Sfeerverslag: Cavallino Matto – 7 augustus 2024

Tijdens een vakantie in Toscane bezochten Themeparkfreak Wesley en zijn dochter Maud het Italiaanse “Cavallino Matto”. Met de wetenschap dat de enige nog bestaande “Stand Up” coaster in Europa daar te vinden was, konden we deze kans niet overslaan. Hierbij een verslag onze dag.

Project 1
Aangezien Freestyle nog gesloten leek, werd onze eerste rit van de dag er een in “Project 1”. Deze achtbaan van L&T Systems leek op het oog niet zo spectaculair, maar mede door de energie van de aanwezige ride operator beoordeelden we deze baan aan het einde van de dag als beste van het park.

Jurassic River
Aangezien het goed warm was in Italië was er geen excuus deze attractie over te slaan. Deze log flume attractie, door sommigen ook als achtbaan bestempeld, leidt de passagier langs een groot aantal reusachtige en zeer goed uitgevoerde dinosauriërs. Rondom de attractie was ook veel dino thematisering te vinden en zelfs een heuse show met dansende dinosauriërs.

Freestyle
Na vele malen naar boven te hebben gekeken, zagen we dan eindelijk Freestyle’s trein rijden. Deze achtbaan is sinds 2015 operationeel in het park en komt van oorsprong uit Canada’s Wonderland. Het is na het ombouwen van Shockwave naar Wave (Drayton Manor) de enige nog operationele Stand Up achtbaan in Europa en een van de laatste Togo Stand Up achtbanen ter wereld.

Overige achtbanen
Naast Project 1 en Freestyle heeft het park nog 3 andere kindvriendelijke achtbanen waaronder een wild mouse en wacky worm. De laatste is een ander model dan veelal op kermissen te vinden is, dus altijd leuk om mee te maken en aan de lijst toe te voegen.

Flatrides
Naast de achtbanen heeft het park een ruim aanbod aan leuke flatrides. Zo is er een valtoren, een pendulum, een polyp en onze favoriet een interactieve shooter. Ter verkoeling waren er ook een splash battle en botsbootjes waarin je elkaar nat kunt spuiten. Hier lijkt volgend jaar een nieuwe attractie bij te komen.

Nieuw voor 2025
In 2025 zal het park een nieuwe attractie genaamd “Pirati” te openen, al is deze sinds kort al in soft opening na ons bezoek. Deze rondom piraten gethematiseerde waterattractie is gelegen vooraan in het park en betreft een rapid river achtige attractie vergelijkbaar met Kaskade in Parc Festyland gelegen in Normandië, Frankrijk.

Conclusie
Cavallino Matto is het bezoek zeker waard. Het park lag er verzorgd bij en heeft een ruim aanbod aan diverse attracties. Het park is makkelijk bereikbaar en biedt gratis parkeren. De aanwezigheid van veel bomen zorgt ervoor dat je veelal in de schaduw loopt. Als je gaat op een rustige dag kan het zijn dat je wat langer moet wachten omdat de meeste attracties wachten totdat óf de trein vol is óf ze rijden iedere 5 (of zelfs 10!) minuten.