Twee leeuwenwelpen geboren in Dierenpark Amersfoort

Op dierendag, 4 oktober, zijn er leeuwenwelpen geboren in DierenPark Amersfoort. Het zijn twee vrouwtjes. De jongen zijn kerngezond, drinken goed en openden na een aantal dagen hun ogen.

 

 

Het is het eerste nestje van kersverse moeder Zaila. “Het gaat goed met de leeuwin, zij pakt de moederrol perfect op”, legt dierverzorger Marc Belt uit. “Zaila is erg beschermend en houdt haar kroost nauwlettend in de gaten.”

 

Na een draagtijd van drieënhalve maand kwamen de jongen ter wereld. De eerste weken drinken de welpen alleen melk bij hun moeder. Na ongeveer zes weken beginnen zij ook vlees te eten. De jongen hebben zwarte vlekken in hun vacht. In de natuur vallen de leeuwenwelpen hierdoor nauwelijks op tussen het gele, dorre gras op de Afrikaanse savanne. Na ongeveer drie maanden vervagen de vlekken. “Voorlopig blijven de welpen bij hun moeder. Over een paar weken ontmoeten zij hun tante Sabi en hun vader Ramzes voor het eerst”, vertelt Marc.

 

Leeuwen hebben een kwetsbare status, dat betekent dat de soort in de natuur wordt bedreigd. Het leefgebied van de leeuw wordt vernietigd door landbouwontwikkeling en de lokale bevolking jaagt op de soort om het vee te beschermen. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt natuurorganisaties die zich onder andere inzetten voor de bescherming van de leeuw, maar ook voor de veiligheid van de bevolking. Het dierenpark is blij met de geboorte van de welpen. “Deze geboorte draagt bij aan de instandhouding van de soort”, legt Marc uit. Over enkele weken kunnen bezoekers de jonge welpen bewonderen in DierenPark Amersfoort.