Top 10 langste achtbanen van Europa

Altijd al willen weten wat de langste achtbaan in Europa is? Altijd al willen weten hoe lang die is en waar die te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 langste achtbanen in Europa. Hoeveel van deze achtbanen heb jij al gedaan?

 

#10: Taron – Phantasialand (1320 m)

Taron in het Duitse pretpark Phantasialand werd gebouwd in 2016 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan heeft een lengte van 1320 meter en een ritje duurt een kleine 2 minuten. Taron is de snelste multi-launch coaster ter wereld en bevat in totaal 2 lanceringen. Tijdens de lanceringen behaal je een maximale snelheid van 117 km/u en kom je op een maximale hoogte van 30 meter.

 

#9: Lisebergbanan – Liseberg (1340,2 m)

Lisebergbanan is een achtbaan van de Duitse fabrikant Zierer en ontworpen door Anton Schwarzkopf. De achtbaan is in 1987 gebouwd door BHS in het Zweedse pretpark Liseberg. Lisebergbanan is 1340,2 meter lang en was bij opening de langste achtbaan van Europa. De achtbaan is 45 meter hoog wat het bij opening eveneens de hoogste achtbaan van Europa maakte. Dit record kon de achtbaan 7 jaar lang weten vast te houden. Ook de snelheid was niet min, Lisebergbanan behaalt een snelheid van 80 km/u waardoor het de tweede snelste achtbaan van Europa was na Sirocco (Nu: Pskyké Underground) in Walibi Belgium. Lisebergbanan is gebouwd op een berg en maakt goed gebruik van het terrein, de eerste afdaling duurt maar liefst 20 seconden. De volledige rit duurt 3 minuten.

 

#8: Colossos – Kampf der Giganten – Heide Park Resort (1344 m)

Colossos – Kampf der Giganten is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt wat voor een soepeler baan verloopt zorgt. Colossos – Kampf der Giganten is de 2de langste houten achtbaan van Europa en een ritje duur 2 minuten en 25 seconden. De achtbaan behaalt een snelheid van 110 km/u en was daarmee 15 jaar lang de snelste houten achtbaan van Europa. Buiten de enorm hoge snelheid is Colossos ook de tweede hoogste houten achtbaan van Europa met een hoogte van 50 meter. Ook was Colossos – Kampf der Giganten ooit recordhouder van steilste drop op een houten achtbaan met 61°.

 

#7: Helix – Liseberg (1381 m)

Helix in het Zweedse pretpark Liseberg is in 2014 gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides. De rollercoaster is 1381 meter lang en een ritje op de achtbaan duurt 2 minuten en 10 seconden. Tijdens de rit wordt de rollercoaster 2 maal gelanceerd tot een maximale snelheid van 100 km/u. De achtbaan is 41 meter hoog en heeft 7 inversies. Bezoekers krijgen maximaal 4,3 G verwerkt tijdens het avontuur. Helix die in samenwerking met de fans werd ontworpen, heeft 200 miljoen Zweedse kronen gekost, daarnaast was er nog eens 20 miljoen Zweedse kronen nodig om de rotsen te bewerken waarop de achtbaan gebouwd is.

 

#6: Voltron – Europa-Park (1385 m)

Voltron in het Duitse pretpark Europa-Park werd gebouwd in 2024 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is 1385 meter lang en bevat 7 inversies. De rollercoaster behaalt tijdens de rit een snelheid van 90 km/u en is 32,5 meter hoog. Naast de inversies bevat de achtbaan ook verschillende speciale elementen zoals lanceringen, een liftheuvel, een draaiplatform en een darkride gedeelte.

 

#5: Coaster Express – Parque Warner Madrid (1394,2 m)

Coaster Express in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid is gebouwd in 2002 door de Roller Coaster Corporation of America. De achtbaan is met 1394,2 meter de langste houten achtbaan van Europa, een ritje duurt 2 minuten. De achtbaan is 36,6 meter hoog en heeft een snelheid van 80 km/u. De achtbaan heeft een helix van 520° en eentje van 590°.

 

#4: Hyperion – Energylandia (1450 m)

Hyperion in het Poolse pretpark Energylandia werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Hyperion werd bij de opening gedoopt tot grootste megacoaster van Europa en is de 7de snelste, niet gelanceerde achtbaan, ter wereld. Tijdens de rit van 1450 meter gaat de trein door een tunnel, is er een splash effect en een Dive Drop. De mega coaster behaalt tijdens de first drop van 84° een snelheid van maar liefst 142 km/u. De achtbaan is 77 meter hoog en heeft een drop van 80 meter.

 

#3: Shambhala – PortAventura Park (1564 m)

Shambhala in het Spaanse pretpark PortAventura Park werd in 2012 gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De achtbaan is 1564 meter lang en een ritje duurt 3 minuten. Shambhala behaalt een snelheid van 134 km/u wat het de 4de snelste achtbaan van Europa maakt en heeft een hoogte van 76 meter en is daarmee de 3de hoogste achtbaan van Europa. De achtbaan heeft 25 miljoen euro gekost.

 

#2: Silver Star – Europa-Park (1620 m)

Silver Star in het Duitse pretpark Europa-Park werd in 2002 gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De achtbaan heeft een lengte van 1620 meter en een ritje duurt 4 minuten. Silver Star verbrak bij opening het record van snelste achtbaan van Europa met een snelheid van 127 km/u. De achtbaan is 73 meter en is samen met Schwur des Kärnan de 4de hoogste achtbaan van Europa.

 

#1: Big One – Blackpool Pleasure Beach (1675,5 m)

Big One werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. De achtbaan is gebouwd in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach en heeft een lengte van 1675,5 meter. Een ritje op de achtbaan duurt 3 minuten. Bij opening pakte de Big One het record van snelste achtbaan in Europa die het 7 jaar lang in handen hield. Big One behaalt een snelheid van 119,1 km/u en was destijds de 3de snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en was bij opening de 2de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa. Het meest bizarre is dat de Big One pas 26 jaar na haar opening het record van langste achtbaan van Europa in handen kreeg. Dit heeft alles te maken met de sluiting van de Ultimate in Lightwater Valley die 29 jaar lang de langste achtbaan was van Europa maar eind 2019 vergoed sloot.

 

 

De toekomst:

Recent zijn er veel nieuwe achtbanen toegetreden tot de top 10. In 2016 werd Taron geopend in Phantasialand, in 2018 Hyperion in Energylandia, in 2019 Zadra in Energylandia, in 2021 Abyssus in Energylandia, en in 2024 kwam Voltron in Europa-Park erbij. Door de komst van Voltron hebben Zadra en Abyssus de top 10 weer verlaten.

 

Het verleden:

Ultimate werd in 1991 gebouwd in het Engelse pretpark Lightwater Valley. De achtbaan werd ontworpen door Big Country Motioneering en Robert Staveley en werd gebouwd door Tubular Engineering. Met een lengte van 2268,3 meter was de Ultimate 29 jaar de langste achtbaan van Europa. De achtbaan heeft een eigen specifieke lay-out. Er zijn 2 lifthills van respectievelijk 31,1 en 32,6 meter hoog, maar vervolgens is zo goed als heel het parcours laag tegen de grond. Het eerste deel van de achtbaan gaat bijna uitsluitend rechtdoor, het tweede gedeelte bevat een aantal (snelle) opeenvolgende bochten. Een ritje op de achtbaan duurt 7 minuten! Eind 2019 sloot de achtbaan maar bleef deze wel enkele jaren buitenwerking in het pretpark staan. Lange tijd bleef het erg onduidelijk wat er met de rollercoaster zou gebeuren. Het zeer pijnlijke finale verdikt viel begin 2023 toen de afbraakwerken van de achtbaan van start gingen en het park liet weten de rollercoaster voorgoed af te breken. Hiermee verdwijnt een van de meest unieke en bijzondere achtbanen uit Europa.

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.