Wildwaterbaan Sungai Kalimantan heeft een spetterende opknapbeurt gekregen in Avonturenpark Hellendoorn

Ben jij deze zomer al in Avonturenpark Hellendoorn geweest? Grote kans dat je dan ook de vernieuwde en kletsnatte wildwaterrivier Sungai Kalimantan hebt bevaren!

 

Deze langste ‘rapid river’ van Nederland (wel 480 meter!) is niet alleen één van de populairste attracties van ons park, maar dit spectaculaire wateravontuur kent ook een bijzondere geschiedenis. We nemen je graag mee aan boord van deze opknapbeurt!

Familie Van den Berg, de oprichters van Avonturenpark Hellendoorn, waren enkele decennia terug zeer geïnspireerd door hun vakantie in Indonesië en de vlotten die daar rondvaren. Op de plek waar zich in het Avonturenpark vroeger een speeltuin bevond op een grasveld, besloten ze het waterparcours uit te stippelen. De baan klotst zelfs om een voormalige directiewoning heen!

 

Natte boel

In 1997 opende deze attractie, gebouwd door Bear Rides (nu ABC Rides). Sungai Kalimantan kostte 10 miljoen gulden, destijds ook de duurste attractie in het Avonturenpark. Maximaal 14 boten kunnen in de avontuurlijke geul varen, waar 4,5 kubieke meter water per seconde (dat zijn 30 badkuipen vol!) doorheen wordt gepompt. Met versnellingen, hoogteverschillen en verrassende bochten is iedere rit weer anders. Dat alles onder begeleiding van een zomerse versie van het Avonturenpark-liedje ‘Ga Je Mee’. Heb jij het al herkend?

 

Het grote onderhoud

Dit jaar plegen we groot onderhoud bij Sungai Kalimantan. Natuurlijk hebben we diverse herstelwerkzaamheden uitgevoerd bij o.a. de betonnen rivier en alle thematisering, maar ook zien de Tempelwachters bij de directiewoning er weer op en top uit, draait er nieuwe muziek in de tunnel, is alle bebording vervangen en introduceerden we een nieuw paneel voor de operators. Ook technisch is er veel opgeknapt, zoals nieuwe geleiderails en kettingen op de lift, een nieuw filtratiesysteem en nieuwe zandfilters. Het superschone en altijd heldere water van zwembadkwaliteit gebruiken we ook voor onze Magiestralen en de geisers bij Donderstenen. Gelukkig maar, want met een speciale zomerstand word je gegarandeerd nat. En dan is een schone douche wel zo fijn!

 

Kunst op de muur

En wat misschien nog wel het meest in het oog springt is de enorm grote, kleurrijke, handgemaakte muurschildering. Deze werd speciaal voor Hellendoorn op locatie vervaardigd door een kunstenares.

 

 

Het zomergroen wuift je tegemoet

Natuurlijk werd ook het groen niet vergeten. Nieuwe tuinen, planten en grassen zullen de omgeving de komende jaren alleen maar mooier maken. Ook de entreepoort werd voorzien van nieuwe klimop-planten en een nieuwe wildtuin in de stijl van de jungle.

Kortom: reden genoeg om gauw weer eens een rondvaart te maken in Sungai Kalimantan! Wanneer stap jij in de boot?

 

 

Dé Perfecte Golf

Hoe wordt de Sungai Kalimantan als woeste rivier gecreëerd? En hoe krijg je de perfecte golven in deze attractie? Het YouTube-kanaal Theme Park Science is bij ons op bezoek geweest om dit uit te zoeken bij de Sungai Kalimantan.

Om de Sungai Kalimantan om te toveren tot een woeste rivier, worden diverse technieken en technologieën toegepast.

Theme Park Science heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de technologieën en methoden die worden gebruikt om de Sungai Kalimantan tot leven te brengen. Hun bezoek biedt een fascinerend kijkje achter de schermen van hoe moderne techniek en creativiteit samensmelten om een adembenemende attractie te creëren.

Bekijk de video van Theme Park Science om meer te leren over de geheimen achter de perfecte golven in de Sungai Kalimantan.