Cheetaruil in de hoop op betere match tussen Safaripark Beekse Bergen en Koninklijke Burgers’ Zoo

Donderdag 11 januari 2024 hebben Safaripark Beekse Bergen en Koninklijke Burgers’ Zoo twee vrouwtjes met elkaar geruild in de hoop op een betere match met het aanwezige mannetje in Arnhem. Het vrouwtje in Hilvarenbeek is verwant aan de mannetjes daar en wordt om die reden in Gelderland juist aan een onverwant mannetje gekoppeld. Het Arnhemse dierenpark presenteert vandaag een video van de cheetaruil.

 

 

Nederlandse coördinator voor Europees populatiemanagementprogramma

Safaripark Beekse Bergen coördineert het Europese populatiemanagementprogramma voor de cheeta. Dat houdt onder meer in dat het Hilvarenbeekse dierenpark over alle gegevens beschikt van alle cheeta’s in de deelnemende Europese dierenparken en op basis van bloedlijnen de dierentuinpopulatie genetisch zo gevarieerd mogelijk houdt voor de toekomst.

 

Op zoek naar een klik

Cheeta’s kennen in principe een solitaire levensstijl net als andere katachtigen – leeuwen vormen een uitzondering op deze regel. Om die reden leven mannetjes en vrouwtjes buiten de paartijd van elkaar gescheiden, net als in het wild. Cheeta’s zijn bovendien vrij kieskeurig in hun partnerkeuze en helaas blijken een vrouwtje van 7 jaar en 3 maanden (geboren in Arnhem) en een mannetje van 5 jaar en 10 maanden (geboren in Dvur Kralové) in het Arnhemse dierenpark geen goede match te vormen.

 

‘Stutter call’ of ‘stutter bark’

Mannetjes die op zoek zijn naar een vrouwtje produceren een zogenaamde ‘stutter call’ of ‘stutter bark’. Mogelijk stimuleert deze speciale roep zelfs de eisprong bij het vrouwtje. Als het vrouwtje krols is, vinden er in enkele dagen tijd diverse paringen plaats, waarna de dieren alle interesse in elkaar weer verliezen en ieder hun eigen weg gaan.

 

Tijdelijke coalities komen voor

Bij groepjes cheeta’s in het wild gaat het meestal om moederdieren met bijna volwassen jongen. Ook komt het voor dat jonge mannetjes en/of vrouwtjes uit hetzelfde nest tijdelijk coalities vormen totdat ze succesvol zelfstandig kunnen jagen. Territoria van volwassen mannetjes overlappen die van verschillende vrouwtjes en in tijden dat de vrouwtjes krols zijn, zoeken mannetjes actief toenadering.