Nieuwe ARTISt in Resident bekend

In maart start kunstenaar en alumnus van de Rijksakademie van beeldende kunsten Floris Schönfeld zijn residentie in ARTIS. Acht maanden lang onderzoekt Schönfeld in het park de communicatie tussen alles wat leeft. Het residentieprogramma is een hedendaagse invulling van de eeuwenoude verbintenis tussen ARTIS en de Rijksakademie. Schönfeld gaat atelier houden in één van de Salmhuisjes, een van de 26 rijksmonumenten in ARTIS-Park. Het eindresultaat is in oktober voor publiek te zien.

 

Schönfeld maakt werk dat ontstaat door het leven dat hij observeert op een specifieke plek. Hij is in het bijzonder geïnteresseerd in de communicatie tussen verschillende organismen. Zijn video’s, films en digitale techniek omschrijft hij als verslagen van ervaringen die hij heeft. Voor de kunstenaar is ARTIS de uitgelezen plek om nieuw werk te maken. Schönfeld: ‘Wat me opvalt is hoe rijk het ecosysteem in ARTIS is. Het is een unieke plek. Met alle diersoorten, zowel de dieren in verblijven, als de stadsdieren die naar ARTIS komen en het verdere leven. Ik ben geïnteresseerd in hoe al deze verschillende dieren, mensen, planten, microben met elkaar omgaan.’

Floris Schönfeld, Lab experiment #3 (detail installatie), 2015

 

 

Leren van ander leven
Het residentieprogramma van ARTIS in samenwerking met de Rijksakademie werd in 2020 opgestart. Aanmelding voor het programma staat alleen open voor kunstenaars die recent (in de afgelopen vijf jaar) de Rijksakademie hebben doorlopen. Na een open call in oktober 2022 selecteerde een jury, bestaande uit ARTIS- en Rijksakademie-medewerkersunaniem kunstenaar Floris Schönfeld. Judith de Bruijn, medewerker Kunst & Erfgoed bij ARTIS en jurylid: ‘Floris komt in zijn werk steeds terug bij de vraag hoe we kunnen leren van andere vormen van intelligentie, van ander leven. Dat is essentieel in onze huidige tijd en daar zijn we in ARTIS steeds mee bezig, in het park, het ARTIS-Groote Museum en in ARTIS-Micropia. Het is een geweldige kans om met Floris een kunstenaar in huis te hebben die ons hier weer op een hele andere manier naar kan laten kijken.’

Jaap Kaas, leerling aan de Rijksakademie van 1914-1920, werkend aan zijn ‘Dreigende mantelbaviaan’ in het Apenhuis, ca. 1938, collectie RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

 

Natura Artis Magistra en de Rijksakademie
In mei bestaat ARTIS 185 jaar. Het belang dat ARTIS (voluit: Natura Artis Magistra) vanaf de oprichting hecht aan kunst zit al in de naam besloten: ‘de natuur is de leermeesteres van de kunst en wetenschap’. Sinds de 19e eeuw zoeken Rijksakademie-kunstenaars het park op om er te tekenen en boetseren. Ook leende ARTIS dierenskeletten uit voor studies in de Rijksakademie. Oud-directeur van de Rijksakademie August Allebé (1838-1927) bezocht ARTIS steevast met zijn studenten: ‘Ik houd Artis voor een weldaad aan beeldende kunstenaars’. De huidige samenwerking is een hedendaagse invulling van de eeuwenoude verbintenis tussen de twee naburige instituten. 

 

Over de Rijksakademie
De Rijksakademie van beeldende kunsten werd in 1870 opgericht om artistiek talent in Nederland te behouden. De Rijksakademie is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal residentieprogramma waar kunstenaars zich gedurende twee jaar kunnen richten op onderzoek, experiment en productie van nieuw werk.