Top 10 meeste inversies op een achtbaan ter wereld

Altijd al willen weten hoeveel je maximaal overkop kan gaan in één achtbaan? Altijd al willen weten waar die achtbanen te vinden zijn? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de tien achtbanen met de meeste inversies ter wereld. Hoeveel heb jij er al van gedaan?

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terugvinden.

Aangezien een aantal achtbanen gedeelde plaatsen hebben, is deze top 10 een beetje meer samengevat dan we normaal doen.

 

#10-8: Steel Curtain, Dragon Khan & Avalancha (8 inversies)

Momenteel zijn er 3 achtbanen in de wereld die 8 inversies hebben. Daarom delen ze samen de 8ste plaats.

 

Dragon Khan – PortAventura Park:

Dragon Khan gelegen in het Spaanse pretpark PortAventura Park was de eerste achtbaan ter wereld met 8 inversies. Dragon Khan werd gebouwd in 1995 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en verbrak bij opening het 7 jaar oude record van Shockwave in Six Flags Great America. Dragon Khan behaalt een snelheid van 104,6 km/u en heeft een daling van 49,1 meter. Tijdens de rit van 1269,5 meter krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Loop (1 inversie) en Interlocking Corkscrews (2 inversies).

 

Avalancha – Xetulul:

Guatemala telt amper 9 achtbanen, maar in 2002 bouwde het Zwitserse Intamin Amusement Rides in het parkje Xetulul een achtbaan met 8 inversies genaamd Avalancha. De achtbaan behaalt een snelheid van 88 km/u. Avalancha telt de volgende inversies: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies) en Triple Heartline Roll (3 inversies).

 

Steel Curtain – Kennywood:

Steel Curtain in het Amerikaanse pretpark Kennywood werd gebouwd in 2019 door de Amerikaans fabrikant S&S Sansei Technologies. De achtbaan brak verschillende records, zo heeft het de hoogste inversie ter wereld. Maar het is ook de achtbaan met de meeste inversies in de Verenigde Staten van Amerika. Dit is zeer uniek, want het was al van 1988 geleden met de opening van Shockwave in Six Flags Great America dat dit record nog eens verbroken werd. De achtbaan werd aangekondigd met 9 inversies, maar specialisten spreken over slechts 8 inversies. De 8 inversies zijn de volgende: Drachen Fire Dive Drop (1 inversie), Banana Roll (1 inversie), Sea Serpent (2 inversies), Dive Loop (1 inversie), Zero-G Stall (1 inversie), Corkscrew (1 inversie) en Cutback (1 inversie). Steel Curtain is 67,1 meter hoog en behaalt een snelheid van 120,7 km/u. In totaal is de rollercoaster 1219,2 meter lang.

 

#7-2: Colossus, Sik, 10 Inversion Roller Coaster, Crazy Coaster, Altair & Velikolukskiy Myasokombinat-2 (10 inversies)

Momenteel zijn er 6 achtbanen met 10 inversies, 4 in Europa en 2 in Azië. Aangezien dat deze 6 achtbanen dezelfde lay-out hebben, gaan we deze maar 1 keer bespreken.

Het was het Engelse pretpark Thorpe Park dat in 2002 het 7 jaar oude record van Dragon Khan brak door de bouw van de achtbaan Colossus. In 2006 liet het Chinese pretpark Chimelong Paradise een kopie van Colossus maken met de vrij onoriginele naam “10 Inversion Roller Coaster”. In 2013 werd Crazy Coaster in Loca Joy Holiday Theme Park te China gebouwd. Een jaar later in 2014 werd in Italië Altair gebouwd in Cinecittà World. In 2017 werd in het Russische pretpark Divo Ostrov (Wonder Island) Velikoluksky Miasokombinat-2 geopend. In 2022 opende eveneens met Sik een 10-looper in het Engelse pretpark Flamingo Land. Allemaal kopieën van de Engelse achtbaan Colossus.

De achtbanen zijn gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en gaan dus 10 keer overkop. Na de eerste twee achtbanen werd het standaardmodel lichtjes aangepast. Colossus en 10 Inversion Roller Coaster hebben een snelheid 72,4 km/u, een hoogte van 30 meter en een klassieke kettinglift. De 4 nieuwste achtbanen hebben een snelheid van 85 km/u, een hoogte van 33 meter en een kabellift.

Tijdens een rit van 850 meter krijgen de bezoekers de volgende inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies), Quad Heartline Roll (4 inversies) en Heartline Roll (1 inversie).

 

Een video van Colossus (het prototype):

 

Een video van Altair (de vernieuwde versie):

 

#1: Smiler – Alton Towers (14 inversies)

In 2013, 11 jaar na de bouw van Colossus, verraste het Engelse pretpark Alton Towers met de bouw van The Smiler. Ze verpulveren het record van Thorpe Park ineens naar 14 inversies. The Smiler werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en kostte 18 miljoen pond. De achtbaan behaalt een snelheid van 85 km/u en is 30 meter hoog. Ondanks de opvallend kleine oppervlakte waarop de achtbaan gebouwd is, heeft The Smiler toch een lengte van 1170 meter. Tijdens de rit krijgen de bezoekers de volgende inversies voorgeschoteld: Heartline Roll (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Sidewinder (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Sea-Serpent (2 inversies), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en Corkscrew (1 inversie).

 

De toekomst:

De top 10 werd flink vernieuwd de afgelopen jaren. In 2017 was er de komst van Velikolukskiy Myasokombinat-2 in Wonder Island. In 2019 kwamen er maar liefst 2 achtbanen bij met de opening van Steel Curtain in Kennywood en Lightspeed in Wonderland Eurasia die met 5 jaar vertraging dan toch wist te openen maar enkele maanden na opening alweer voorgoed sloot. Maar er verdween ook een tweede achtbaan door het sluiten van Harborland, waardoor we afscheid moesten nemen van Flight of the Phoenix. Ook in 2022 kwam er een nieuwe achtbaan bij met de opening van Sik in het Engelse pretpark Flamingo Land.

 

Eleventh Roller Coaster – Great Xingdong Tourist World:

Eleventh Roller Coaster in het Chinese pretpark Great Xingdong Tourist World is volledig afgebouwd en staat klaar om geopend te worden, maar wanneer dit juist zal gebeuren is erg onduidelijk aangezien de achtbaan eigenlijk al in 2020 had moeten openen. De achtbaan werd gebouwd door de Chinese fabrikant Hebei Zhongye Metallurgical Equipment Manufacturing en heeft maar liefst 11 inversies. Hiermee komt de achtbaan bij opening meteen op een tweede plaats. Op het parcours van 1020 meter zijn er volgende inversies terug te vinden: Loop (1 inversie), Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Quad Heartline Roll (4 inversies) en een Heartline Roll (1 inversie).

 

8 Looper – Mirabilandia:

Maar dit is nog niet alles, er is nog een achtbaan met veel inversies die bij in de top 10 zal komen. In 2016 moesten we afscheid nemen van Monte Makaya in het Braziliaanse pretpark Terra Encantada. De achtbaan had 8 inversies en stond al 6 jaar ongebruikt in het pretpark te verroesten nadat Terra Encantada in 2010 voorgoed de deuren had gesloten. Gelukkig krijgt dit verhaal een positieve wending, want de achtbaan zal in de toekomst een nieuw leven krijgen in het nieuwe pretpark Mirabilandia in Brazilië. Mirabilandia verhuisd namelijk van locatie omdat het zijn huidige plek ontgroeid is. De precieze openingsdatum van het park is nog niet duidelijk. Normaal had het park in 2018 moeten openen, maar het oude park is nog steeds niet gesloten en er is niets bekend over de huidige stand van zaken.

 

Het verleden:

In het verleden waren er nog achtbanen die in deze top 10 gestaan hadden mochten ze nog in werking geweest zijn.

 

Flight of the Phoenix – Harborland:

In het verleden was er nog een achtbaan die in deze top 10 zou gestaan hebben mocht die nog in werking zijn geweest. Het gaat om Flight of the Phoenix die 8 inversies had. De achtbaan werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en was gelegen in het voormalige Chinese pretpark Harborland dat in 2019 de deuren sloot. Flight of the Phoenix was 830 meter lang en 31 meter hoog. Tijdens de rit werd een snelheid van 80 km/u bereikt. De achtbaan telde de volgende inversies: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies) en Triple Heartline Roll (3 inversies).

 

Lightspeed – Wonderland Eurasia:

Lightspeed werd geopend in 2019 in het Turkse pretpark Wonderland Eurasia. De achtbaan werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides en ging 10 keer overkop. De achtbaan had een snelheid van 85 km/u en een hoogte van 33 meter. Tijdens een rit van 850 meter kregen de bezoekers de volgende inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies), Quad Heartline Roll (4 inversies) en Heartline Roll (1 inversie). Helaas bleef het pretpark maar enkele maanden geopend en werd het daarna gesloten. De achtbaan staat nog steeds in het park maar er zijn geen plannen om deze nog te heropenen.

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.500 achtbanen wereldwijd.