Tilted Loop element geplaatst op nieuwe achtbaan Iron Menace in Dorney Park

Het Amerikaanse pretpark opent volgend jaar de nieuwe achtbaan Iron Menace, die voor het park de eerste nieuwe achtbaan wordt sinds 2008. Deze achtbaan wordt gebouwd door B&M en is van het type Dive Coaster. Onlangs werd het Tilted Loop element geplaatst.

 

Dorney Park deelde onlangs vol trots een bouwupdate van de achtbaan Iron Menace die momenteel gebouwd wordt in het park. Deze achtbaan van het type Dive Coaster krijgt een Tilt Loop, die inmiddels compleet geplaatst is. Het is voor het eerst dat dit element gebruikt wordt op een achtbaan van dit type. De Tilted Loop, ook wel Inclined Loop genoemd, is een klassieke looping die niet volledig verticaal staat, maar overhelt.

 

 

Iron Menace

Iron Menace wordt dus een Dive Coaster van B&M. De baan krijgt een hoogte van 48,8 meter en een lengte van 661,1 meter. Eén van de spannende momenten wordt de eerste drop, die een hellingsgraad heeft van 95°. De topsnelheid die bereikt wordt is 103 km/u. In de baan zijn vier inversies verwerkt: een Immelmann Inversie, Zero-G Roll, Inclined Loop en een Corkscrew. Een ritje zal ongeveer 90 seconden duren.

 

 

Achtergrondverhaal

Aan het begin van de 20ste eeuw opende de Schotse zakenman Hiram S. McTavish “McTavish Steel Mill”, een directe concurrent van de “Bethlehem Steel Company”. Hebzucht dicteerde elke beslissing van McTavish en het was algemeen bekend dat hij winst boven mensen stelde.

Met het oog op het maximaliseren van de productie, creëerde McTavish een enorme transportwagen die hij ‘Iron Menace’ noemde, een apparaat dat de staalindustrie nog nooit had gezien. De spoorvervoerder vervoerde arbeiders en ertsen met recordvolumes en duizelingwekkende snelheden.

Plotseling verdween de hebzuchtige staalbaron op mysterieuze wijze – niemand weet hoe of waar. Kort daarna werd McTavish Steel Mill gesloten. Het enige dat vandaag de dag overblijft, zijn het omhulsel van de molen, roestige relikwieën en wilde verhalen over de verblijfplaats van de eigenaar.

 

 

Bron en foto’s: Dorney Park