Historische fusie tussen Six Flags en Cedar Fair is een feit

In november 2023 ging een schokgolf door het Amerikaanse pretparklandschap. De twee grootste spelers, Six Flags en Cedar Fair, kondigde toen namelijk aan dat ze zouden samensmelten tot 1 bedrijf. Zowel de financiële wereld als de pretparkwereld reageerden ongerust op de aankondiging. Ondertussen is de fusie een feit.

 

In 2019 waren er al eens pogingen geweest om de twee grootste Amerikaanse pretparkgroepen, Six Flags en Cedar Fair, te fusioneren. Six Flags had toen een bod gedaan om de parken van Cedar Fair over te kopen, maar het bod werd niet aanvaard. In november 2023 kwamen plots nieuwe plannen naar buiten om beide bedrijven te laten samensmelten en ondertussen is de historische samensmelting een feit.

Opvallend is dat de activiteiten van Six Flags werden opgeslorpt door Cedar Fair. Zo werden de hoofdkwartieren verhuisd naar Cedar Point en Carowinds, beide parken die uit de Cedar Fair groep kwamen. Ook de voormalige CEO en CFO van Cedar Fair hebben hun posities in het nieuwe bedrijf mogen behouden terwijl de voormalige CEO en CFO van Six Flags net een trapje lager moesten plaatsnemen. Verder is het nieuwe bedrijf blijven handelen met hetzelfde ticker symbool (de afkorting waarmee aandelen op de beurs verhandeld worden) als Cedar Fair vroeger gebruikte (FUN).

Ook opvallend is dat het nieuwe bedrijf niet Cedar Fair is blijven gebruiken, maar dat er gekozen werd om de naam van het sterkste merk te gebruiken, namelijk Six Flags. Dit gebeurde ook al in 1998 toen Six Flags werd overkocht door Premier Parks. Ook toen liet Premier Parks haar eigen naam vallen voor het veel bekendere Six Flags.

 

Nieuw bedrijf die 42 parken omvat:

Het nieuwe gefusioneerde bedrijf bevat maar liefst 42 parken (pretparken en waterparken) en 9 resorts, verspreidt over Mexico, Canada en 17 verschillende staten in Amerika. Hiervan waren er 11 parken in afkomstig van Cedar Fair. Binnen Amerika gaat het om California’s Great America, Carowinds, Cedar Point, Dorney Park, Kings Dominion, Kings Island, Knott’s Berry Farm, Michigan’s Adventure, Valleyfair en Worlds of Fun. Buiten Amerika gaat het om Canada’s Wonderland in Canada.

Six Flags voegde dan weer 15 pretparken aan het aanbod bij. Binnen Amerika gaat het om Frontier City, Six Flags America, Six Flags Darien Lake, Six Flags Discovery Kingdom, Six Flags Fiesta Texas, Six Flags Great Adventure, Six Flags Great America, Six Flags Great Escape, Six Flags Magic Mountain, Six Flags New England, Six Flags Over Georgia, Six Flags Over Texas en Six Flags St. Louis. Buiten Amerika zijn dit Six Flags Mexico in Mexico en La Ronde in Canada.

Momenteel is het de bedoeling dat alle parken hun namen en attracties blijven behouden. Voorlopig zal er dus niet veel veranderen voor de pretparkfans. Het positieve aan de fusie is dat fans hopen dat er in de toekomst 1 grote pas komt waarmee alle parken bezocht kunnen worden. Het negatieve aan de fusie is dat de concurrentie strijd nu bijna volledig is weggevallen en dat fans vrezen dat er nog maar weinig nieuwe investeringen in de parken zullen gebeuren.

 

Bronnen: Cedar Fair, Six Flags en Amerikaanse media.