Bart Somers Plaatst Speelgoed in Indrukwekkend Balie Meubelstuk voor Speelgoedmuseum Mechelen

Spelen is een universele ervaring, iets wat iedereen doet of heeft gedaan. Dat bewijst ook de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld). Op dinsdag 9 juli deed hij de eerste speelgoedlegging voor een nieuw en indrukwekkend balie meubelstuk van het nieuwe Speelgoedmuseum Mechelen. Deze balie belooft de blikvanger van het museum te worden.

 

Speelgoed vereeuwigen

Speelgoed vereeuwigen in een  balie meubelstuk: dat doe je niet elke dag. Voor Bart Somers was de keuze voor LEGO meteen duidelijk. “Als kind speelde ik enorm graag met LEGO.” zegt Bart Somers “Nu bouw ik niet meer met LEGO, maar mag ik dagelijks aan de toekomst van de stad Mechelen bouwen. Het nieuwe Speelgoedmuseum Mechelen met zijn goede bereikbaarheid draagt bij aan de kindvriendelijkheid van deze stad.”

 

Bart bouwde een podium in verschillende kleuren en plaatste er een LEGO minifiguur in blauwe kledij op. De bouwblokjes van LEGO hadden in de burgemeester zijn kindertijd nog niet zo veel kleuren als vandaag. Het roze blokje bestond bijvoorbeeld nog niet. Dat blokje gebruikte hij vandaag met veel vreugde. Zijn creatie zal nu voor altijd deel uitmaken van het balie-ontwerp.

 

De kunstenaar

De technische uitvoering van dit project ligt in de bekwame handen van kunstenaar Adalbert Gans. Gans (53) is een Oostenrijkse kunstenaar met Venetiaanse wortels, gevestigd in Antwerpen en werkzaam in Stekene. Hij staat bekend om zijn kleurrijke lichtpilaren en schilderijen die de imperfectie omarmen. Gans beschrijft zichzelf als een atypische kunstenaar en vindt dat kunst voor iedereen toegankelijk moet zijn. Zijn werk, dat tot de abstracte kunst behoort, ontstaat tijdens het maakproces, waarbij lagen licht en kleur de kijker naar een nieuwe ruimte-ervaring leiden. In 2021 creëerde hij samen met Axel Daeseleire de kunstinstallatie “Bakens van Hoop en Licht” bij het MAS in Antwerpen.

 

Gans heeft al vele jaren ervaring met het gieten van epoxyhars voor verschillende projecten. Hij zegt over dit project: “Het is een unieke kans om herinneringen tastbaar te maken en een alledaags object als speelgoed in een kunstwerk te transformeren.” De speelgoedstukken worden in grote mallen van 1 op 1 meter geplaatst, waarna kunstenaar Gans er epoxyhars overheen giet. Dat gebeurt in laagjes om het krimpen van de hars te beperken. Na voldoende uithardingstijd zullen in totaal 30 blokken vol speelgoed worden gegoten om de balie van 15 meter lang in U-vorm te realiseren. De balie heeft een drieledige functie: tickets, museumcafé en shop. Aan de ene kant zal je tickets kunnen kopen, aan de andere kant kan je drank, eten en souvenirs kopen.

 

De ogen uitkijken

Bezoekers zullen hun ogen kunnen uitkijken op de duizenden speelgoedstukken die in de balie van Speelgoedmuseum Mechelen verwerkt zullen worden. Het doel is dat iedereen zich in het speelgoed kan herkennen. Dit sluit aan bij de visie van ontwerper Kris Hubaut van het Mechelse bedrijf PRO FORMa. “De balie zal echt in het oog springen tegenover het rustige interieur van de rest van het museum.”  zegt Kris. “We willen het speelgoed voor zich laten spreken.” De balie zal mooi verlicht worden zodat de stukken speelgoed in het hars tot hun recht komen.

 

Speelgoedmuseum Mechelen is tot eind september open op de huidige locatie aan de Nekkerspoelstraat 21. Vanaf 5 oktober 2024 opent het museum zijn deuren op de nieuwe locatie aan het Koning Albertplein 2B, in de Kiss & Ride-zone van station Mechelen. Door deze bijzondere balie wordt zelfs de start van een bezoek in het nieuwe Speelgoedmuseum Mechelen voor iedere bezoeker een onvergetelijke ervaring.