Top 10 snelste achtbanen van de Benelux

Zou je graag snelle achtbanen uitproberen, maar stonden ze net iets te ver weg in onze vorige top 10’s? Geen probleem. In deze top 10 maken we een overzicht van de 10 snelste achtbanen van de Benelux. De Benelux bestaat uit België, Nederland en Luxemburg, zo blijft het deze keer dicht bij huis!

 

#11-8: Xpress: Platform 13, Anubis, Baron 1898 & The Ride to Happiness (90 km/u)

Xpress: Platform 13 in Walibi Holland, Anubis: The Ride in Plopsaland De Panne, Baron 1898 in de Efteling en The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland De Panne gaan allemaal even snel en delen daarom samen de 8ste plaats.

 

Xpress: Platform 13 – Walibi Holland:

Xpress: Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan behaalt een topsnelheid van 90 km/u in 2,8 seconden en is 25,8 meter hoog. Xpress is 996 meter lang en bevat 3 inversies.

 

Anubis: The Ride – Plopsaland De Panne:

Anubis: The Ride werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne. De gelanceerde achtbaan behaalt een topsnelheid van 90 km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België. Anubis is 34 meter hoog en 600 meter lang. Tijdens de rit krijgen de bezoekers 3 inversies voorgeschoteld.

 

Baron 1898 – Efteling:

Baron 1898 werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Nederlandse pretpark de Efteling. De Dive Coaster behaalt tijdens de first-drop, die bijna loodrecht is, een snelheid van 90 km/u. Baron 1898 is 30 meter hoog, maar omdat de first drop 7 meter ondergronds gaat is er een maximaal hoogteverschil van 37,5 meter. De achtbaan is 501 meter lang en bevat 2 inversies.

 

The Ride to Happiness by Tomorrowland – Plopsaland De Panne:

The Ride to Happiness by Tomorrowland in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is van het model Extreme Spinning Coaster wat wil zeggen dat de treintjes draaiende karretjes hebben en de rollercoaster zowel lanceringen als inversies bevat. De maximale snelheid van 90 km/u wordt bereikt door twee LSM-lanceringen. De spinning coaster is 33 meter hoog en was een investering van 17,5 miljoen euro. Op het parcours van 920 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop.

 

#7: Untamed – Walibi Holland (92 km/u)

Untamed werd gebouwd in 2019 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. Om Untamed te bouwen werd de oude houten achtbaan Robin Hood omgevormd tot een moderne Hybride achtbaan die houten supports met stalen track combineert. De snelheid van 80 km/u werd opgetrokken naar 92 km/u. De hoogte veranderde van 32 meter naar 36,5 meter met een drop van 35,4 meter. Untamed groeide van 1035 meter track naar 1085 meter track en er werden 4 inversies toegevoegd aan de lay-out. Daarnaast heeft de achtbaan een first drop van 80° en 14 airtimemomenten.

 

#6-5: Gold Rush – Slagharen & Fēnix – Toverland (95 km/u)

Gold Rush in Attractiepark Slagharen en Fēnix in Toverland, gaan even snel en delen daarom samen een 5de plaats.

 

Gold Rush – Attractiepark Slagharen:

Gold Rush werd gebouwd in 2017 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Nederlandse pretpark Attractiepark Slagharen. De achtbaan wordt door middel van 3 lanceringen tot een snelheid van 95 km/u gebracht en bereikt daarmee een hoogte van 33 meter. Van de 3 lanceringen zijn er 2 voorwaarts en 1 achterwaarts. De 400 meter lange achtbaan heeft 2 inversies. Door de verschillende lanceringen wordt er in totaal een lengte van 620 meter afgelegd.

 

Fēnix – Toverland:

Fēnix in het Nederlandse pretpark Toverland opende in 2018 en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Wing Coaster behaalt een snelheid van 95 km/u en heeft een hoogte van 40 meter.  Fēnix is 813 meter lang en tijdens de rit gaan de inzittende 3 keer overkop.

 

#4: Pulsar – Walibi Belgium (101 km/u)

Pulsar werd gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaanrit start met een achterwaartse lancering tot een hoogte van 25 meter waarbij een snelheid van 50 km/u wordt bereikt. Hierna volgt een drop terug naar beneden met een voorwaartse lancering tot een hoogte van 35 meter en een snelheid van 80 km/u. Wanneer de boot op de spike van 90 graden tot stilstand komt, volgt een achterwaartse drop gevolgd door een achterwaartse lancering. Hierbij wordt de snelheid opgedreven tot 101 km/u en komt de boot terug op de eerste spike van 90 graden en dit tot op een hoogte van 45 meter. Hierna volgt opnieuw een voorwaartse drop met een grote splash in het water. De achtbaan is 217 meter lang en was goed voor een investering van 8,5 miljoen euro. Pulsar werd bij de opening meteen de snelste en hoogste achtbaan van België dit record kon de achtbaan 3 jaar lang vasthouden.

 

#3: Goliath – Walibi Holland (106 km/u)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De achtbaan was 17 jaar lang de snelste, de hoogste en de langste achtbaan van de Benelux, op dit moment blijft enkel het lengte record over. Goliath behaald een snelheid van 106 km/u en is 46,8 meter hoog. De achtbaan van 1214 meter bevat een Stengel Dive en 3 bunny hops.

 

#2: Fury – Bobbejaanland (106,6 km/u)

Fury in het Belgische pretpark Bobbejaanland werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 106,6 km/u en verbrak bij opening het 17 jaar oude snelheidsrecord van de Benelux. Fury is in totaal 43 meter hoog. De rollercoaster heeft een lengte van 600 meter, maar doordat sommige stukken meerdere keren worden bereden wordt er een totale afstand van 830 meter afgelegd. De achtbaan wordt door Bobbejaanland gepromoot met 4 inversies, maar achtbaankenners kunnen er slechts 2 waarnemen. Het unieke aan de achtbaan is dat de bezoekers zelf kunnen kiezen of ze het parcours voorwaarts of achterwaarts afleggen.

 

#1: Kondaa – Walibi Belgium (113 km/u)

Kondaa in het Belgische pretpark Walibi Belgium werd gebouwd in 2021 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De Mega Coaster bereikt een snelheid van 113 km/u en is 50 meter hoog. Daarmee werd het bij opening in 1 klap de snelste en hoogste achtbaan van de Benelux en Frankrijk tezamen. Het parcours van 1200 meter bevat een first drop van 80°, een Outward Banked Airtime Hill, een Non Inverting Cobra Roll en maar liefst 15 airtimemomenten. Er kan een capaciteit van 1080 personen bereikt worden.

 

Nawoord:

Enkele jaren terug stonden bijna alle snelle achtbanen in Nederland, dit is de laatste tijd hard veranderd want nu staan 5/11 in België en 6/11 in Nederland. Dit komt omdat de laatste jaren de top 10 volledig door elkaar geschud werd met in 2015 de opening van de Baron 1898, in 2016 opende zowel Pulsar en Lost Gravity (ondertussen alweer uit de top 10), in 2017 opende Gold Rush, in 2018 Fēnix, in 2019 opende zowel Fury als Untamed en in 2021 opende zowel Kondaa alsook The Ride to Happiness by Tomorrowland. Op die manier kende we de afgelopen 10 jaar maar liefst 9 nieuwkomers in de top 10! Ook werd in 2021 opnieuw het snelheids- en hoogterecord van de Benelux verbroken.

 

De toekomst:

Walibi Holland heeft plannen om in 2025 een duellerende single rail coaster van RMC te openen. Deze zal met Raptor Track gebouwd worden. De ene kant zal inversies bevatten en zal meer geschikt zijn voor thrill seekers, de andere zal geen inversies hebben en meer op families gericht zijn. Op dit moment zijn er nog geen statistieken bekend gemaakt, maar het is wel een kanshebber om in deze top 10 te komen.

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.