Ride Entertainment introduceert nieuw attractietype met Switchback

Tijdens de pretparkbeurs IAAPA EXPO 2023 stelde het bedrijf Ride Entertainment haar concepten voor van het nieuwe attractietype Switchback. Het gaat over een innovatief ritsysteem waarbij kabelbanen en stalen achtbaantracks naadloos in elkaar overgaan. De attractie kan lange afstanden overbruggen en verschillende routes volgen. Volgens het bedrijf zijn de mogelijkheden alvast eindeloos, en dat merken we aan de hand van enkele concepttekeningen.

 

Tijdens de afgelopen IAAPA EXPO werden er talloze nieuwe treinen voorgesteld die binnenkort over prestigieuze achtbanen zullen rijden (denk maar aan Falcon’s Flight op Top Thrill 2). Switchback werd dus een beetje overschaduwd door zulke zwaargewichten die de aandacht trokken van het publiek. Ride Entertainment boort met dit nieuwe attractietype echter een hele brede markt aan, want de attractie kan op quasi alle plekken in de wereld gebouwd worden. Bovendien zou ze zelfs betrouwbaar en zeer efficiënt in werking zijn.

Switchback maakt gebruik van elektrische voertuigen met solo- of tandemzitplaatsen. Het systeem kan in een handomdraai omhoog of omlaag gaan, maar ook draaien en stoppen, waardoor ritontwerpers hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. De kern van Switchback is de naadloze integratie tussen kabel en spoor op snelheid. Deze baanbrekende technologie breidt de ontwerpmogelijkheden uit. Dankzij de kabel kan de attractie makkelijk grote afstanden overbruggen met een minimale ondersteunende structuur, terwijl railsecties de snelle bochten en andere wendingen mogelijk maken.

De toepassingen lijken eindeloos. Zo kan Switchback een spannende attractie zijn in een echt attractiepark, maar ook een rustige rit overheen een dierentuin. Ook berg- of stadstoerisme is mogelijk met deze attractie.

 

Momenteel is er al één attractie die deze Switchback-technologie gebruikt operationeel met The Flying Ox in Pigeon Forge (Tennessee). In 2024 zullen er nog twee nieuwe exemplaren openen. Een in Nieuw-Zeeland en een in Zuid-Korea.

 

Bron en foto’s: switchbacktech.com