Gröna Lund neemt afscheid van klassieke achtbaan na ernstig ongeval

Onlangs maakte de instantie voor ongevallenonderzoek bekend dat het onderzoek naar het ongeval, dat op 25 mei 2023 plaatsvond op de Zweedse achtbaan Jetline, afgerond is. Uit het rapport blijkt dat de kapotte vooras op onjuiste wijze was vervaardigd. De originele productietekening die bij de bestelling was gevoegd zou verkeerd geïnterpreteerd zijn. Het park laat daarop weten dat dat het maatregelen getroffen heeft om te voorkomen dat iets soortgelijks opnieuw gebeurt.

 

Uit het onderzoek van de Zweedse instantie voor ongevallenonderzoek blijkt dat de vooras van de eerste wagon van de trein, waar de wielen aan bevestigd zijn, doorbrak en eraf viel. Dit leidde ertoe dat de trein plotseling abrupt stopte toen de onderkant van de trein verschillende verbindingen in de achtbaanbaan raakte. Inzittenden werden met grote kracht naar voren geslingerd, waardoor de veiligheidsbeugelbevestigingen verbogen. De veiligheidsbeugels zijn ontworpen en aangepast voor dit soort attractie, maar bij het ongeval werden de beugels blootgesteld aan krachten die vijf keer groter waren dan tijdens een noodstop.

Uit het rapport blijkt dat de nieuwe vooras die in het voorjaar van 2023 op Jetline werd geïnstalleerd, onjuist was vervaardigd. Er ontbrak een interne dwarsplaat en er waren ernstige lasfouten. Dit had tot gevolg dat de vooras onvoldoende sterkte had en brak. De fabricagefouten zaten aan de binnenkant van de vooras en werden bij latere inspecties niet geconstateerd.

 

Jetline zal verdwijnen

Parkdirecteur Jan Eriksson liet in een verklaring weten dat er strenger toegezien zal worden op toekomstige bestellingen van onderdelen, om te voorkomen dat zoiets opnieuw zou gebeuren. Hij vertelde ook dat uit respect voor het ongeval en alle betrokkenen de achtbaan Jetline voorgoed gesloten wordt en zal afgebroken worden zodra het mogelijk is.

 

Jetline

Jetline opende in 1988 in Gröna Lund, een naam die ze behield tot 2002, want toen werd het een jaar lang het Berg- och Dalbanan. Nadien kreeg ze opnieuw de originele naam. De baan werd gebouwd door Schwarzkopf in samenwerking met Zierer en is een custom model op maat gemaakt voor het park. In 1997 werd echter de first drop veranderd en steiler gemaakt. Hiervoor werd beroep gedaan op Maurer Rides. De hoogte van Jetline is 32 meter en de lengte 800 meter, goed voor een snelheid van 90 km/u.

 

 

Bron: Gröna Lund