Top 10 hoogste achtbanen van Midden-Oosten

Het Midden-Oosten, het heeft een cultuur die tot de verbeelding spreekt, die een beetje mysterieus is en die we geregeld tegenkomen in pretparken. Denk dan maar aan attracties zoals Fata Morgana in Efteling. Zin om zelf wat van deze Arabische cultuur te proeven en een van de pretparken daar? Wij zochten alvast uit wat de hoogste achtbanen zijn van Midden-Oosten en brachten ze samen in deze top 10.

 

Voor deze top 10 hebben wij de landen genomen die het vaakst bij het Midden-Oosten gerekend worden. Dit zijn: Bahrein, Iran, Irak, Israël, Jemen, Jordanië, Koeweit, Libanon, Oman, Palestina, Qatar, Saoedi-Arabië, Syrië, Turkije en Verenigde Arabische Emiraten.

 

#10: Surfrider – Atallah Happy Land Park (40,0 m)

Surfrider in het Saoedische pretpark Atallah Happy Land Park werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De spinning coaster heeft een hoogte van 40 meter en wordt gelanceerd tot een snelheid van 90 km/u. De shuttle coaster legt het parcours van 100 meter zowel voorwaarts als achterwaarts af.

 

 

#9: Typhoon Coaster – Land of Legends Theme Park (43,0 m)

Typhoon Coaster in het Turkse pretpark Land of Legends Theme Park werd gebouwd in 2016 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De Water Coaster heeft een hoogte van 43 meter en behaalt een snelheid van 86 km/u. Op het parcours van 525 meter zijn er verschillende elementen zoals een lift, 540° helix, splash track en een splash down.

 

 

#8: Sky Loop – BLVD World (45,7 m)

Sky Loop is de hoogste reizende achtbaan ter wereld en wordt uitgebaat door de Saudische exploitant Sella. De achtbaan stond in de winter van 2021-2022 opgesteld in Riyadh Winter Wonderland en draait sinds dien in BLVD World, een permanente locatie die amper 6 kilometer verder ligt. De achtbaan is een Sky Rocket II van de Amerikaanse fabrikant Premier Rides. Dit wil zeggen dat deze 45,7 meter hoog is en een snelheid behaalt 99,8 km/u. Het parcours is 263 meter lang en bevat een In-Line Twist en een Non Inverting Loop.

 

 

#7: Nefeskesen – Vialand (50 m)

Nefeskesen in het Turkse pretpark Vialand werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan is 50 meter hoog en behaalt een snelheid van 110 km/u. Tijdens de rit is er een lancering, 2 inversies, een Top Hat en een Over-Banked Curve.

 

 

#6: Formula Rossa – Ferrari World Abu Dhabi (52 m)

Formula Rossa is gebouwd in 2010 in Ferrari World Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. De achtbaan werd gebouwd in 2010 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Formula Rossa heeft een hoogte van 52 meter en het parcours is 2074 meter lang. De achtbaan behaalt zijn snelheid van 240 km/u in 4,9 seconden tijd en is daarmee al 14 jaar lang de snelste achtbaan ter wereld. Door de hoge snelheid en het vele zand van de nabijgelegen woestijn is het verplicht een veiligheidsbril te dragen in de record brekende achtbaan.

 

#5: Red Fire – Korsan Adasi (55 m)

Red Fire in het Turkse pretpark Korsan Adasi werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan is 55 meter hoog en behaalt een snelheid van 0 tot 110 km/u in 2,5 seconden tijd. Op het parcours van 980 meter gaan de inzittenden 2 keer overkop.

 

 

#4: EpiQ Coaster – Doha Quest (56,7 m)

In 2021 opende er in Qatar met Doha Quest een nieuw pretpark dat volledig indoor gelegen is. De spectaculairste achtbaan van het park is EpiQ Coaster gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Premier Rides. De achtbaan is maar liefst 56,7 meter hoog en bereikt via een achterwaartse LSM-lancering een snelheid van 91 km/u. Het hoogste punt is een Twisted Vertical Rollback, daarnaast zitten er ook nog 2 inversies in het 560 meter lange parcours.

 

 

#3: Hyper Coaster – Land of Legends Theme Park (61 m)

Hyper Coaster in het Turkse pretpark Land of Legends Theme Park werd gebouwd in 2018 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De rollercoaster is 61 meter hoog met een drop van 58 meter. De achtbaan behaalt een snelheid van 115 km/u en tijdens de rit worden er krachten tot 4,2 G ervaren. Het parcours is 1273 meter lang en bevat 2 inversies.

 

 

#2: Flying Aces – Ferrari World Abu Dhabi (63 m)

Flying Aces in Ferrari World Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten werd gebouwd in 2016 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan is 63 meter hoog en behaalt een snelheid van 120 km/u. Het 1500 meter lange parcours bevat een 52 meter hoge Non Inverting Loop en een Heartline Roll. Tijdens de rit zijn er krachten tot 5 G te voelen.

 

 

#1: Turbo Track – Ferrari World Abu Dhabi (64 m)

Turbo Track werd gebouwd in 2017 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Ferrari World Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. De rollercoaster wordt gelanceerd met een snelheid van 102 km/u tot een hoogte van 64 meter. De track van 180 meter wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd en bevindt zich in een gigantische hal van het pretpark.

 

 

De toekomst:

Six Flags Qiddiya wordt het eerste Six Flags pretpark dat moet openen in Azië en dat zal komen te liggen in Saudi-Arabië. In dit pretpark komt met Falcon’s Flight de hoogste achtbaan ter wereld. Het hoogste punt komt te liggen op een berg van 185 meter hoog terwijl het hoogste vrijstaande punt komt te liggen op 162 meter hoogte. Deze zal een snelheid behalen van 250 km/u en krijgt een parcours van 4 kilometer lang. Het is de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides die instaat voor de bouw van de achtbaan. De openingsdatum voor de achtbaan en het pretpark werden nog niet bekendgemaakt. De eerste track werd geïnstalleerd op 13 april 2023.

 

 

Nawoord:

In deze top 10 zijn er 4 achtbanen in Turkije, 3 achtbanen in de Verenigde Arabische Emiraten, 2 in Saudi-Arabië en 1 in Qatar. Ferrari World Abu Dhabi is het meest vertegenwoordigd met 3 noteringen in deze top 10. Er werden 8 rollercoaster gebouwd door Europese fabrikanten en 2 door Amerikaanse fabrikanten.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.