Top 10 meeste inversies van Noord-Amerika

De Verenigde Staten is het land bij uitstek waar grote pretparken en achtbanen te vinden zijn. Elke Europese rollercoaster fan heeft weleens gedroomd over deze grote achtbanen. Daarom hebben wij uitgezocht wat de achtbanen zijn met de meeste inversies van Noord-Amerika en brachten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 zijn achtbanen opgenomen uit alle staten van de Verenigde Staten van Amerika en Canada.

 

Een inversie is een element waarbij je over de kop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terugvinden.

 

 

#12-2: Viper, Montu, Kumba, Medusa, Incredible Hulk, Medusa, Kraken, Scream, Hydra the Revenge, Banshee & TMNT Shellraiser (7 inversies)

Alle onderstaande achtbanen hebben evenveel inversies en delen daarom samen de 2de plaats.

 

Viper – Six Flags Magic Mountain:

Viper in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain werd gebouwd in 1990 door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. De achtbaan bevat 7 inversies: een 43,9 meter hoge looping, een 27,4 meter hoge looping, een 18,9 meter hoge looping, een Batwing en een 12,2 meter hoge Double Corkscrew. Viper is 57,3 meter hoog en heeft een drop van 52,1 meter. Op het 1.167,4 meter lange parcours worden snelheden bereikt tot 112,7 km/u.

 

 

Montu – Busch Gardens Tampa:

Montu in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa werd gebouwd in 1996 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De achtbaan bevat 7 inversies: een 31,7 meter hoge looping, een Immelmann, een Zero-G Roll, een Batwing, een 18,3 meter hoge looping en een Corkscrew. Montu kan een snelheid bereiken van 96,6 km/u en is 1.214 meter lang. De achtbaan is 45,7 meter hoog en heeft een drop van 39 meter.

 

 

Kumba – Busch Gardens Tampa:

Kumba in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa werd gebouwd in 1993 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De rollercoaster bevat 7 inversies: een 34,7 meter hoge looping, een Dive Loop, een Zero-G Roll, een Cobra Roll en afsluitende Interlocking Corkscrews. Kumba is 43,6 meter hoog en heeft een afdaling van 41,1 meter. Op het parcours van 1212,5 meter lang wordt er een snelheid behaald van 96,6 km/u.

 

 

Medusa – Six Flags Great Adventure:

Medusa in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure werd gebouwd in 1999 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Floorless Coaster bevat 7 inversies: een looping, een Dive Loop, een Zero-G Roll, een Cobra Roll en afsluitende Interlocking Corkscrews. De rollercoaster is 43,3 meter hoog en heeft een daling van 40,2 meter. Op het parcours van 1.214,6 meter worden er snelheden behaald van 98,2 km/u.

 

 

Incredible Hulk – Universal Studios Islands of Adventure

Incredible Hulk in het Amerikaanse pretpark Universal Studios Islands of Adventure werd gebouwd in 1999 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De achtbaan bevat naast een 45,7 meter lange tunnel en een lichte banden lancering ook 7 inversies: een Zero-G Roll, een Cobra Roll, een Looping, een Corkscrew, een Looping en een afsluitende Corkscrew. De rollercoaster is 33,5 meter hoog en heeft een afdaling van 32 meter. Op het parcours van 1.127,8 meter lang wordt er een snelheid behaald van 107,8 km/u.

 

 

Medusa – Six Flags Discovery Kingdom

Medusa in het Amerikaanse pretpark Six Flags Discovery Kingdom werd gebouwd in 2000 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Floorless Coaster bevat 7 inversies: een 39,0 meter hoge looping, een Dive Loop, een Zero-G Roll, een Sea Serpent, een Corkscrew en nog een afsluitende Corkscrew. De rollercoaster behaalt een snelheid van 104,6 km/u en is 45,7 meter hoog. Tijdens de rit van 1.200 meter worden er krachten bereikt tot 4,5 G.

 

 

Kraken – SeaWorld Orlando:

Kraken in het Amerikaanse pretpark SeaWorld Orlando werd gebouwd in 2000 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Floorless Coaster bevat 7 inversies: een Looping, een Dive Loop, een Zero-G Roll, een Cobra Roll, een Looping en een Corkscrew. De achtbaan heeft een hoogte van 45,4 meter en een afdaling van 43,9 meter. Op het parcours van 1.273,1 meter worden er snelheden behaald van 104,6 km/u.

 

 

Scream – Six Flags Magic Mountain:

Scream in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Floorless Coaster bevat 7 inversies: een 39,0 meter hoge looping, een 29,3 meter hoge Dive Loop, een Zero-G Roll, een 23,8 meter hoge Cobra Roll en afsluitende Interlocking Corkscrews. De achtbaan heeft een hoogte van 45,7 meter en een afdaling van 43,0 meter. Op het parcours van 1.214,6 meter worden er snelheden behaald van 101,4 km/u.

 

 

Hydra the Revenge – Dorney Park & Wildwater Kingdom:

Hydra the Revenge in het Amerikaanse pretpark Dorney Park & Wildwater Kingdom werd gebouwd in 2005 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Floorless Coaster bevat 7 inversies: een Heartline Roll, een 18,9 meter hoge Inclined Dive Loop, een Zero-G Roll, een Corkscrew, een Cobra Roll en een Corkscrew. De achtbaan is 29 meter hoog met een first drop van 30,5 meter en het parcours heeft een totaal hoogteverschil van 32 meter. Op het 974,8 meter lange parcours worden er snelheden behaald van 85,3 km/u.

 

 

Banshee – Kings Island:

Banshee in het Amerikaanse pretpark Kings Island werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Inverted Coaster bevat 7 inversies: een Dive Loop, een Looping, een Zero-G Roll, een Pretzel Knot, een Looping en een In-Line Twist. De achtbaan is 50,9 meter hoog en heeft een daling van 45,7 meter. Tijdens het parcours van 1257 meter worden er snelheden bereikt van 109,4 km/u.

 

 

TMNT Shellraiser – Nickelodeon Universe Theme Park:

TMNT Shellraiser in het Amerikaanse pretpark Nickelodeon Universe Theme Park werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De indoor coaster bevat naast een lancering en een vertical liftheuvel ook 7 inversies: een Heartline Roll, een Corkscrew, een Banana Roll, een Corkscrew, een Dive Loop, een Top Hat – Inside en een Immelmann. De achtbaan is 43 meter hoog en heeft een snelheid van 100 km/u. Het parcours van 1.000 meter lang bevat een drop van 121,5°, wat de baan wereldrecordhouder maakt.

 

 

#1: Steel Curtain – Kennywood (8 inversies)

Steel Curtain in het Amerikaanse pretpark Kennywood werd gebouwd in 2019 door de Amerikaans fabrikant S&S Sansei Technologies. De achtbaan brak verschillende records, zo heeft het de hoogste inversie ter wereld. Maar het is ook de achtbaan met de meeste inversies in de Verenigde Staten van Amerika. Dit is zeer uniek, want het was al van 1988 geleden met de opening van Shockwave in Six Flags Great America dat dit record nog eens verbroken werd. De achtbaan werd aangekondigd met 9 inversies, maar specialisten spreken over slechts 8 inversies. De 8 inversies zijn de volgende: Drachen Fire Dive Drop, Banana Roll, Sea Serpent, Dive Loop, Zero-G Stall, Corkscrew en Cutback. Steel Curtain is 67,1 meter hoog en heeft een snelheid van 120,7 km/u. In totaal is de rollercoaster 1.219,2 meter lang.

 

 

 

Toekomst:

Het Canadese pretpark Canada’s Wonderland zal in 2025 AlpenFury openen. Dit wordt een gelanceerde achtbaan van Premier Rides. De rollercoaster zal 9 inversies krijgen waardoor die meteen het Noord-Amerikaanse record zal verbreken. AlpenFury wordt 50 meter hoog met een drop van 47 meter. De achtbaan zal 1000 meter lang worden en een snelheid behalen van 115 km/u.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.