Top 10 meeste inversies in een pretpark in Europa

Een inversie, het moment wanneer je overkop gaat in een achtbaan, is en blijft iets speciaals en typerend aan de meeste stoere achtbanen. We telden alle inversies van alle achtbanen per park op om zo tot onderstaande lijst te komen. In deze top 10 krijgen we een overzicht van de 10 parken in Europa waar je het meeste bij overkop kan gaan in de achtbanen.

 

Indien de parken evenveel inversies hebben dan zetten we het park met de meeste inversie achtbanen eerst. Is dat ook gelijk dan is het park met de meeste inversies op 1 achtbaan die wint.

 

#10: Europa Park (11 inversies)

Europa Park is een Duits pretpark en is gelegen nabij het Zwarte Woud in de deelstaat Baden-Württemberg. Het is een pretpark dat eigendom is van de familie Mack en telt 14 achtbanen waarvan er 2 overkop gaan, goed voor een totaal van 11 inversies. Door de komst van Voltron in 2024 komt Europa Park voor het eerst de top 10 binnen.

Voltron is een gelanceerde achtbaan gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides, de rollercoaster bevat 7 inversies en heel wat andere interessante elementen. De achtbaan is 1385 meter lang, 32,5 meter hoog en tijdens de rit wordt er een snelheid bereikt van 90 km/u. Blue Fire Megacoaster is eveneens een gelanceerde looping coaster van Mack Rides, maar een heel ander genre, deze gaat 4 keer over kop. De achtbaan is 38 meter hoog en bereikt een snelheid van 100 km/u.

 

#9: Gardaland (14 inversies)

Gardaland is een Italiaans pretpark en is gelegen bij het Gardameer. Het is een pretpark van de Merlin Entertainments groep en telt 7 achtbanen waarvan er 4 overkop gaan, goed voor een totaal van 14 inversies. De laatste nieuwe loopingcoaster is Oblivion – The Black Hole die gebouwd werd in 2015, maar in 2023 werd Sequoia Magic Loop definitief verwijderd uit het park.

Blue Tornado is een Suspended Looping Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en gaat 5 keer overkop. Shaman is een looping coaster eveneens gebouwd door Vekoma en gaat 4 keer overkop. Raptor is een Wing Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en gaat 3 keer overkop. Oblivion – The Black Hole is een Dive Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevat 2 inversies.

 

#8: Parc Astérix (15 inversies)

Parc Astérix is een Frans pretpark dat net onder Parijs gelegen is. Het pretpark maakt deel uit van de Franse groep Compagnie des Alpes en telt 8 achtbanen waarvan er 3 overkop gaan, goed voor een totaal van 15 inversies. De laatste nieuwe achtbaan met inversies is Toutatis die in 2023 gebouwd werd.

Goudurix is een custom looping coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma. De achtbaan heeft 7 inversies en was bij opening de Europese recordhouder van meeste inversies op een achtbaan. Tijdens de rit wordt er een snelheid bereikt van 90,1 km/u, de achtbaan is 36 meter hoog.

OzIris is een Inverted Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en bevat 5 inversies. Tijdens de rit wordt er een snelheid bereikt van ongeveer 90 km/u, de achtbaan is 35 meter hoog. Toutatis is een multi launch coaster van de Zwitserse Intamin Amusement Rides die drie inversies telt. De achtbaan is 51 meter hoog en tijdens de rit wordt er een snelheid bereikt van 107 km/u.

 

#7: Heide Park Resort (15 inversies)

Heide Park is een Duits pretpark en is gelegen in Soltau in de Deelstaat Nedersaksen. Het is een pretpark van de Merlin Entertainments groep en telt 9 achtbanen waarvan er 4 overkop gaan, goed voor een totaal van 15 inversies. De laatste nieuwe loopingcoaster is Flug der Dämonen die gebouwd werd in 2014.

Flug der Dämonen is een Wing Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en gaat 5 keer overkop. Limit is een Suspended Looping Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en gaat 5 keer overkop. Big Loop is een looping coaster eveneens gebouwd door Vekoma en gaat 4 keer overkop. Krake is een Dive Coaster gebouwd door Bolliger & Mabillard en deze bevat 1 inversie.

 

#6: Energylandia (16 inversies)

Energylandia is een Pools pretpark gelegen in Zator, in de provincie Małopolskie. Het pretpark wordt uitgebaat door de Poolse energiedrankfabrikant Energy2000 die ook verschillende discotheken uitbaat. Energylandia telt 19 achtbanen, waarvan er 5 overkop gaan, goed voor een totaal van 16 inversies. De laatste nieuwe loopingcoaster is Abyssus die geopend werd in 2021.

Roller Coaster Mayan is een Suspended Looping Coaster van Vekoma die 5 keer overkop gaat. Abyssus is een Shockwave rollercoaster van Vekoma die 4 inversies telt. Zadra is een hybride achtbaan van Rocky Mountain Construction die 3 keer overkop gaat. Formuła is een Space Warp rollercoaster van Vekoma met 3 inversies. Hyperion is een hypercoaster van Intamin die 1 inversie telt.

 

#5: Walibi Holland (17 inversies)

Walibi Holland is een Nederlands pretpark gelegen in Biddinghuizen in de provincie Flevoland. Het pretpark maakt deel uit van de Franse groep Compagnie des Alpes en telt 8 achtbanen waarvan er 5 overkop gaan, goed voor een totaal van 17 inversies. De laatste nieuwe achtbaan met inversies is Untamed die in 2019 geopend werd.

Untamed is een hybride achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction en gaat 5 keer overkop. Condor is een Suspended Looping Coaster gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en gaat 5 keer overkop. Speed of Sound is een Boomerang achtbaan die eveneens gebouwd werd door Vekoma, bezoekers gaan gedurende de rit zowel voorwaarts als achterwaarts door de 3 inversies. Xpress: Platform 13 is een gelanceerde achtbaan van Vekoma en gaat 3 keer overkop. Tot slot hebben we nog Lost Gravity gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides en bevat 2 inversies.

 

#4: Flamingo Land (18 inversies)

Flamingo Land is een pretpark in Malton, gelegen in het Engelse graafschap North Yorkshire. Het pret- en dierenpark heeft 10 achtbanen, waarvan er 4 overkop gaan, goed voor een totaal van 18 inversies. De laatste nieuwe achtbaan met inversies is Sik die in 2022 opende.

De achtbaan met de meeste inversies is Sik, een 10-looper achtbaan van Intamin. Kumali is een Suspended Looping Coaster van Vekoma met 4 inversies die de Shenlin lay-out heeft, een hele andere dan die wij hier gewoon zijn. Mumbo Jumbo is een El Loco rollercoaster van S&S Sansei Technologies met 2 inversies. Hero is een Volare van Zamperla met 2 inversies. Bij deze achtbaan ga je al liggend door het parcours.

 

#3: Parque Warner Madrid (19 inversies)

Parque Warner Madrid is een Spaans pretpark gelegen in Madrid. Het pretpark maakt deel uit van de Spaanse investeringsmaatschappij Parques Reunidos maar ook Warner Bros heeft nog een deel van de aandelen. Het park bevat 7 achtbanen waarvan er 4 overkop gaan, goed voor een totaal van 19 inversies. De laatste nieuwe looping coaster is Batman Gotham City Escape die in 2023 opende.

Superman is een Floorless Coaster gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en gaat 7 keer overkop. De achtbaan is 50 meter hoog en bereikt een snelheid van 100 km/u. Batman Arkham Asylum is een Inverted Coaster eveneens van Bolliger & Mabillard en gaat 5 keer overkop. De achtbaan is 32 meter hoog en bereikt een snelheid van 80 km/u.

Batman Gotham City Escape is een multi launch coaster van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides en gaat 4 keer overkop. Deze bereikt een snelheid van 104 km/u en is 45 meter hoog. Stunt Fall is een Giant Inverted Boomerang van de Nederlandse fabrikant Vekoma. De attractie is 58,2 meter hoog en start met een verticale vrijeval aan 105,6 km/u. Hierna gaan de bezoekers zowel voorwaarts als achterwaarts door de 3 inversies.

 

#2: Alton Towers (20 inversies)

Alton Towers is een Brits pretpark gelegen in graafschap Staffordshire. Het is een pretpark van de Merlin Entertainments groep en telt 10 achtbanen waarvan er 3 overkop gaan, goed voor een totaal van 20 inversies. De laatste geopende achtbaan die overkop ging was The Smiler in 2013.

Het is voornamelijk aan de wereldrecord brekende achtbaan, The Smiler, te danken dat Alton Towers 20 inversies weet te verzamelen. Bijna ¾ van het totaal komt van deze achtbaan die maar liefst 14 keer overkop gaat en daarmee het wereldrecord op haar naam heeft staan. The Smiler die gebouwd is door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides is 30 meter hoog en bereikt een snelheid van 85 km/u.

Verder hebben we nog Nemesis, een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard, deze gaat 4 keer overkop. Galactica is een Flying Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 2 keer overkop.

 

#1: Thorpe Park (23 inversies)

Thorpe Park is een Brits pretpark gelegen in graafschap Surrey. Het is een pretpark van de Merlin Entertainments groep en telt 7 achtbanen waarvan er 4 overkop gaan, goed voor een totaal van 23 inversies. De laatste nieuwe inversie achtbaan werd gebouw in 2024 met Hyperia. Thorpe Park heeft al 14 jaar het record in handen van Europees pretpark met de meeste inversies.

De achtbaan met de meeste inversies is Colossus, gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en gaat 10 keer overkop. De Swarm is een Wing Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 5 keer overkop. Nemesis Inferno is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 4 keer overkop. Saw – The Ride is een Euro-Fighter van de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en heeft 3 inversies. Hyperia is een Hyper Coaster van Mack Rides met 2 inversies.

 

 

Toekomst:

Energylandia is een van de snelst groeiende pretparken in de wereld. Het park werd voor het eerst geopend in 2014 en telt ondertussen al 19 achtbanen. In 2021 kwam het pretpark voor het eerst de top 10 binnen met de opening van Abyssus. Hiermee komt het totaal aantal inversies op 16.

Flamingo Land opende in 2022 Sik, een loopingcoaster van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan gaat 10 keer overkop, waardoor het totaal in 1 klap van 8 naar 18 gaat. Hiermee kwam het park meteen op een mooie 4de plaats terecht in deze top 10.

Ook Europa Park komt dit jaar voor het eerst binnen in de top 10. Met Voltron bouwde ze hun tweede looping coaster die 7 inversies heeft, waardoor het totaal plots van 4 naar 11 gaat.

Met de komst van zowel Energylandia, Flamingo Land alsook Europa Park in deze top 10 zijn het Liseberg, Cinecittà World en Walibi Belgium die uit de top 10 vallen. Zij volgen nu respectievelijk op de 11de, 12de en 13de plaats.

Maar ook binnen de huidige top 10 zijn er verschuivingen. Zo verwijderde Gardaland de achtbaan Sequoia Magic Loop in 2023 waardoor het haar totaal met 3 inversies zag minderen. Parc Astérix bouwde dan weer net een looping coaster bij met Toutatis waardoor hun totaal met 3 inversies stijgt.

Voor de verdere toekomst staat er ook nog een nieuwe achtbaan op de planning. Walibi Holland zal de allereerste duellerende single rail coaster bouwen, de ene kant wordt voor families en zal geen inversies bevatten, de andere wordt voor thrillseekers en zal meerdere inversies krijgen. Hoeveel inversies dit juist worden is nog niet bekendgemaakt. Het is de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction die zal in staan voor de bouw van beide achtbanen, deze moeten openen in 2025.

 

De volledige top 20:

De grootste kanshebbers van parken om de top 10 binnen te komen zijn de parken die in de top 20 staan. De eerstvolgende parken binnen de top 20 zijn: Liseberg (10), Cinecittà World (10 inversies), Walibi Belgium (9 inversies), PortAventura Park (9 inversies), Walygator Grand Est (9 inversies), Särkänniemi Amusement Park (8 inversies), Mirabilandia (8 inversies), Fantasy Island (8 inversies), Movie Park Germany (8 inversies), Plopsaland De Panne (8) en Tusenfryd (8 inversies).

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2024 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 5.500 pretparken en 11.500 achtbanen wereldwijd.