Pasgeboren tapir vertedert in ZOO Antwerpen

Met een verrassingseffect zette moeder Nakal haar kalfje vlot op de wereld. Vroeger dan uitgerekend, werd het in het binnenverblijf voor de ogen van de bezoekers geboren. De bevalling gebeurde bovendien uitzonderlijk staand, en verliep ongelofelijk soepel en snel. “Ze is een verbluffend natuurtalent en een zorgzame moeder!” vertellen de verzorgers. ”Het gestippelde en gestreepte kleintje heeft al goed gedronken.” Illegale jacht, boskap en habitatfragmentatie bedreigen de Maleise tapir. Er leven amper 2.500 volwassen dieren in Zuidoost-Azië. Je kan de boreling vanaf nu bewonderen in ZOO Antwerpen in de kraamkamer, samen met de moeder.

 

 

Gezien het element van verrassing was de kraamkamer met dik stro nog niet klaargemaakt. Maar dat kon Nakal niet deren, ze beviel zonder problemen in het verblijf met het grote kijkvenster voor de bezoekers. De verzorgers verhuisden nadien moeder en jong naar de comfortabele en rustige kamer zonder zwembad. “Zowel Nakal als haar zoon zijn in topconditie. Het guitige kleintje drinkt goed bij de moeder en zette al verkennende stapjes in het stro.”, vertelt verzorger Gunter. “Onze tapirs krijgen trance-training voor medische controles. Ze raken daarbij in een staat van stressloze hypnose door strelingen en zo kon er een echografie gemaakt worden. Lichte bewegingen moeten het beeld verstoord hebben en ons bedot bij de timing van de dracht want het kleintje is volledig volgroeid. Alles verliep supervlot en wij zijn ongelofelijk blij!”

 

Bruin met witte stippen en strepen

De kleine tapir lijkt helemaal niet op zijn ouders met hun kenmerkende zwarte vacht met brede witte streep. De eerste 3 tot 6 maanden is de pels van het jong bruin van kleur en staat hij vol met witte bolletjes en strepen. Deze patronen camoufleren hem perfect in zijn habitat, de struiken in het Maleise regenwoud. De zon sijpelt tussen de bladeren door en laat net zo’n schaduwtekening achter op de grond. Moeder tapir laat hem langere perioden verstopt achter rustend in het struikgewas terwijl zij op zoek gaat naar eten. Alle tapirs hebben een verlengde neus die op een kleine slurf lijkt. Een handig instrument tijdens hun lievelingsbezigheid: zwemmen. Ze ademen daarbij door hun slurf. Het jong heeft ook al een lange mini-neus.

 

Zaadbommen

De Maleise tapir is de grootste tapirsoort van vijf en heeft Aziatische roots. De dieren communiceren door op verschillende manieren naar elkaar te fluiten. In het paarseizoen weerklinkt het luid in ZOO Antwerpen. Tapirs zijn essentieel voor het ecosysteem in het woud. De zaden die ze eten verteren ze niet allemaal even goed. Die halfverteerde zaden komen er via hun uitwerpselen weer uit, waardoor ze op die plaats ontkiemen en er zich nieuwe planten vormen. Hun vruchtbare zaadbommen houden zo de natuur in stand, wat hun bedreigingen nog schrijnender maakt. Jacht, habitatverlies en versnippering van hun overgebleven leefgebied maken dat er nog maar 2 500 volwassen dieren overleven in Zuidoost-Azië.

 

Kies je favoriet

ZOO Antwerpen laat iedereen meestemmen op de naam van het pasgeboren dier. In 2024 beginnen alle namen met de beginletter Z. De verzorgers hebben hun twee favorieten gekozen: Zaki of Zafir. En nu is het aan jou, kies mee en stem op de Instagrampagina van ZOO Antwerpen op jouw lievelingsnaam.