Schotse historie 15 en 16 april Museumpark Archeon Alphen aan den Rijn

Gedurende het gehele weekend 15 en 16 april krijgt de Schotse historie vanaf 1300 tot heden alle aandacht in Museumpark Archeon. In de verschillende periodes tussen 1300 en de Tweede Wereldoorlog laten de vele re-enactors het leven uit deze tijd zien. Zowel burgers als regimenten tonen het dagelijkse Schotse leven door de eeuwen heen. De re-enactors geven op het Schotse weekend het burgerlijk en militair leven gestalte van middeleeuwen tot huidige tijd. Er is een kampement uit het jaar 1300 met Schotse regimenten en uit het jaar 1745 de spectaculaire groep 92nd Gordon Highlanders. Ook voor kinderen zijn speciale activiteiten.

 

Demonstraties
Op beide dagen zijn er allerlei demonstraties. Exercities van de deelnemende re-enactors. Zij demonsteren ook de musketgeweren en de Claymore: het Schotse grootzwaard uit de middeleeuwen. Verschillende regimenten zullen ook wapendemonstraties geven. Beide dagen treden de doedelzakspelers op met hun pipes and drums.

 

De Gordons Living History en 48th Highlanders of Canada

De Gordons Living History is een grote Nederlandse re-enactmentvereniging met Nederlandse leden maar ook uit Duitsland en België. De club kent onder-afdelingen, waarin de focus op verschillende historische periodes uit de geschiedenis van deze militaire highlanders ligt. Zo worden de coalitie-oorlogen uit de Napoleontische tijd, de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog en de Eerste Wereldoorlog uitgebeeld. De leden beperken zich niet tot militaire zaken, ook talloze aspecten van het dagelijks leven uit deze periodes hebben hun aandacht. En zij houden hun ‘ontdekkingen’ niet alleen voor zichzelf, maar vertellen er graag over aan belangstellende bezoekers. De 48th Highlanders of Canada laat de geschiedenis zien uit de periode van de Tweede Wereldoorlog.

Foto’s: Acheon