Eindhoven Zoo helpt mee in strijd tegen olifantenherpes

Twee Aziatische olifanten in Eindhoven Zoo zijn dinsdag gevaccineerd tegen het dodelijke elephant endotheliotropic herpesvirus (EEHV). Dit is onderdeel van een onderzoeksproject onder leiding van de Universiteit Utrecht. Het doel? De strijd aangaan met een virus dat wereldwijd voor hoge sterftecijfers zorgt onder jonge olifanten.

 

Een infectie met het herpesvirus is de meest voorkomende doodsoorzaak onder jonge olifanten: twintig procent van de Aziatische olifanten overlijdt eraan. Zowel in het wild als in dierentuinen eist het virus veel slachtoffers, vooral jonge dieren tussen de 1 en 10 jaar oud. In hun eerste levensjaar zijn ze beschermd door de antistoffen van hun moeder, maar daarna neemt deze bescherming af. Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht hebben een vaccin ontwikkeld dat jonge olifanten beter moet beschermen tegen het virus. Dit vaccin traint het immuunsysteem om bepaalde antistoffen aan te maken die het virus herkennen en verhinderen dat het schade kan aanrichten.

 

Eindhoven Zoo doet mee aan het onderzoek door twee Aziatische olifanten te laten vaccineren, als tweede dierentuin van Nederland. Dat gebeurde dinsdag bij de halfzussen Jing (6) en Ma Palai (26). Dierenarts Fokko Klip licht toe: “Jing zit in de risicogroep qua leeftijd, dus voor haar kan het zeker een belangrijke beschermingsmaatregel zijn. Het vaccineren van beide olifanten verliep goed, naar verwachting zullen de dieren niet veel last hebben van bijwerkingen. We houden hen uiteraard extra in de gaten.”

 

Revolutionair vaccin

Half januari worden de dieren nogmaals ingeënt en aan het eind van die maand wordt er bloed afgenomen, waarna dit in Utrecht wordt getest op het voorkomen van antistoffen. Door deelname aan dit project hoopt Eindhoven Zoo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een oplossing tegen het dodelijke virus. Stephan Rijnen, hoofd dierverzorging bij de dierentuin: “Als dit vaccin blijkt te werken, is dat revolutionair te noemen. Het kan ervoor zorgen dat er veel olifantenlevens gered worden. Dat zou enorm goed nieuws zijn voor Aziatische olifanten in dierentuinen én in het wild. We werken daar natuurlijk graag aan mee.” 

 

Bron en foto: Eindhoven Zoo