Een delegatie van 8 Belgische en Nederlandse achtbaanliefhebbers trok in september naar Japan om daar het land, de mensen en voornamelijk de pretparken en achtbanen te ontdekken. In Japan is echt alles anders zoals de cultuur, de sfeer en de mentaliteit. Zelfs de rollercoasters worden bijna allemaal gebouwd door Japanse bedrijven die we hier niet of nauwelijks kennen. Dit betekent echter niet dat de rollercoaster of pretparken minder leuk zijn. De beleving is volledig anders en daarom willen we ze graag met jullie delen. Onze reis sloten we af in de hoofdstad Tokio. Ook daar zijn heel wat pretparken terug te vinden.
Om ons avontuur in de Disneyparken te beschrijven, heb ik wijselijk besloten om dit over te laten aan Laura. Ik ben namelijk niet de grootste Disneyfan en zij kan dit veel beter beschrijven dan ik. Ik geef dan ook graag mijn pen uit handen voor Tokyo DisneySea!
Tokyo DisneySea is wellicht het mooiste Disneypark van de hele wereld. Ik keek enorm uit naar een bezoek aan DisneySea. Het park heeft verschillende topattracties met Journey to the Center of the Earth, 20000 Leagues Under the Sea en Indiana Jones: Temple of the Crystal Skull. Fantasy Springs opende een paar weken voor ons bezoek en was voor ons een teleurstellende ervaring.
American Waterfront
In het gedeelte van de American waterfront vinden we Tower of Terror en Toy Story Mania. Tower of Terror is een Disney klassieker, die voor mij altijd in de smaak valt. De voorshow is heel goed, met verrassende effecten. Qua ritbeleving vind ik deze wel inferieur aan de andere versies die ik gedaan heb. Toy Story Mania is een shooter zoals Maus au Chocolat in Phantasialand. Dit heb ik zelf niet gedaan omdat de wachtrij heel de dag te lang was.
Port Discovery
In Port Discovery kan je instappen in Aquatopia of Nemo & Friends SeaRider. Aquatopia is een unieke attractie, die je wel eens gedaan moet hebben. Toen wij er waren, was het enorm warm en stond de ‘soak’ stand aan. De rit verloopt dan gewoon zoals normaal. Je maakt leuke, onverwachte bochten en opeens komt het water uit het niets. Je wordt behoorlijk nat, maar het is de perfecte afkoeling op een warme dag. Nemo & Friends SeaRider is een simulator, die wij overgeslagen hebben.
Lost River Delta
In dit themagebied vinden we één van de twee achtbanen van het park, Raging Spirits en Indiana Jones: Temple of the Crystal Skull. Raging Spirits lijkt heel erg op Indiana Jones: Temple of Peril in Parijs. In Tokyo is dit een leuke en soepele achtbaan, waar we meerdere ritjes op gemaakt hebben. Temple of the Crystal Skull is een darkride die gelijkend is aan de Indiana Jones darkride in Anaheim. Net zoals in Anaheim heb ik hier genoten van de mooie decors en de wilde bewegingen van de jeep.
Mermaid Lagoon
Mermaid Lagoon is gethematiseerd naar de De Kleine Zeemeermin, Ariel. In dit gebied vinden we Ariel’s Playground en de tweede achtbaan van het park, Flounder’s Flying Fish Coaster. Flounder’s Flying Fish is een kinderachtbaan van Togo. Flounder, of in het nederlands Botje, is Ariel’s trouwe vriend in de tekenfilm. Ariel’s Playground is een indoorhal met verschillende kinderattracties.
Mysterious Island
In Mysterious Island staan de twee meest besproken attracties van Tokyo DisneySea, namelijk Journey to the Center of the Earth en 20000 Leagues Under the Sea. In 20000 Leagues Under the Sea stap je in een duikboot en verken je de bodem van de zee. Deze darkride is zeker een must-do, maar heeft mij niet omvergeblazen.
Journey to the Center of the Earth heeft me wel omvergeblazen. De decors en soundscape dragen bij tot een enge sfeer en goede spanningsopbouw wanneer je afdaalt naar het centrum van de aarde. In het centrum zit een hele grote, realistische animatronic. Het ritsysteem is vervolgens heel plezant en het voelt bijna aan als een powered coaster op het moment dat je uit de vulkaan schiet. Ik zou alleen al voor deze attractie terugkeren naar Tokyo DisneySea.
Fantasy Springs
Fantasy Springs werd enkele weken voor ons bezoek geopend. Net zoals alle andere bezoekers, wilde ik graag dit gebied betreden en minstens één van de vier darkrides kunnen doen. De vier darkrides zijn gethematiseerd rond Frozen, Peter Pan, Tinkerbell en Rapunzel.
We hadden de dag ervoor Tokyo Disneyland bezocht. We raakten zo vlot binnen dat we de dag erna, de dag van het DisneySea bezoek, besloten om ongeveer een half uur voor opening aan te komen bij het park. Dit hadden we beter niet gedaan, want we stonden een uur in de rij om binnen te kunnen. Gelukkig hadden we paraplu’s bij, want de rij schoof amper en het was ongeveer 35° zonder schaduw.
Toen we binnen waren, bemachtigde ik nog één van de laatste plaatsen voor Peter Pan’s Never Land Adventure. We mochten Fantasy Springs betreden rond 19u. Toen het eindelijk onze beurt was, was ik heel enthousiast om het gebied en de attractie te verkennen. Helaas ging Peter Pan’s Never Land Adventure op dat moment in storing en kregen we geen standby pass voor een andere attractie in het gebied.
Heel frustrerend, want de rijen voor de vier darkrides van Fantasy Springs gingen overdag niet boven 10 min. Teleurgesteld verlieten we het gebied en gebruikten we de standby pass voor een extra ritje Journey to the Center of the Earth.
Algemene conclusie
Tokyo DisneySea is een mooi park met attracties die écht de moeite waard zijn. Jammer genoeg maken het management en de app van een zorgeloze dag DisneySea, een stressvolle dag. De combinatie van warmte, drukte en stress om standby passes te kunnen bemachtigen, heeft ervoor gezorgd dat ik niet ten volle van DisneySea heb kunnen genieten.
Het gebruik van de app is zeker wel aan te raden, om eten te bestellen, gebruik te maken van de gratis 40th Anniversary Priority Pass en/of Disney Premier Access. Journey to the Center of the Earth en Indiana Jones hebben veel goedgemaakt, maar niet alles. Ik keer pas terug naar DisneySea als Fantasy Springs vrij toegankelijk is.