeweging van de karretjes zijn bij de kleine versies mechanisch en kan dus geregeld worden. Dit type werd onderverdeeld in 4 soorten. De kleinste is de Wild Twister, deze achtbaan kunnen we onder andere terugvinden in Drouwenerzand als Jungle. Een iets grotere uitvoering is de Crazy Twister, deze achtbaan heeft na de lifthill een recht stuk, waarin een haarspeldbocht verwerkt is. Nog groter is de Super Twister, dit exemplaar heeft een beetje weg van een Wilde Muis achtbaan, met scherpe bochten. De grootste en snelste variant is de Mega Twister.

 

 

Typhoon en Spiderman: Twee kleine baantjes, die zeer laag bij de grond blijven. Bij dit type worden de treintjes aangedreven en is er dus geen lifthill nodig. De Typhoon achtbaan rijdt over een volledig vlakke rail, terwijl de Spidermand een lichte helling heeft. De kleinste versie, Typhoon vinden we terug in Mega Speelstad als Disco Twister. De karretjes van beide exemplaren draaien gecontroleerd rond.

 

Darkrides

De Darkrides van EOS maken gebruik van een geleidingsrail die de karretjes aandrijft. Het bedrijf bouwt meerdere modellen gaande van spookhuizen tot een ritje doorheen de jungle. Op de karretjes zijn in sommige varianten ook pistolen geïnstalleerd waarmee je effecten aan of uit kan zetten.

Family Rides

Apollo: Bij de Apollo lig je op je buik, waardoor je het gevoel zal krijgen te kunnen vliegen, wanneer de molen aan het draaien gaat.

 

 

Fun House: Bij de Funhouse betreed je een huis vol hindernissen, die je moet overwinnen.

 

 

Bumper Cars: Zoals elke bouwer van kermis attracties, heeft ook EOS haar eigen botsauto’s, zowel voor grote als kleine bestuurders.

 

Dubai Wonder: De Dubai Wonder attractie is een kleine vrije val toren die het thema kreeg van de Burj El Arab toren in dubai. Het bijzonder is dat deze toren op een grote draaischijf staat, waardoor je dus behalve omhoog en omlaag, ook in het rond gaat.

 

 

Graffiti: De Graffiti en Graffiti Double zijn eveneens kleine droptoren, die ronddraaien.

 

 

Stragada: De Strataga is een moderne versie van de Tagada, waarbij je in een ronde gondel zit die rond draait en op en neer gaat. In de attractie zit je niet vast, waardoor je alle kanten opgeslingerd kan worden.

 

 

Leonardo: Bij de Leonardo neem je plaats op een dino, de molen draait rustig rond en de bakjes gaan op en neer.

 

 

Mini Fireball: De Mini Fireball bestaat uit een half pipe, waarover een gondel heen en weer rijdt, op de gondel zitten twee draaiende schijven, die in twee richtingen draaien.

 

 

Columbus: De Columbus neemt je mee voor een ritje op de zee. Je stapt in een treintje met roterende bakjes, dit treintje rijdt over een rail met heuveltjes.

 

 

Water Rides

Bij EOS worden drie soorten waterattracties gebouwd. De klassieke boomstammetjes, een Splash Battle en een Rapid River.

Kids Rides

Carousel: een klassieke kleine draaimolen.

 

Volare: De Volare is een gekke vliegtuigmolen. De attractie bestaat uit een basiskolom, waaraan een balk zit, met aan elk uiteinde stoeltjes. De arm gaat tijdens de rit omhoog en schommelt heen en weer.

 

 

Funny Swing: De Funny Swing is een schommel die automatisch heen en weer schommelt.

 

 

Mini Ferris Wheel: Het Min Ferris Wheel is een kleine versie van het reuzenrad, waarbij je een mooi overzicht over het park kan krijgen.

 

 

Droptower: Deze kleine droptorentjes zijn er in twee varianten. De kleinste is eentje van 8 meter hoog en wordt de Baby Happy Hopper genoemd. De iets grotere versie is 12 meter hoog en kreeg de naam Family Happy Hopper.

 

 

Duck Family: Bij deze Duck familie maak je een rondritje in een eendje, dat over een rail rijdt.

 

Flying Chairs: de klassieke zweefmolen, waarbij je in een stoeltje plaatsneemt dat aan kettingen bevestigd is.

 

Bron en foto’s: EOS Rides