Compleet vernieuwde Ch’ti Parc heropent binnenkort met nieuwe achtbaan

Het Noord-Franse pretpark Ch’ti Parc, vernoemd naar het Noord-Franse volk met de bijnaam Ch’tis, zal dit jaar een gloednieuwe achtbaan openen. Dit heeft de nieuwe eigenaar van het park bekendgemaakt.

 

Ch’ti Parc is gelegen in Avion in de Noord-Franse regio Hauts-de-France. Het park is vernoemd naar Ch’ti. Ch’ti is een slangwoord/bijnaam voor de mensen uit de regio Hauts-de-France. De oorsprong van het woord is onduidelijk en er bestaan veel theorieën. Het woord werd door de mensen uit het zuiden gebruikt en had een licht negatieve betekenis, maar de mensen die er wonen zijn de naam gaan omarmen als een ereteken. Sinds de populaire film ‘Bienvenue chez les Ch’tis’ uit 2008 is de naam populairder geworden. Zelfs de lokale toeristische afdelingen en merchandise omarmen en gebruiken hem.

Ch’ti Parc is gelegen in Parc de la Glissoire en werd begin jaren 2000 opgericht. In 2018 opende de achtbaan Nessi, een gammele achtbaan die tot 2023 in het park bleef en ondertussen verkocht is aan de Franse exploitant Dominique Vanhaesebroeck. Dit komt doordat het park eind vorig jaar van eigenaar veranderde. De nieuwe eigenaar heeft alle attracties weggehaald en kreeg eerder dit jaar van de gemeenteraad toestemming om er nieuwe attracties te plaatsen.

In totaal zullen er 13 nieuwe attracties geplaatst worden op een oppervlakte van 10.000m². Zo zou er een klein piratenschip, een carrousel, een mini vlot en mini botsauto’s aangekocht zijn. In het 4-jarige contract werd ook een milieuplan opgenomen. Zo worden wilde dieren in en rond het park gerespecteerd, worden er bomen geplant en verplant, komt er LED-verlichting en banken en lantaarns uit recycleerbare hars.

Maar er komt ook een nieuwe achtbaan ter vervanging van Nessi. Dit wordt een kinderachtbaan met de Big Apple lay-out die de naam La Pomme krijgt. De attractie zal gebouwd worden door een Turkse fabrikant. Welke dit juist wordt is nog niet helemaal duidelijk, maar veel nieuwe achtbanen in Frankrijk met deze lay-out worden de laatste jaren opgeleverd door Kılıç Lunapark.

 

Bron: rcdb