Nostalgische achtbaan maakt na 6 jaar en grondige renovatie comeback

De nostalgische achtbaan Horská Dráha, uit het voormalige Lunapark Praha, is na 6 jaar afwezigheid opnieuw geopend voor het publiek. Iedereen dacht dat de rollercoaster voorgoed vergaan was, maar het was een Tsjechische exploitant die de rollercoaster opkocht en compleet renoveerde.

 

Vorig jaar kwam er bijzonder nieuws naar buiten vanuit Tsjechië. Toen Lunapark Praha, in de Tsjechische hoofdstad Praag, voorgoed sloot op 20 mei 2018, dacht iedereen dat dit het definitieve einde betekende voor de achtbaan Horská Dráha die gebouwd werd in 1973. De rollercoaster vertoefde toen al in slechte staat en ergens anders een nieuw leven krijgen leek er daardoor niet meer in te zitten.

Maar na meer dan 6 jaar verdwenen te zijn, dook de rollercoaster opnieuw op. De Tsjechische exploitant Jaroslav Štaubert kocht de attractie op en startte toen met een volledige renovatie ervan. Er werd zelfs een Facebookpagina opgericht voor de attractie die ook wel gekend was onder de naam Cyclon.

Ondertussen zijn de renovatiewerken volledig afgerond en is de achtbaan heropend voor het publiek. Deze keer niet meer in Praag, maar wel in de Tsjechische stad Kořenice-Zásmuky bij het terrein van de exploitant. Daar opende deze voor het eerst op 13 juli en maakt de rollercoaster nog heel de zomer en najaar haar rondjes. Rollercoasterfans zullen er nog tot begin november terechtkunnen om een ritje te maken op de achtbaan.

 

Lunapark Praha:

Lunapark Praha was gelegen op het terrein waar ieder jaar de Matejska Pout’ plaatsvindt. Dit is de belangrijkste kermis van Tsjechië, die plaatsvindt van eind februari tot half april. De attracties van de kermis vervoegden dan de bestaande attracties van het pretpark en zo ontstond er een groot geheel. Sinds 2019 gaat de kermis door zonder het pretpark.

In Lunapark Praha stond er ook nog een andere achtbaan. Dit was Jurassic Park, een hele vage rollercoaster in de vorm van een ovaal. Het is niet bekend of deze attractie ook gered is. Horská Dráha werd gebouwd in 1973 door S.D.C. uit Italië. Het is een rollercoaster met de zyklon lay-out. Voor haar sluiting was het de 5de oudste stalen achtbaan in een Europees pretpark.

 

Bron: rcdb

Foto’s: Horská dráha