Activiteiten april 2024 Museumpark Archeon Alphen aan den Rijn

In Museumpark Archeon staan er in april weer vele historische evenementen op de agenda. Duik op 13 en 14 april in de geschiedenis van Schotland tijdens het Schotse weekend. Verschillende re-enactment groepen laten bezoekers kennis maken met Schotland uit diverse periodes. Voor alle ridderliefhebbers is er het weekend van 20 en 21 april genoeg te beleven. Luister naar het verhaal van Sint Joris en de draak en word zelf een ridder! Tijdens de meivakantie zijn er extra activiteiten voor jong en oud. Van 28 t/m 30 april zijn er heel veel Romeinen in Archeon.

 

Schots weekend: Beleef Schotse historie op 13 en 14 april in Museumpark Archeon

Gedurende het gehele weekend van 13 en 14 april krijgt Schotse historie alle aandacht in Museumpark Archeon. Vele re-enactors laten het leven zien uit verschillende periodes tussen 1300 en de Tweede Wereldoorlog. Zowel burgers als regimenten tonen het dagelijkse Schotse bestaan. Bezoek het kampement uit het jaar 1300 met Schotse regimenten en kom alles te weten over de Jakobitische opstand in 1745 van de spectaculaire 92nd Gordon Highlanders groep.

Beide dagen zijn er allerlei demonstraties te zien. Bekijk de exercities van de deelnemende re-enactors. Zij demonsteren ook de musketgeweren en de Claymore: het Schotse grootzwaard uit de middeleeuwen. Uiteraard kan dit weekend het bekende geluid van de doedelzak niet ontbreken!

 

De Gordons Living History en 48th Highlanders of Canada

De Gordons Living History is een grote Nederlandse re-enactment vereniging met Nederlandse leden, maar ook uit Duitsland en België. De club kent onderafdelingen, waarin de focus op verschillende historische periodes uit de geschiedenis van deze militaire highlanders ligt. Zo worden de coalitieoorlogen uit de Napoleontische tijd, de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog en de Eerste Wereldoorlog uitgebeeld. De leden beperken zich niet tot militaire zaken, ook talloze aspecten van het dagelijks leven uit deze periodes hebben hun aandacht. De 48th Highlanders of Canada laat de geschiedenis zien uit de periode van de Tweede Wereldoorlog.

 

Ridderweekend – Sint Joris en de draak

Ontdek tijdens het weekend van 20 en 21 april het verhaal van Sint Joris en de draak en word een ridder

In Archeon kunnen jonge ridders tijdens het weekend van 20 en 21 april zich onderdompelen in de spannende vertelling van Joris en de draak. Maak zelf deel uit van het heldhaftige avontuur en help mee om de draak te verslaan.

De legende van Joris en de Draak is een verhaal vol moed en avontuur. In de moerrassen leefde namelijk een vreselijke draak. Om hem van het lijf te houden gaven de bewoners hem dagelijks twee schapen. Maar… de schapen raakten op en de spanning nam toe. Gelukkig was daar Ridder Joris met zijn lans en zwaard! Beleef het complete verhaal van Joris en de draak in het Koopmanshuis.

Kom en bekijk een ridderdemonstratie op het Toernooiveld. Jonge bezoekers behalen daarna hun ridderdiploma door mee te doen aan verschillende activiteiten. Zwaardvechten, hoffelijk en creatief zijn, kunnen boogschieten en schrijven met een veer, al deze vaardigheden worden getest. Als zij zich op alle facetten kunnen bewijzen, ontvangen zij een ware oorkonde die mee mag naar huis.

 

Meivakantie en Romeins weekend

27 april t/m 5 mei is het meivakantie in Museumpark Archeon, 28 t/m 30 april zijn het de Romeinse dagen

Tijdens de meivakantie is er genoeg te beleven in Archeon. Ga op avontuur in de prehistorie en maak een tochtje in een echte boomstamkano. Bij de Romeinen leren bezoekers exerceren als een soldaat en genieten ze van een ontspannen Romeinse massage in het Badhuis. In de middeleeuwse stadje Gravendam bezoek men verschillende ambachten en leren zij zelf zwaardvechten en boogschieten.

Dagelijks is de spannende gladiatorenshow te zien in de Arena van het park. Gaat de publieksfavoriet de strijd winnen, of weet de jonge gladiator zijn tegenstander te verslaan… Vergeet niet om een kijkje te nemen bij de Romeinse Zwammerdamschepen. De gidsen vertellen over de vorderingen van het restauratiewerk van de opgegraven zwammerdamschepen.

 

De Romeinen komen!

Avé, het is tijd voor Romeinse dagen in Museumpark Archeon, van 28 t/m 30 april. Romeinse legionairs slaan hun kamp op en worden vergezeld door ambachtslieden, dames en kinderen. Breng een bezoek aan het Romeinse kampement, bekijk de demonstraties en vele andere activiteiten.

Legio Secunda Avgvsta laat een Romeins soldatenkamp zien. De soldaten laten bezoekers hun hele uitrusting zien en vertellen hoe het is om onderdeel van een legioen te zijn. Ook geven de legionairs demonstraties en exerceren zij met bezoekers. Tijdens het Romeins weekend zijn vele Romeinse burgers aanwezig in het museumpark. Zij maken kleding, geven demonstraties in de Romeinse keuken en Romeinse dames maken mooi mozaïek.

 

Foto’s: Museumpark Archeon