Indische neushoorn Gainda verhuist van Eindhoven Zoo naar dierentuin van Neurenberg

De mannelijke 8-jarige Indische neushoorn Gainda is vanuit Eindhoven Zoo verhuisd naar de dierentuin van Neurenberg. Ook Narayani, het 36-jarige vrouwtje, zal later dit jaar naar een andere dierentuin vertrekken om daar van haar oude dag te genieten.

 

De verhuizing is in het kader van het diermanagementprogramma. Hoofd dierenverzorging Stephan Rijnen: “De coördinator van zo’n programma kijkt altijd naar wat het beste is voor de dieren en dat is lang niet altijd met als doel om jongen te krijgen. Soms kan dit ook een geschikte plek zijn waar dieren hun oude dag kunnen doorbrengen, of mannen- of vrouwengroepen kunnen vormen. Narayani is al op leeftijd en in Neurenberg staat een vrouwelijke neushoorn alleen. Ons verblijf is ook geschikt voor een koppeltje met jongen. Daarom is er vanuit het managementprogramma besloten dat wij binnenkort een jonger stel krijgen, waarbij de hoop is dat we over een paar jaar een kalfje kunnen verwelkomen.”

 

 

Bedreigingen voor de neushoorn 

De Indische neushoorn wordt door verschillende factoren bedreigd. Deze dieren hebben te maken met onder meer stroperij, verwoesting en verkleining van het leefgebied. Deze neushoornsoort valt dan ook in de categorie ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst van IUCN. Daarom is er een managementprogramma voor deze diersoort. Eindhoven Zoo steunt daarnaast Stichting Wildlife, dat zich inzet voor diverse natuurbeschermingsprojecten, zoals die van de International Rhino Foundation. Deze organisatie voert verschillende activiteiten uit om het stropen van Indische neushoorns tegen te gaan. 

De Indische neushoorn onderscheidt zich van de andere soorten door zijn grootte, grote kop en de aanwezigheid van slechts twee huidplooien op de buik. Deze soort heeft één hoorn van ongeveer 60 centimeter en weegt gemiddeld tussen de 1800 en 2200 kilo. De dieren komen voor in Noord-India en Nepal, waar ze leven in moerassige gebieden met veel grassen.