Babygiraf geboren in ZOO Planckendael

De geboortegolf houdt aan in ZOO Planckendael: na de hyena’s, capibara’s, kamelen, moormaki’s, chacopekari’s en bongo’s is het nu de beurt aan de kritiek bedreigde kordofangiraffen. Giraf Valeye beviel op dinsdag 2 juli voor het eerst van een zoon. “Met de vakkundige hulp grootmoeder Barbie ontpopt Valeye zich tot een zorgzame moeder. Fantastisch om te zien”, zegt verzorger Jolien, die de geboorte van dichtbij kon meemaken. Bezoekers kunnen de kleine giraf al bewonderen in continent Afrika in het dierenpark in Mechelen.

 

Een onvergetelijk beeld in de stallen bij de savanne van ZOO Planckendael. Uit giraffenvrouw Valeye bungelen twee voorpootjes naar buiten en een kopje volgt snel. Nadien een lange nek, schouders en… daar is het eerste jong van Valeye. “Een heel emotioneel moment waar we heel lang naar hebben afgeteld, want de draagtijd bij giraffen duurt vijftien maanden”, vertelt Jolien. “Een giraffengeboorte is wonderlijk, want de baby maakt een val van zo’n twee meter om daarna heel snel op zijn lange poten te staan.”

 

 

Wennen en leren

Voor Valeye is het haar eerste kalfje en dat is natuurlijk heel erg wennen. “Ze reageerde heel verrast bij de geboorte en de eerste momenten verliepen dan ook wat anders dan bij ervaren moeders. Die gaan meestal meteen naar het jong om hen wakker te porren, maar Valeye bleef verbaasd toekijken. Ook vrouwtjesgiraf Rohaya heeft nog geen jong gehad en wist niet goed wat er gebeurde. Toen de geroutineerde giraffenvrouw Barbie zich over de houten wand boog om de kleine giraf schoon te likken, wist Valeye wat haar te doen stond. De doorwinterde dame deed het voor en de jonge mama volgde perfect. Bij elke nieuwigheid kreeg ze de bevestiging van de oudere dieren: goed bezig, Valeye!”

 

Verzorger Jolien: “Valeye is zelf hier geboren in ZOO Planckendael bij haar mama Barbie, die in ZOO Antwerpen op de wereld is gezet. Om Valeye nu zelf mama te zien worden onder het goedkeurend oog van oma Barbie, daar krijgen wij het warm van.” Dat de boreling een zoon is van kweekman Matombu, die eerder dit jaar plots overleed, maakt het extra bijzonder.

 

Groot kleintje

Ondertussen gaat alles prima met het pasgeboren kalfje van Valeye. “De kleine jongen drinkt goed. Hij past met zijn lengte van ongeveer twee meter mooi onder mama’s buik. Hij is pasgeboren, maar klein kan je hem niet noemen. Ook zijn ossicones, de “hoorns” bovenop zijn hoofd, liggen nog zacht en plat op zijn hoofd. Dat maakt een stevig verschil voor de moeder tijdens de bevalling natuurlijk. Hij stelt het prima in de warme stal, waar iedereen hem bij zijn mama in de kraamkamer kan bewonderen.” Als het weer het toelaat en mama Valeye het toestaat, zullen ze binnenkort met de hele kudde buiten op de savanne te zien zijn.

Mannelijke giraffen zoals dit “kleintje” kunnen tot 5,5 meter lang worden, vrouwtjes tot 4,5 meter. Giraffen zijn de langste landdieren ter wereld en toch hebben ze maar 7 nekwervels, net als de mens. Ook hun tong heeft unieke afmetingen: die is wel 45 centimeter lang.

 

Naam met een Z

In 2024 krijgen alle dieren die in ZOO Planckendael geboren worden een naam met een Z. “We hebben met de verzorgers al enkele favoriete namen uitgekozen, maar we geven onze fans op onze sociale media de eindbeslissing. Stemmen kan binnenkort op Instagram Stories.”

 

Kritiek bedreigde ondersoort

De kordofangiraf is een kritiek bedreigde ondersoort van de giraf die het bijzonder moeilijk heeft in de natuur. Ze komen voornamelijk voor in het Garamba Nationaal Park in het oosten van Congo, een heel groot gebied, ongeveer even groot als Vlaanderen. Daar ondervinden ze problemen door oorlogen, stroperij en verlies van hun habitat. ZOO Planckendael heeft er dan ook haar missie van gemaakt om deze bedreigde diersoort te behouden. De dierentuin neemt deel aan het Europese kweekprogramma voor deze dieren.