Top 10 meeste inversies op achtbanen van Midden-Oosten

Het Midden-Oosten, het heeft een cultuur die tot de verbeelding spreekt, die een beetje mysterieus is en die we geregeld tegenkomen in pretparken. Denk dan maar aan attracties zoals Fata Morgana in Efteling. Zin om zelf wat van deze Arabische cultuur te proeven en een van de pretparken daar? Wij zochten alvast uit wat de achtbanen zijn van Midden-Oosten met de meeste inversies en brachten ze samen in deze top 10.

 

Voor deze top 10 hebben wij de landen genomen die het vaakst bij het Midden-Oosten gerekend worden. Dit zijn: Bahrein, Iran, Irak, Israël, Jemen, Jordanië, Koeweit, Libanon, Oman, Palestina, Qatar, Saoedi-Arabië, Syrië, Turkije en Verenigde Arabische Emiraten.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terug vinden.

 

#13-7: Anaconda, Dream Coaster, Death Railway, Boomerang, Predator & Energizer (3 inversies)

Anaconda in Luna Park Tel Aviv, Dream Coaster in Dream City, Death Railway in Majidi Land, Boomerang in Family Fun, Boomerang in Al-Shallal Theme Park, Predator in IMG Worlds of Adventure en Energizer van Sella hebben elk 3 inversies en delen daarom samen de 7de plaats.

 

Anaconda – Luna Park Tel Aviv:

Anaconda in het Israëlische pretpark Luna Park Tel Aviv werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan bevat 3 inversies die zowel voorwaarts als achterwaarts doorlopen worden waardoor de bezoekers in totaal 6 keer overkop gaan, het gaat om een Cobra Roll en een looping. De Boomerang Coaster behaalt een snelheid van 75,6 km/u en is 35,5 meter hoog. Tijdens het ritje van 285 meter dat dus zowel voorwaarts als achterwaarts wordt afgelegd, worden er krachten tot 5,2 G bereikt.

 

 

Boomerang Roller Coaster – Al-Shallal Theme Park:

Boomerang Roller Coaster in het Saudische pretpark Al-Shallal Theme Park werd gebouwd in 2004 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan bevat 3 inversies die elk zowel voorwaarts als achterwaarts doorlopen worden waardoor de bezoekers in totaal 6 keer overkop gaan, het gaat om een Cobra Roll en een looping. De Boomerang Coaster behaalt een snelheid van 75,6 km/u en is 35,5 meter hoog. Tijdens het ritje van 285 meter dat dus zowel voorwaarts als achterwaarts wordt afgelegd, worden er krachten tot 5,2 G bereikt.

 

 

Dream Coaster – Dream City:

Dream Coaster in het Iraakse pretpark Dream City werd gebouwd in 2010 door de Duitse fabrikant Maurer Rides. Op het 385 meter lange circuit zijn er 3 inversies: een looping en een Bent Cuban Eight. De achtbaan heeft een hoogte van 25 meter en behaalt een snelheid van 70 km/u.

 

 

Death Railway – Majidi Land:

Death Railway in het Iraakse pretpark Majidi Land werd gebouwd in 2015 door de Chinese fabrikant Beijing Shibaolai Amusement Equipment. De achtbaan heeft 3 inversies: een Looping en een Double Corkscrew. Death Railway behaalt een snelheid van 75 km/u en is 24 meter hoog.

 

 

Boomerang – Family Fun:

Boomerang werd geopend in 2015 in het Iraakse pretpark Family Fun. De rollercoaster werd gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en was operationeel van 1985 tot en met 2010 in het voormalige Deense pretpark Tivoli Karolinelund. De achtbaan bevat 3 inversies die elk zowel voorwaarts als achterwaarts doorlopen worden waardoor de bezoekers in totaal 6 keer overkop gaan, het gaat om een Cobra Roll en een looping. De Boomerang Coaster behaalt een snelheid van 75,6 km/u en is 35,5 meter hoog. Tijdens het ritje van 285 meter dat dus zowel voorwaarts als achterwaarts wordt afgelegd, worden er krachten tot 5,2 G bereikt. In onderstaande video is vanaf 19 minuten en 39 seconden de achtbaan te zien.

 

 

Predator – IMG Worlds of Adventure:

Predator in IMG Worlds of Adventure gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten werd gebouwd in 2016 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De indoor coaster heeft naast de drop van 97° ook 3 inversies: Looping, Cutback en Heartline Roll. De achtbaan behaalt een snelheid van 70 km/u en is 22 meter hoog. Op het parcours van 361 meter worden er krachten tot 4,5 G gegenereerd.

 

 

Energizer – Sela:

Energizer van de Saudische exploitant Sela werd gebouwd in 2022 door de Italiaanse fabrikant Sartori Rides. De achtbaan maakte haar debuut op de Jeddah Pier maar was ook al terug te vinden op Riyadh Winter Wonderland. De Inverted Coaster heeft 3 inversies: een Immelmann en een Cobra Roll. Het parcours is 422 meter lang en 24 meter hoog en tijdens de rit zijn er krachten tot 5 G te voelen.

 

 

#6-4: Roller Coaster, Manta & Velociraptor (4 inversies)

Roller Coaster in Chavi Land, Manta in SeaWorld Abu Dhabi en Velociraptor in IMG Worlds of Adventure hebben elk 4 inversies en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Roller Coaster – Chavi Land:

Roller Coaster in het Iraakse pretpark Chavi Land werd gebouwd in 2013 door de Chinese fabrikant Hebei Zhongye Metallurgical Equipment Manufacturing. De achtbaan bevat 4 inversies: een Double Loop en een Double Corkscrew. Het parcours is in totaal 680 meter lang.

 

 

Velociraptor – IMG Worlds of Adventure:

Velociraptor in IMG Worlds of Adventure gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten werd gebouwd in 2016 door de Duitse fabrikant Mack Rides. Tijdens de rit van 1056 meter lang gaan de bezoekers 4 keer overkop, het betreft een 32 meter hoge looping, een Twisted Horseshoe Roll en In-Line Twist. De trein wordt van 0 tot 100 km/u gelanceerd in 2,5 seconden tijd, het hoogste punt bedraagt 38 meter.

 

 

Manta – SeaWorld Abu Dhabi:

Manta in SeaWorld Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten werd gebouwd in 2023 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Op het parcours van 1200 meter gaan de bezoekers 4 keer overkop, het betreft een Corkscrew, een Cutback, een Heartline Roll en een afsluitende Corkscrew. Er zijn drie lanceringsmomenten waarbij de trein een maximale snelheid behaalt van 78 km/u en daarnaast is er ook een darkride gedeelte in het parcours terug te vinden waarbij de trein in een tunnel door een aquarium rijdt.

 

 

#3-1: Roller Coaster, Death Rail & Kumba (5 inversies)

Roller Coaster in Haddad Tourism Village, Death Rail in Al Zawraa Land en Kumba in Superland hebben elk evenveel inversies en delen daarom samen de eerste plaats.

 

Roller Coaster – Haddad Tourism Village:

Roller Coaster in het Palestijnse pretpark Haddad Tourism Village werd gebouwd in 2018 door de Chinese fabrikant Zhipao. Het parcours van 730 meter bevat 5 inversies: een Double Loop en een Triple Corkscrew. De achtbaan is 33,5 meter hoog en behaalt een snelheid van 80 km/u.

 

 

Death Rail – Al Zawraa Land:

Death Rail in het Iraakse pretpark Al Zawraa Land werd gebouwd in 2015 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De Suspended Looping Coaster heeft een lengte van 689 meter en bevat 5 inversies: een Roll Over, een Sidewinder en een Double In-Line Twist. De achtbaan is 33,3 meter hoog en behaalt een snelheid van 80 km/u.

 

 

Kumba – Superland:

Kumba in het Israëlische pretpark Superland werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De Suspended Looping Coaster heeft een lengte van 689 meter en bevat 5 inversies: een Roll Over, een Sidewinder en een Double In-Line Twist. De achtbaan is 33,3 meter hoog en behaalt een snelheid van 80 km/u.

 

 

Toekomst:

Six Flags Qiddiya wordt het eerste Six Flags pretpark dat moet openen in Azië en dat zal komen te liggen in Saudi-Arabië. In dit pretpark komt met Iron Rattler de grootste Tilt Coaster ter wereld. Deze zal gebouwd worden door de Nederlandse fabrikant Vekoma en zal 5 inversies bevatten. De openingsdatum voor de achtbaan en het pretpark werden nog niet bekendgemaakt. De eerste track werd geïnstalleerd op 9 oktober 2023.

 

 

Nawoord:

In deze lijst zijn er van de 13 achtbanen er maar liefst 5 uit Irak, 3 uit de Verenigde Arabische Emiraten, 2 uit Saudi-Arabië, 2 uit Israël en 1 uit Palestina. IMG Worlds of Adventure is het meest vertegenwoordigd met 2 noteringen in deze top 10. Er werden 10 rollercoaster gebouwd door Europese fabrikanten en 3 door Aziatische fabrikanten.

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.