ZooParc viert geboorte mhorrgazelles, kuifhoenderkoet en hamerkopjongen

In ZooParc zijn twee mhorrgazelles geboren. Deze diersoort is in het wild zeer bedreigd: er zijn er nog slechts zo’n 250 over. Met de geboorte van deze dieren levert de dierentuin een bijdrage aan het behoud van deze soort. Hiernaast kwamen er in het Overloonse park ook nog een kuifhoenderkoet en vier hamerkopjongen ter wereld.

 

De mhorrgazelles, twee mannetjes, zijn vorige week geboren: twee vrouwtjes kregen elk 1 jong. Het zijn de eerste gezonde kalfjes sinds de komst van deze diersoort naar de dierentuin in Overloon, in 2022. Het is eveneens voor het eerst dat er in ZooParc een kuifhoenderkoetje uit het ei is gekropen.

 

Belangrijk

Hoofd dierenverzorger Steven van den Heuvel is erg blij met de komst van deze jongen. “Mhorrgazelles hebben het zwaar in de natuur, daarom is het belangrijk dat we als dierentuinen ons inzetten voor een goede reserve-populatie. Dit doen we via het managementprogramma, waaraan ruim 300 dierentuinen in Europa samenwerken. Het is heel fijn dat we op deze manier kunnen bijdragen aan het behouden van een stabiele reservepopulatie in dierentuinen en daarnaast natuurbehoudsprojecten in het wild kunnen ondersteunen.”

 

De komende weken blijven nog wel even spannend, geeft Van den Heuvel aan. “Het is de eerste keer dat de mhorrgazellevrouwtjes moeder worden. Het is dan altijd afwachten of ze het goed oppakken, maar tot nu toe doen ze het super goed.”

 

 

Reddingsactie

De mhorrgazelle is een van de ondersoorten van de damagazelles, de grootste onder de gazelles. Oorspronkelijk leefden deze gazelles vooral in Marokko, Senegal en Sudan. Het zijn schuwe dieren en ze komen vooral voor in open en droge gebieden, zoals op de Sahara. Ze trekken veel rond in deze gebieden om aan genoeg voedsel te komen.

 

Een halve eeuw geleden stierven de mhorrgazelles bijna uit doordat er op deze dieren werd gejaagd door stropers. De Spaanse legeraanvoerder en fotograaf José Antonio Valverde kwam de soort tijdens zijn onderzoekreis in Afrika tegen. Hij zette in 1971 een reddingsactie op. Dankzij het Europese managementprogramma zijn er momenteel weer een paar honderd dieren, verspreid over 27 dierentuinen in Europa, twee speciale centra in Spanje en de Verenigde Arabische Emiraten en enkele gebieden in het wild.

 

Kuifhoenderkoet

De kuifhoenderkoet is verwant aan eenden en ganzen. Deze dieren, die onder andere voorkomen in Peru, Uruguay, Argentinië en Bolivia kunnen goed zwemmen, maar hun voeten hebben niet zulke grote zwemvliezen als hun verre neven. Liever lopen ze over de grond. Ze eten zaden, blaadjes en wortels van planten.

De hamerkop is een watervogel die van oorsprong voorkomt bij rivieren, moerassen en meren in Afrika. Koppeltjes blijven hun hele leven samen. Ze bouwen een heel groot nest dat uit tienduizenden takjes bestaat. Ze zijn sterk genoeg om het gewicht van een mens te dragen.