Do-Dodonpa wordt hardhandig afgebroken in Fuji-Q Highland

Enkele maanden geleden kwam het nieuws naar buiten dat de snelst accelererende achtbaan ter wereld, Do-Dodonpa in Fuji-Q Highland, niet meer zou heropenen. Nu blijkt de achtbaan hardhandig te worden afgebroken, waardoor er totaal geen nieuwe toekomst zal zijn voor de baan.

 

In augustus 2021 kwamen er verschillende berichten naar buiten van meerdere incidenten waarbij bezoekers gewond raakten na een ritje op de achtbaan Do-Dodonpa in Fuji-Q Highland. Hierop sloot de baan en bleef het even stil over haar toekomst, tot men in maart aankondigde dat de baan gesloten zou blijven. Nu is de afbraak begonnen. Geen zorgvuldige afbraak, want de track wordt op hardhandige wijze in stukken geknipt.

 

Do-Dodonpa

Do-Dodonpa werd gebouwd in 2001 door de Amerikaanse fabrikant S&S Sansei Technologies. De gelanceerde achtbaan behaalde een topsnelheid van 180 km/u in 1,56 seconden tijd. Hiermee had de achtbaan een gemiddelde versnelling van maar liefst 32,05 m/s². Omgerekend wil dit zeggen dat de achtbaantrein op 0,87 seconden tijd optrok van 0 tot 100 km/u. De lancering gebeurde doormiddel van gecompresseerde lucht.

In de winter van 2016 sloot de achtbaan en werd de 52 meter hoge top hat vervangen door een 49 meter hoge looping. De topsnelheid veranderde van 172 km/u naar 180 km/u en de lanceertijd werd teruggebracht van 1,8 seconden naar 1,56 seconden. Hierdoor werd de achtbaan met de krachtigste lancering in de wereld nog krachtiger.

 

 

Bronnen: RCDB, Coaster Hub

Foto’s: coasterenmetmark