In Technopolis werd AI!, een tijdelijke themazone over artificiële intelligentie geopend. Hiermee introduceert Technopolis in samenwerking met De Cronos Groep, de spelers van de Nationale Loterij en VLAIO op een ijzersterke manier een brandend actueel thema. Via de zone wil Technopolis iedereen vanaf 12 jaar vertrouwd maken met artificiële intelligentie en hen klaarmaken voor de technologische (r)evolutie van de eeuw. Het is zonder meer een primeur in Vlaanderen (en daarbuiten).
Voor het binnentreden van AI! worden bezoekers meteen overweldigd door gigantische schermen die een fictief futuristisch wereldbeeld projecteren, grote neonletters en een hologram dat bezoekers welkom heet. Daarnaast kan ook de surveillance speaker van kunstenaar Dries Depoorter aan de ingang als blikvanger tellen. De camera beschrijft namelijk alles wat deze ziet, ook bezoekers die voorbijlopen. Alle elementen samen zorgen voor een overweldigende eerste indruk, net als de technologie zelf en de heel uiteenlopende berichten die erover verschijnen.
In de zone zelf ontstaat er echter snel orde in de chaos en krijgen bezoekers de kans om stap voor stap te ontdekken wat AI inhoudt en wat de impact kan zijn.
Ontdek, test en oordeel zelf
In AI! maken bezoekers in verschillende fases kennis met artificiële intelligentie. Na een korte intro doorlopen ze via een gigantisch ganzenbord de geschiedenis van AI. Zo maken ze kennis met onder meer de eerste expertsystemen in de jaren ’50, één van de eerste chatbots in 1966 en krijgen ze ook een korte blik op wat de toekomst zou kunnen brengen.
In een volgende fase leren bezoekers via video’s, infoborden, interactieve schermen… belangrijke concepten zoals machine learning, prompts, latent space… kennen. Ook termen zoals GAN, LMM, NLP tot ANI, AGI en ASI, die voor de meesten nog Chinees klinken, komen aan bod.
Daarna komen ze in aanraking met belangrijke maatschappelijke thema’s zoals privacy, vooroordelen en werkgelegenheid. Zonder één valse noot een hele opera componeren, een deepfake maken, een AI-afbeelding genereren…: de opstellingen zijn niet alleen leuk, ze zijn ook bedoeld om bezoekers aan het denken te zetten over de gevolgen en staan dichtbij de leefwereld van jongeren.
Tot slot leren bezoekers AI gebruiken via populaire tools zoals ChatGPT, Dream en Evolution. Aan het einde van het traject zijn ze in principe in staat om voor zichzelf uit te maken hoe AI zichzelf en anderen vooruit kan helpen.
Met de komst van onze technologie-expo ON/OFF kon iedereen vanaf 8 jaar al met een brede waaier aan nieuwe technologieën kennismaken. Met AI! hebben we nu ook een zone voor 12-plussers die inzoomt op wellicht de belangrijkste technologie (r)evolutie van eeuw.
AI! is echt een primeur in Vlaanderen. Het is ongezien dat deze nieuwe technologie zo begrijpelijk en toegankelijk gemaakt wordt voor het brede publiek. We zijn dan ook enorm fier dat we samen met een heel ecosysteem van partners en experts uit het AI-veld, deze zone in Technopolis konden realiseren. De eerste bezoekers reageerden alvast zeer enthousiast dus we kijken uit naar een succesvolle lancering.
Marjan Verhaegen – COO Technopolis
De tijdelijke expo AI! is een belangrijke aanwinst voor Technopolis. Dat vindt ook Lieven Scheire, die als peter de zone mee zal promoten.
Laat je niks wijsmaken
De eerste berichten over de zone wekten al heel wat reacties los op sociale media en toonden meteen aan waarom een zone over AI in Technopolis noodzakelijk was. Heel wat mensen bekijken artificiële intelligentie met argwaan, hetgeen logisch is vermits het steeds moeilijker wordt om neutrale betrouwbare informatie te vergaren.
Terwijl de maatschappij nog volop een historische transformatie doormaakt, is het volgens Technopolis cruciaal om nu al zoveel mogelijk jongeren en volwassenen klaar te maken om aan deze revolutie deel te nemen. Belangrijk daarbij is dat niet alleen antwoorden aangereikt worden, maar dat er ook aangemoedigd wordt tot kritische reflectie en debat.
Het is heel belangrijk dat jongeren zo snel mogelijk mee zijn met AI en op de hoogte zijn van de voor- en nadelen. Uiteindelijk zullen zij in de toekomst mee bepalen hoe we deze veelbelovende technologie ten goede kunnen inzetten voor een duurzame en welvarende maatschappij.
Artificiële intelligentie is nog volop in ontwikkeling, vandaar dat AI! geen statische zone is, maar een dynamisch concept dat snel mee kan evolueren wanneer nieuwe toepassingen worden ontwikkeld en de technologie nog verdere sprongen maakt. Een mooie en noodzakelijke aanvulling aan het aanbod, dat aantoont dat Technopolis helemaal mee is!
Frank Beckx
Voorzitter Raad van Bestuur Technopolis
Directeur Kennis- en Lobbycentrum Voka
Zorg dat je (helemaal) mee bent
Voor wie zich nog verder wil verdiepen in het thema, voorziet Technopolis het komende jaar nog aanvullende activiteiten zoals lezingen en workshops. Secundaire scholen kunnen al een workshop over de impact van AI op fake news, een debatworkshop en educatief materiaal boeken.
Inbegrepen in toegang
Voor het grote publiek is de zone open op woensdagnamiddag, in het weekend en tijdens schoolvakanties. Op schooldagen is de zone enkel open voor secundaire scholen. Zij kunnen, net als bedrijven, ook een begeleid bezoek boeken. AI! is voorlopig open tot eind 2025.