Bizarre parken : Haw Par Villa

Technisch gezien is dit geen echt pretpark, aangezien je er geen mechanische attracties terug vind. Toch is het 1 van de bizarste parken op onze planeet. Het park, gelegen in Pasir Panjang Road in Singapore, bestaat namelijk alleen maar uit standbeelden en de gigantische scenes waarin ze staan. Alles staat in het teken van de Chinese mythologie, volksverhalen, legenden en geschiedenis.

 

De meest gekende attractie van het park is: ‘The Ten Courts of Hell’. Hier wordt op een gruwelijke manier aangetoond wat je daar kan verwachten volgens de Chinese en Boeddhistische mythologie. Vroeger bevond deze attractie zich in een 60 m lange Chinese draak. Maar deze werd afgebroken waardoor je nu alleen een grijze muur ziet.

 

 

Andere attracties zijn:

Journey to the West: dit is een 16e-eeuwse Novelle geschreven door Wu Cheng. Het verhaal gaat over een boeddhistische monnik XuanZang die naar India reist om daar heilige teksten te gaan halen. Zijn tocht vergt veel inspanning en ook veel lijden. Het maakt deel uit van de 4 grootste Chinese klassieke Novelles.

 

The Twenty-Four Filial Exemplars: Dit zijn 24 verschillende teksten gemaakt tijdens de Yuan Dynastie (1260 – 1368). Elke tekst gaat over een ander personage en betreft een ander verhaal. In het park zijn ze uitgebeeld.

 

Legend of the white snake: Dit verhaal hoort bij de 4 grootste volksverhalen van China. Het is al talloze keren verfilmd. Oorspronkelijk was het een horrorverhaal waarbij een monnik de ziel van Xu Xian moet redden van de Witte Zielslang, ook wel gekend als de Witte Dame. Welke in werkelijkheid een demon was. In latere verhalen wordt het een verboden liefdesverhaal waarbij de Witte Dame verliefd wordt op Xu Xian.

 

Romance of Three Kingdoms: Dit waargebeurde verhaal speelt zich af in de laatste jaren van de Han Dynastie en de 3 koninkrijken periode. Het verhaal is deels waar, deels legende en deels mythologisch. Het verhaal gaat grotendeels over verschillende leiders die de Han Dynastie willen vernietigen of willen herstellen. Het boek hoort bij de 4 grootste Chinese klassieke novelles.

 

Ook mythologische figuren zoals de lachende Boeddha en Guanyin (godin van troost en genade) kan je terug vinden in het park. Net zoals Jiang Ziya (Strategische militair in de 11de eeuw), Su Wu (diplomaat in 100 voor Christus) en Lin Zexu ( ambtenaar in 17de eeuw, gekend voor het starten van de 1ste opium-oorlog).

 

En niet te vergeten de dieren van de Chinese horoscoop, alsook de oprichters van het park en hun ouders.

 

 

Het park werd geopend in 1937 onder de naam Tiger Balm Gardens. En werd gebouwd door de broers Aw Boon Haw en Aw Boon Par. Hun doel was om de traditionele waarde van China in ere te kunnen houden. In 1986 investeerde de International Theme Parks Pte Ltd zo’n 30 miljoen in het park. Er werd geïnvesteerd in de laatste nieuwe technieken om zo een Oosters Disneyland te creëren.

 

2 jaar later werd het park overgenomen door de toeristische dienst van Singapore. Deze hernoemde het park naar Haw Par Villa. Haw Par komt van de voornaam van de 2 broers. Het park draaide echter verlies. Het is nooit winstgevend geweest en daardoor werd het verplicht om gratis toegankelijk te zijn.

 

 

Artikel: Maarten Busschots

Bron: Wikipedia.

Fotos: Haw Par Villa