Top 10 historisch meeste inversies op een achtbaan in de wereld

Ondertussen kennen de meeste van ons wel welke achtbanen in de wereld de meeste inversies hebben en ook het inversierecord staat al sinds 2014 op naam van dezelfde achtbaan. Maar ooit was er een tijd waarbij pretparken een verwoede strijd voerden om de achtbaan met de meeste inversies in de wereld te bouwen in hun park. Daarom maken we deze keer een lijstje van de 10 laatste achtbanen die het inversierecord in de wereld voor het eerst verbraken.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terugvinden.

 

#10: Centrifugal Railway – Hull Zoological Gardens (1842 – 1842)

De allereerste achtbaan die ooit overkop ging was de Centrifugal Railway in de Britse dierentuin Hull Zoological Gardens. Deze werd geopend in 1842, bijna 200 jaar geleden dus. Centrifugal Railway was een shuttle coaster wat wilt zeggen dat het geen gesloten circuit had. Deze rollercoaster zou slechts twee weken operationeel gebleven zijn in de loop van september 1842. Dit is niet verwonderlijk want de up-stop wielen waren toen nog niet uitgevonden. Dit zijn de wielen die ervoor zorgen dat de trein niet van de track kan vallen. Wie een ritje op deze achtbaan maakte, riskeerde dus letterlijk zijn of haar leven. Helaas zijn er geen beelden van deze achtbaan. Wel een schets van het concept van dit type van rollercoaster.

 

#9-A: Loopingbahn – Wiener Prater (1948 – 1950’)

Na de Centrifugal Railway werden in de loop der jaren verschillende andere achtbanen gebouwd met een looping. Maar het duurde meer dan 100 jaar vooraleer een pretpark een achtbaan zou bouwen met 2 inversies. Deze eer was weggelegd voor de Loopingbahn in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater, die opende in 1948 en tot de late jaren ’50 operationeel was. Loopingbahn bevatte twee verticale loopings, maar had geen up-stop wielen of remmen. De drie karretjes kwamen tot stilstand via een water splashdown. Net zoals alle andere loopingcoasters die tot dan toe gebouwd waren, bood ook deze geen garantie op een veilige rit aan. Indien de trein door een of andere reden niet genoeg snelheid zou behalen, kon deze gewoon uit een van de loopings vallen. Wonderbaarlijk zijn er nooit incidenten gebeurd op deze achtbaan. Na de sluiting van Loopingbahn werden er geen nieuwe loopingcoasters meer gebouwd. De tijden veranderden en veiligheid van attracties vond men steeds belangrijker.

 

#9-B: Corkscrew – Knott’s Berry Farm (1975 – 1976)

Op 21 mei 1975 gebeurde er iets zeer bijzonder in de wereld. De allereerste veilige inversierollercoaster werd geopend met Corkscrew in het Amerikaanse pretpark Knott’s Berry Farm. Dit werd mogelijk gemaakt door de uitvinding van de up-stop wielen, die ervoor zorgen dat de rollercoastertrein niet van de track kan vallen. Corkscrew werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics en bevatte twee kurkentrekkers (corkscrew in het Engels). De eerste veilige inversieachtbaan had dus niet 1, maar meteen 2 inversies en dit waren voor het eerst geen loopings, maar kurkentrekkers. De achtbaan bleef operationeel in Knott’s Berry Farm tot en met 1989, waarna deze verkocht werd aan het Amerikaanse pretpark Silverwood Theme Park. Deze opende er in 1990 en is vandaag de dag nog steeds operationeel. De rollercoaster behaalt een snelheid van 74 km/u en is 381 meter lang. Corkscrew is 21,3 meter hoog met een drop van 18,9 meter. In onderstaande video ziet u de achtbaan op haar huidige locatie.

 

#8: Corkscrew – Cedar Point (1976 – 1980)

Net geen jaar later op 15 mei 1976 wordt dit wereldrecord verbroken. Het Amerikaanse pretpark Cedar Point opent met de achtbaan Corkscrew de allereerste rollercoaster ooit die driemaal overkop gaat. Het is opnieuw de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics die in staat voor de bouw van de custom looping coaster met 1 looping en een dubbele kurkentrekker. De achtbaan haalt een snelheid van 77,2 km/u en is 25,9 meter hoog. De 624,8 meter lange rollercoaster is vandaag de dag nog steeds operationeel.

 

#7: Carolina Cyclone – Carowinds (1980 – 1982)

Carolina Cyclone in het Amerikaanse pretpark Carowinds werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics en werd geopend op 22 maart 1980. Het was meteen de eerste achtbaan in de wereld die 4 keer overkop ging via twee loopings en een dubbele kurkentrekker. Carolina Cyclone behaalt een snelheid van 66 km/u en is 640,1 meter lang. Het parcours is 29 meter hoog en heeft een drop van 19,8 meter. Vandaag de dag is de rollercoaster nog steeds operationeel.

 

#6: Viper – Six Flags Darien Lake (1982 – 1987)

Viper in het Amerikaanse pretpark Six Flags Darien Lake werd geopend op 29 mei 1982. Voor de vierde keer op rij wordt het wereldrecord gevestigd door een Amerikaans pretpark en de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. Deze keer gaan de bezoekers 5 keer overkop via een looping, dubbele kurkentrekker en een Batwing. De achtbaan behaalt een snelheid van 80,5 km/u en is 944,9 meter lang. Viper is 36,9 meter hoog en heeft een drop van 22,9 meter. Vandaag de dag is de achtbaan nog steeds operationeel.

 

#5: Vortex – Kings Island (1987 – 1988)

Vortex in het Amerikaanse pretpark Kings Island werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics en werd geopend op 11 april 1987. Het was de allereerste achtbaan in de wereld met 6 inversies, zijnde twee loopings, een dubbele kurkentrekker en een Batwing. Deze achtbaan behaalde een snelheid van 88,5 km/u en was 1558,2 meter lang. De hoogte bedroeg 45,1 meter en de drop 42,1 meter. Op 27 oktober 2019 werd de achtbaan voorgoed gesloten.

 

#4: Shockwave – Six Flags Great America (1988 – 1995)

Shockwave in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America werd geopend op 3 juni 1988. Het was de 6de keer op een rij dat de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics en een Amerikaans pretpark het record verbraken. Dit zou meteen ook de laatste keer worden dat een van beide het record in handen zou hebben. Shockwave was de allereerste achtbaan in de wereld met 7 inversies, zijnde drie loopings, een Batwing en een dubbele kurktrekker. De rollercoaster behaalde een snelheid van 104,6 km/u en was 1188,7 meter lang. Het parcours was 51,8 meter hoog met een drop van 47,2 meter diep. In 2002 sloot de achtbaan, waarna die nog twee jaar in opslag in het pretpark bleef liggen. In 2004 werd deze voorgoed verwijderd.

 

#3: Dragon Khan – Port Aventura (1995 – 2002)

Dragon Khan in het Spaanse pretpark Port Aventura opende op 2 mei 1995 als allereerste rollercoaster in de wereld met 8 inversies. Dit betekende een serieuze omslag in de historiek van deze top 10, want nadat Amerika jarenlang deze lijst domineerde, zou Europa deze nummer 1 positie nooit meer loslaten. Dragon Khan werd voor de verandering gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en behaalt een snelheid van 104,6 km/u. De rollercoaster is 45,1 meter hoog, maar heeft wel een drop van 49,1 meter. Op het 1269,5 meter lange parcours gaan de bezoekers door volgende 8 inversies: looping, Dive Loop, Zero-G Roll, Cobra Roll, looping en twee Interlocking Corkscrews. De rollercoaster is vandaag de dag nog steeds operationeel.

 

#2: Colossus – Thorpe Park (2002 – 2013)

Colossus in het Britse pretpark Thorpe Park werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides en opende voor het publiek op 22 maart 2002. Om het record wat langer in handen te kunnen hebben werden er niet 9 maar ineens 10 inversies in het parcours gestoken. Het gaat om een looping, Cobra Roll, dubbele kurkentrekker, een viervoudige Heartline Roll en nog een afsluitende Heartline Roll. De achtbaan behaalt een snelheid van 72 km/u en is 30 meter hoog. Het parcours is 850 meter lang. Colossus is vandaag de dag nog steeds in werking.

 

#1: Smiler – Alton Towers (2013 – heden)

De Smiler in het Britse pretpark Alton Towers werd gebouwd door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides en opende voor het publiek op 31 mei 2013. Voor het eerst in de geschiedenis werd het bestaande record niet alleen verbroken, maar gewoonweg verpulverd. Dit deed de Smiler met maar liefst 14 inversies, zijnde: Heartline Roll, Corkscrew, Dive Loop, Dive Loop, Reverse Sidewinder, Sidewinder, Corkscrew, Corkscrew, Sea Serpent, Cobra Roll, Corkscrew en een afsluitende Corkscrew. De achtbaan behaalt een snelheid van 85 km/u en is 30 meter hoog. Het parcours is 1170 meter lang en bevat twee liftheuvels. Dit wereldrecord werd vandaag de dag nog steeds niet geëvenaard en er bestaan ook geen achtbanen met 13 of 12 inversies. In China werd er wel een rollercoaster met 11 inversies gebouwd, maar deze werd nooit geopend voor het publiek.

 

Toekomst:

Momenteel zijn er geen projecten bekend die het wereldrecord kunnen verbreken. Het lijkt er dan ook sterk op dat de Smiler dit record nog een tijdje in handen zal hebben.

 

Statistieken:

De laatste keer dat het record verbroken werd, was in 2013. Om de 10 laatste recordhouders op te sommen moesten we teruggaan tot 1842. Sinds de eerste veilige inversiecoaster gebouwd werd in 1975 had de Verenigde Staten Van Amerika het record 6 keer in handen, het Verenigd Koninkrijk 2 keer en Spanje 1 keer. Arrow Dynamics bouwde 6 keer de achtbaan met de meeste inversies en Bolliger & Mabillard, Intamin Amusement Rides en Gerstlauer Amusement Rides 1 keer. Het record was nooit in handen van een gelanceerde achtbaan. Het gebeurde maar liefst 6 keer op een rij dat Arrow Dynamics het record verbrak in een Amerikaans pretpark. Sinds 1995 heeft Europa onafgebroken het record in handen gehad.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2023 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.