Burgers’ Zoo ontvangt olifanten uit Belfast

Vrijdagochtend 26 juli 2024 zijn twee oudere olifantenvrouwtjes vanuit Belfast Zoo (Noord-Ierland) na een reis per boot en over de snelweg in Koninklijke Burgers’ Zoo gearriveerd. Het Arnhemse dierenpark vervult binnen het Europese populatiemanagementprogramma voor de Aziatische olifant een rol als opvanglocatie voor oudere olifanten. In de Gelderse hoofdstad worden de Noord-Ierse dikhuiden stap voor stap geïntroduceerd bij twee andere vrouwtjes op leeftijd.
 
Uitgebreide kisttraining
In Belfast hebben de twee vrouwtjes de afgelopen weken een uitgebreide kisttraining gevolgd, zodat de dieren zelf zonder gebruik van narcose in de voor hen inmiddels vertrouwde transportkisten zijn gelopen op de dag van het transport. De dierverzorgers werken enkel met positieve beloningen voor een uitgevoerde opdracht. Als het dier de opdracht naar wens uitvoert, volgt een lekker hapje.
 
Een rustige aankomst voor de olifanten
Burgers’ Zoo heeft ervoor gekozen om de aankomst van de dieren in alle rust te laten verlopen en de olifanten voor openingstijd kennis te laten maken met hun nieuwe binnenverblijf in Arnhem. De vrachtwagen waar de dieren mee zijn gearriveerd, is speciaal ontworpen voor dit soort transporten: de transportkisten kunnen helemaal tot op de grond zakken, zodat de olifanten zelf uit hun kisten het voor hen nieuwe binnenverblijf in kunnen lopen.
 
Een stapsgewijze introductie
Een dierenarts en dierverzorger van Belfast begeleiden het transport met de auto en blijven van vrijdag tot en met dinsdag in Arnhem voor een goede overdracht. Stap voor stap wennen de olifanten aan hun nieuwe leefomgeving en uiteindelijk ook aan hun nieuwe soortgenoten. De eerste tijd zullen de olifanten uit Belfast nog gescheiden van de twee Arnhemse olifanten in hun binnen- en buitenverblijf staan.