Gierkuiken uit het ei gekropen DierenPark Amersfoort

Er is een vale gierkuiken uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. “Het gaat goed met het jong”, vertelt dierverzorger Marc Belt. “De ervaren ouders pakken hun rol ook dit jaar perfect op.” Met de komst van het gierenjong leven er nu tien vale gieren in Snavelrijk. Deze gierenpopulatie draagt bij aan het soortbehoud van deze gierensoort.

 

De ouders zijn ervaren opvoeders. Om beurten krijgt het kuiken voedsel dat de ouders opbraken. Zowel vader- als moedergier broedden op het ei en voeden hun jong vervolgens samen op. “De vliegende aaseters vormen koppels die hun hele leven bij elkaar blijven”, legt Marc uit. “Het vorige jong van hetzelfde koppel kwam vorig jaar in dezelfde periode ter wereld en vliegt inmiddels rond in de volière.” De vogels broeden elk jaar hoog op een nagemaakte klif, net als in de natuur. De nesten bestaan uit takken en ander groen. Marc: “Eenmaal uit het ei gekropen, duurt het bijna vier maanden voordat het kuiken de eerste vliegles krijgt.” Het geslacht van het kuiken is nog niet bekend. “Uitsluitsel daarover laat nog een aantal maanden op zich wachten. Om het geslacht te achterhalen wordt via de veren van het dier namelijk DNA afgenomen.”

 

De vale gier kwam vroeger in grote aantallen voor in de Balkan, maar in de jaren tachtig was de vogelsoort bijna uitgestorven. Dat kwam onder andere door stroperijen, vergiftigde karkassen en hoogspanningskabels waar de gieren tegenaan vliegen. Door de inzet van verschillende natuurorganisaties zijn de omstandigheden verbeterd. Marc: “Nu leeft er gelukkig een gezonde gierenpopulatie in de Balkan, Spanje, Italië en Frankrijk.” Met een beetje geluk kunnen bezoekers het jonge gierkuiken bewonderen op het nest in Snavelrijk in DierenPark Amersfoort.