Top 10 meeste inversies op een achtbanen in de Benelux

Heb je zin gekregen in spannende achtbanen met veel inversies, maar stonden ze net iets te ver weg in onze vorige top 10’s? Geen probleem. In deze top 10 maken we een overzicht van de 10 achtbanen met de meeste inversies in de Benelux. De Benelux bestaat uit België, Nederland en Luxemburg, zo blijft het deze keer dicht bij huis!

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). Een lijst met uitleg over de verschillende soorten inversies die in dit artikel te vinden zijn vind je hier terug.

 

#13-7: Fēnix, Boomerang, Speed of Sound, Cobra, Xpress, Anubis & Falcon (3 inversies)

Er staan 7 achtbanen op een gedeelde 7de plaats, daarom is de top 10 een top 13 geworden. Drie achtbanen (Boomerang, Speed of Sound en Cobra) zijn exact dezelfde achtbanen. Ik ga ze daarom éénmaal bespreken en de specifieke details zet ik per achtbaan apart bij.

 

Algemene uitleg – Boomerang, Speed of Sound & Cobra:

De drie achtbanen zijn gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en zijn van het model “Boomerang”. Van dit model zijn er tot nu toe 53 achtbanen wereldwijd gemaakt waarvan er 17 in de loop van hun leven verplaatst zijn naar een ander park. De achtbanen hebben een hoogte van 35,5 meter en een snelheid van 75,6 km/u. Het ritje van 285 meter bevat de volgende 3 inversies: Cobra Roll (2 inversies) en een Loop (1 inversie). Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote G krachten tot maar liefst 5,2 G. De achtbanen hebben een capaciteit van 760 personen per uur en zijn gebouwd op amper 88 bij 30 meter. Het succes van de Boomerang is te onder andere te danken aan zijn hoog thrill-gehalte terwijl de achtbaan toch een zeer beperkte oppervlakte in beslag neemt.

 

Boomerang – Bellewaerde:

Boomerang werd gebouwd in 1984 in het Belgische pretpark Bellewaerde. Het was de 2de Boomerang achtbaan die gebouwd werd in de wereld, maar het was de eerste ter wereld die opende voor het publiek.

 

Speed of Sound – Walibi Holland:

Speed of Sound werd gebouwd in 2000 in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. Wat deze Boomerang achtbaan uniek maakt ten opzichte van de andere Boomerang achtbanen, is dat deze sinds 2011 muziek heeft in de treinen. Van 2011 tot 2014 was een aangepaste versie van het popnummer Hello World te horen die je hier kan beluisteren. Vanaf 2015 werd het lied vervangen door een housenummer dat gemaakt werd door DJ Randy van Velde, het liedje kan je hier beluisteren.

 

Cobra – Walibi Belgium:

Cobra werd gebouwd in 2001 in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan was oorspronkelijk bedoeld voor een ander pretpark maar op het laatste moment besliste Six Flags (de toenmalige eigenaar van het park) om de achtbaan toch naar Walibi Belgium te brengen.

 

Xpress: Platform 13 – Walibi Holland:

Xpress: Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan behaalt een topsnelheid van 90km/u in 2,8 seconden en is 25,8 meter hoog. Xpress is 996 meter lang en bevat volgende 3 inversies: Sea Serpent (2 inversies) en een Corkscrew (1 inversie).

 

Anubis: The Ride – Plopsaland De Panne:

Anubis: The Ride werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne. De gelanceerde achtbaan behaalt een topsnelheid van 90km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België. Anubis is 34 meter hoog en 600 meter lang. Tijdens de rit krijgen de bezoekers volgende 3 inversies voorgeschoteld: Dive Loop (1 inversie), Immelmann (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie).

 

Falcon – Duinrell:

Falcon werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Nederlandse pretpark Duinrell. De achtbaan is 22 meter hoog en behaalt een snelheid van 70km/u. Tijdens de rit van 361 meter krijgen de bezoekers volgende 3 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Cutback (1 inversie) en Heartline Roll (1 inversie).

 

Fēnix – Toverland:

Fēnix in Toverland werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 95 km/u en heeft een hoogte van 40 meter. Op het parcours van 813 meter zijn er volgende 3 inversies terug te vinden: Dive Drop (1 inversie), Immelmann (1 inversie) en een Zero-G Roll (1 inversie).

 

#6-4: Python, Untamed & Typhoon (4 inversies)

De Python, Untamed en Typhoon bevatten allen evenveel inversies en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Python – Efteling:

Python werd gebouwd in 1981 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark de Efteling. De achtbaan heeft een lengte van 750 meter en een ritje duurt 2 minuten en 8 seconden. Python behaalt een maximale snelheid van 75km/u en is 29 meter hoog. Tijdens de rit krijgen de bezoekers volgende 4 inversie te verwerken: Loop (1 inversie), Loop (1 inversie) en Double Corkscrew (2 inversies)

 

Typhoon –Bobbejaanland:

Typhoon werd gebouwd in 2004 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Belgische pretpark Bobbejaanland. De achtbaan behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 25,7 meter hoog. Tijdens de rit van 670 meter staan volgende 4 inversies op het programma: Loop (1 inversie), Double Heartline Roll (2 inversies) en een Heartline Roll (1 inversie).

 

Untamed – Walibi Holland:

Untamed in Walibi Holland werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction. Om Untamed te bouwen werd de oude houten achtbaan Robin Hood omgevormd tot een moderne Hybride achtbaan die houten supports met stalen track combineert. De snelheid van 80 km/u werd opgetrokken naar 92 km/u, de hoogte veranderde van 32 meter naar 36,5 meter met een drop van 35,4 meter. Untamed groeide van 1035 meter track naar 1085 meter track en er werden 4 inversies toegevoegd aan de lay-out al wordt de achtbaan gepromoot met 5 inversies, namelijk een 270,0° Double Inverting Stall (1 inversie), een Step-Up Under Flip (1 inversie), een 140° Stall (1 inversie) en een Barrel Roll (1 inversie). Daarnaast heeft de achtbaan een first drop van 80° en 14 airtime momenten.

 

#3-1: Vampire, The Ride to Happiness & Condor (5 inversies)

The Ride to Happiness by Tomorrowland, Condor en Vampire hebben evenveel inversies en delen daarom samen de eerste plaats.

 

Condor – Walibi Holland:

Condor werd gebouwd in 1994 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De Inverted Coaster behaalt een topsnelheid van 80 km/u en is 31 meter hoog. Tijdens de rit van 662 meter staan volgende 5 inversies op het programma: Roll Over (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Double In-Line Twist (2 inversies).

 

Vampire – Walibi Belgium:

Vampire werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De Inverted Coaster is 33,3 meter hoog en behaalt een topsnelheid van 80km/u. Tijdens de rit van 689 meter staan volgende 5 inversies op het programma: Roll Over (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Double In-Line Twist (2 inversies).

 

The Ride to Happiness by Tomorrowland – Plopsaland De Panne:

The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is van het model Extreme Spinning Coaster wat wil zeggen dat de treintjes draaiende karretjes hebben en de rollercoaster zowel lanceringen als inversies bevat. De maximale snelheid van 90 km/u wordt bereikt door twee LSM-lanceringen. De spinning coaster is 33 meter hoog en was een investering van 17,5 miljoen euro. Op het parcours van 920 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop via een Heartline Roll (1 inversie), Banana Roll (1 inversie), Looping (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie) en een Step-Up Under Flip (1 inversie).

 

 

Nawoord:

De top 10 van meeste inversies op een achtbaan in de Benelux is lang onveranderd geweest. Hier is de afgelopen jaren verandering ingekomen met de komst van zowel Fēnix in 2018 alsook de opening van Untamed in 2019 en The Ride to Happiness by Tomorrowland in 2021. Hierdoor zijn er op 5 jaar tijd 3 nieuwe achtbanen de lijst binnen gekomen.

 

De toekomst:

Walibi Holland heeft plannen om in 2025 een duellerende single rail coaster van RMC te openen. Deze zal met Raptor Track gebouwd worden. De ene kant zal inversies bevatten en zal meer geschikt zijn voor thrill seekers, de andere zal geen inversies hebben en meer op families gericht zijn. Op dit moment zijn er nog geen statistieken bekend gemaakt, maar het is wel een kanshebber om in deze top 10 te komen.

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.