98 Belgische wilde dieren verzorgd in eerste jaar Pairi Daiza’s “Géraldine’s Heaven”

Egels, buizerds, stinkdieren, vossen… Pairi Daiza’s dierenhospitaal en revalidatiecentrum voor inheemse wilde dieren,”Géraldine’s Heaven”, een jaar geleden geopend, heeft al veel Belgische wilde dieren geholpen en dit is nog maar het begin!

 

73 procent minder wilde dieren op aarde sinds 1970, meldt het Wereldnatuurfonds WWF vandaag. Pairi Daiza zet zich sinds 30 jaar in voor wilde dieren wereldwijd en maakt de balans op een eerste jaar waarbij Pairi Daiza ook inheemse wilde dieren redt en verzorgtHet dierenhospitaal en revalidatiecentrum voor inheemse wilde dieren (Centre de Revalidation des Espèces Animales Vivant à l’Etat Sauvage (Creaves), “Géraldine’s Heaven”, is een uniek project, opgestart, gefinanceerd en beheerd door de Pairi Daiza Foundation. “Géraldine’s Heaven” biedt medische steun aan andere Belgische opvangcentra voor gewonde wilde dieren, zoals egels, buizerds, stinkdieren, vossen of vleermuizen. ​ ​

 

Zichtbaar aan de rechterkant van het toegangsgebouw van Pairi Daiza, als je het park binnenkomt, vind je “Géraldine’s Heaven“, de plek is vernoemd naar Géraldine Labille, ter nagedachtenis van deze dierenverzorgster die op 29 september 2017, op 25-jarige leeftijd, veel te vroeg overleed. Dit centrum fungeert als een ziekenhuis voor inheemse wilde dieren, met medische complexe operaties, gespecialiseerde onderzoeken en gespecialiseerde zorg voor jonge dieren. Het is uitgerust met moderne apparatuur zoals een echoapparaat, röntgenapparatuur, een endoscoop en systemen voor infusies en chirurgie, om optimale zorg te bieden aan dieren opgevangen door andere opvangcentra. In de herstel- en verpleegkamer heeft de Pairi Daiza Foundation individuele behandelruimtes ingericht met zuurstof en temperatuurregulatie.

Drie dierenartsen, twee verzorgers en vrijwilligers werken in “Géraldine’s Heaven”. Het project kan ook rekenen op een netwerk van wetenschappers en universiteiten, evenals specialisten zoals dierentandartsen, beeldvormingstechnologen en prothesemakers die Pairi Daiza ondersteunen wanneer nodig.

 

Alicia Quiévy, hoofd van de dierenartsafdeling en lid van de zoologische directie van Pairi Daiza, vertelt: “In de afgelopen twaalf maanden hebben we 98 wilde dieren van verschillende soorten verzorgd. Of het nu ging om verwondingen, botbreuken, ziektes of weesdieren, elk dier kreeg de juiste zorg om de kans op overleving en terugkeer naar hun natuurlijke habitat te maximaliseren.”

 

 

Sommige soorten zijn vaker verzorgd, wat hun kwetsbaarheid weerspiegelt.

Met 32 individuen waren egels het meest vertegenwoordigd onder de dieren in nood. Egels worden vaak slachtoffer van aanrijdingen of verwondingen door tuingereedschap, wat een uitdaging vormt voor onze teams.

In 12 maanden tijd hebben we 8 rode vossen opgevangen, vaak gewond of wees geworden na verkeersongelukken. Verschillende jonge weesvossen kregen constante zorg voordat ze weer konden worden vrijgelaten in de natuur.

Dit jaar werden 4 bosuilen, 4 wilde eenden en 3 torenvalken verzorgd. Deze beschermde roofvogels worden te vaak slachtoffer van botsingen met menselijke infrastructuren, zoals prikkeldraad, ze hadden gespecialiseerde zorg nodig om te revalideren.

“Géraldine’s Heaven” werkt als tweedelijnsorganisatie ondersteunend en hand in hand met bijvoorbeeld S.0.S Wilde Dieren in Geraardsbergen rond de meest kwetsbare dieren met de hoogste nood aan complexe medische ingrepen. ​ Meer dan de helft van de dieren kunnen met succes naar hun natuurlijke omgeving terugkeren, wat bijdraagt aan de bescherming van lokale soorten. Sommige dieren worden nog steeds verzorgd, terwijl anderen helaas hun ernstige verwondingen niet hebben overleefd.

 

 

De unieke samenwerking met Vlaamse en Waalse partners komt aan bod in aflevering 5 van het nieuwe seizoen van Expeditie Pairi Daiza.

 

 Antoine Lebrun, directeur van de Pairi Daiza Foundation, verklaart: “De conflicten tussen het wildleven en menselijke activiteiten hebben een directe impact op de biodiversiteit, Of het nu gaat om het innemen van leefgebieden, verkeer, stroperij of vervuiling, menselijke activiteiten hebben een directe impact op de biodiversiteit en vormen bedreigingen voor inheemse wilde dieren. “Géraldine’s Heaven” is een van de middelen, een uniek project, ​ om een meer harmonisch evenwicht te vinden tussen alle vormen van leven, terwijl het bewustzijn van dierenwelzijn wordt vergroot.”

 

Sinds de oprichting in 2015 heeft de Pairi Daiza Foundation 29 projecten wereldwijd ondersteund: van wetenschappelijk onderzoek tot de bescherming van natuurlijke habitats en de herintroductie van soorten in hun wilde leefomgeving. De Foundation werkt in Borneo, Brazilië, Vietnam, Canada, Madagaskar… en ook in België, waaronder met het project Nassionia bij St Hubert!