Speelgoedmuseum Mechelen opent op nieuwe locatie

Speelgoedmuseum Mechelen begint aan een nieuw hoofdstuk. Na 42 jaar op de oude locatie verhuist het museum naar een nieuwe plek. Op zaterdag 5 oktober 2024 opent het museum zijn deuren voor het grote publiek aan de kiss & ride-zone van station Mechelen. Het museum zet spelen centraal in een fris en interactief concept.

 

Een museum waar spelen centraal staat

Aan de hand van vier centrale vragen – Wat is spelen?, Hoe is spelen geëvolueerd doorheen de tijd?, Waarom spelen we? en Wie speelt er? – neemt Speelgoedmuseum Mechelen bezoekers mee door het museum. In vitrines bewonder je zowel historisch als modern speelgoed, terwijl je via toegankelijke schermen meer informatie krijgt over de collectiestukken.

Speelgoedmuseum Mechelen is veel meer dan een plek om enkel te kijken. Je wordt actief uitgenodigd om zelf mee te doen. Zin om je creativiteit de vrije loop te laten gaan? Bouw je eigen zeepkist! Wil je liever luisteren? Dan staan er luisterverhalen voor je klaar waarin de geschiedenis van speelgoed tot leven komt. Of wil je doorheen het hele museum spelen? Verzamel dan skills en vergroot je avatar via het museumspel, bestaande uit verschillende levels. Zelfs het museumcafé is een speelse oase, met een speelwand en een muur om in te kleuren.

 

“We zijn ongelooflijk trots op dit nieuwe museum. Het is een droom die werkelijkheid is geworden. Ik kijk er naar uit om heel veel bezoekers te ontvangen.”, zegt Niek De Meester, directeur van Speelgoedmuseum Mechelen.

 

“We zijn moe, maar vooral heel blij. De opening van het museum zorgt ervoor dat de toekomst van Speelgoedmuseum Mechelen is gegarandeerd.”, zegt Bart Stroobants, voorzitter van Speelgoedmuseum Mechelen vzw.

 

“De evolutie stopt nooit, we hadden ons nooit kunnen inbeelden waar het museum nu staat. Het is een prachtig museum geworden.”, zeggen Jef Heylen en Frieda De Smedt, bezielers van Speelgoedmuseum Mechelen.

 

 

De perfecte uitstap voor families en toeristen

Speelgoedmuseum Mechelen richt zich op een breed publiek: van gezinnen met kinderen tot toeristen en schoolgroepen. Het museum is toegankelijk in drie talen (Nederlands, Frans en Engels) en is makkelijk bereikbaar, met zijn centrale ligging in het station van Mechelen. Dankzij de unieke samenwerking met stad Mechelen, die zichzelf al profileert als dé kinderstad van Vlaanderen, sluit het museum naadloos aan op de behoeften van gezinnen en jonge bezoekers.

 

“Speelgoedmuseum Mechelen is een unieke speler in de stad, het is zelfs één van de grootste speelgoedmusea in Europa met een uitgebreide collectie van speelgoed uit verschillende periodes en culturen. De verhuis was een huzarenstukje, maar het eindresultaat kan tellen. Kom zeker eens langs om het prachtige vernieuwde museum te bekijken, er is een gevarieerd aanbod voor jong en oud.”, zegt schepen van cultuur Björn Siffer.

 

“Het nieuwe museum kreeg een droomlocatie op de belangrijkste draaischijf van Mechelen. Samen met de hubs van Planckendael en Technopolis komen de grote kindvriendelijke attracties van onze stad samen in en rondom ons nieuwe stationsgebouw. Een ongelooflijke boost voor het gezinsvriendelijk imago van onze stad.”, zegt burgemeester Bart Somers.

 

Officiële opening en feestelijk weekend

Vanaf zaterdag 5 oktober opent het museum zijn deuren voor het grote publiek. Tijdens het openingsweekend staan er tal van extra activiteiten en animatie op het programma, zodat jong en oud zich volop kunnen uitleven.