Uitgelicht: Shaman – Gardaland

In 1985 opende Gardalad haar achtbaan Shaman. Deze achtbaan was op dat ogenblik best spectaculair te noemen, aangezien het park toen enkel een Zyklon achtbaan had en nog niet de leuke collectie aan achtbanen die bezoekers er nu kunnen ontdekken.

 

 

Shaman werd gebouwd door Vekoma en opende in 1985 als Magic Mountain. De achtbaan lijkt wel een kloon te zijn van Python in de Efteling, maar is net iets minder lang. De naam Shaman kreeg de achtbaan in 2017, toen werd het thema van de achtbaan gewijzigd en kwamen er VR-brillen aan te pas. Deze werden een jaar later echter weer verwijderd, maar de naam bleef.

Shaman heeft een hoogte van 30 meter en een lengte van 700 meter. Deze achtbaan is dus 50 meter korter, maar wel een meter hoger dan Python in de Efteling. De topsnelheid die bereikt wordt is 70 km/u, wat 5 km/u trager is dan Python. Tijdens de rit gaat men doorheen vier inversies, een dubbele looping en een dubbele kurkentrekker.

Over de baan rijden twee treintjes met plek voor 28 personen. De huidige treintjes werden in 2008 op de baan geplaatst. In 2020 werd een groot deel van de track nog vervangen door nieuwe.

Wie een ritje wilt maken op Shaman moet minstens 120 cm groot en maximaal 205 cm zijn.