De modernistische Apenrots, gebouwd in 1966, ondergaat dit najaar een transformatie en wordt het nieuwe verblijf van de bedreigde kleine panda en de kleinklauwotter. De minimalistische rots blijft een landschapselement, maar wordt nu onderdeel van een groen eiland verbonden met de omringende boomkruinen. ARTIS heeft recent een nieuw verblijf elders gevonden voor de groep Japanse makaken, die de rots in de afgelopen decennia bewoonden. Landschapsarchitect Thijs de Zeeuw is verantwoordelijk voor het nieuwe ontwerp.
Het nieuwe ontwerp rekent af met verouderde inzichten over dierenwelzijn, zonder de rots volledig uit te gummen. De rots is straks niet langer geïsoleerd van zijn omgeving, maar onderdeel van een groter verblijf met verschillende hoogteniveaus en vegetatie. Het eiland wordt beplant met grassen en enkele bomen met daaromheen een waterlandschap van keien, waterplanten en dood hout voor de kleinklauwotter. Met diverse verbindingen en een dode boom als centraal punt, worden de boomkronen van de omliggende bomen met elkaar verbonden. Ideaal voor de kleine panda als behendige klimmer en het dier bepaalt zelf om wel of niet zichtbaar te zijn.
Andere rol binnen het Europese soortbehoudsprogramma
Binnen een Europees soortbehoudsprogramma zorgen meerdere dierentuinen samen voor een stabiele en gezonde populatie. Daarin leven ook dieren die zich niet voortplanten. Daarom zijn er dierentuinen nodig die bijvoorbeeld koppels van hogere leeftijd of groepen van hetzelfde geslacht kunnen huisvesten. Die plek is ARTIS straks zowel voor de kleine panda als de kleinklauwotter.
Reeks vernieuwingen in ARTIS-Park
De Apenrots is één van de vernieuwingen die ARTIS dit najaar realiseert in het park, naast de restauraties van het monumentale Kerbertterras, Duivenhuis en Moeflonstal. De renovatie van de Apenrots gaat in november van start en de dieren zullen naar verwachting in het vroege voorjaar van 2025 hun intrek nemen.