Olifantenbul geïntroduceerd bij kudde in ARTIS

In ARTIS-Park is een volwassen olifantenbul geïntroduceerd bij de kudde Aziatische olifanten. Na het eerste slurfcontact bij aankomst door het hek, werd de bul bij de introductie al snel omsingeld door de nieuwsgierige kudde. Alleen het jonge mannetje van 3 jaar liep nog met een grote boog om zijn volwassen soortgenoot heen. De hoop is dat hij bij de jongste koe van 7 jaar voor haar eerste nakomeling gaat zorgen.

 

De 20-jarige bul is afkomstig uit Dierenrijk. De uitwisseling binnen Nederland kwam tot stand dankzij een aanbeveling van de coördinator van het Europese soortbehoudsprogramma (EEP) van de Aziatische olifant. Diergaarde Blijdorp is de coördinator van het stamboek.

 

‘We zijn met een aantal dierverzorgers eerder naar Dierenrijk geweest om mee te lopen met de collega verzorgers. Hij was daar geliefd om zijn sociale en kalme karakter, en dat typeerde ook zijn introductie bij de kudde hier. Nu had de jongste koe gisteren vooral nog oog voor haar speelbal en nog wat minder voor de nieuwe man. Maar ze zoeken elkaar inmiddels al iets meer op. De komende tijd zal hij bij de kudde verblijven’, aldus Peter Bleesing, teamleider van de dierverzorging. 

 

 

Familiebanden

In ARTIS leeft een kudde met de oudste koe, de matriarch, als leider van de groep. Samen met haar nakomelingen van 18, 7 en bijna 4 jaar vormt ze een hechte familiegroep. Sterke familiebanden en het grootbrengen van jongen spelen een belangrijke rol in het sociale welzijn van olifantenkoeien. Bullen daarentegen, voegen zich alleen bij een kudde wanneer er kans is om te paren.

De jongste in de kudde is ook een mannetje. Hij drinkt nog af en toe bij zijn moeder, maar wordt steeds iets onafhankelijker. De komst van de volwassen man is ook voor hem een sociale verrijking, omdat jonge bullen vaak onder de hoede van oudere bullen worden opgenomen in een mannengroep.

 

In bochten wringen

De voorplantingsdaad vergt bij olifanten heel wat inspanning van de bul. Met zijn gewicht van zeker 5000 kilo staat hij op zijn achterpoten en leunt met zijn voorpoten op de koe om te paren. Jonge bullen oefenen al van jongs af aan hun evenwicht door op elkaar te springen. De bul moet zich een beetje in bochten wringen voor een succesvolle bevruchting. Koeien hebben een S-vormige vulva waarvan de opening niet onder de staart, maar bij de buik zit. Weet de bul niet goed te mikken, dan zit een bevruchting er niet in. Gemiddeld is een volwassen koe eens in de 16 weken in haar cyclus. Een succesvolle dekking kan dus nog even op zich laten wachten.