Uitgelicht: Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission – Disneyland Park Paris

Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission is een indoorachtbaan in het Disneyland Park van Parijs. Deze achtbaan neemt je mee voor een rit waarbij je gelanceerd wordt en doorheen drie inversies gaat.

 

 

De indoorachtbaan Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission neemt je mee op missie uit één van de Star Wars films, maar de achtbaan kende ook andere thema’s. Zo opende deze achtbaan origineel als Space Mountain – De la Terre à la Lune in 1995. Deze naam en dit thema behield ze tot 2005. Daarna ging ze door het leven als Space Mountain: Mission 2, totdat het Star Wars thema in 2017 werd toegevoegd. Oorspronkelijk zou de baan de naam Discovery Mountain krijgen, maar dat wijzigde vlak voor de opening.

 

Missies

Missie 1:

Oorspronkelijk nam het verhaal achter Space Mountain – De la Terre à la Lune je als reiziger mee naar het Columbiad Canon. Tijdens de lancering schoot je uit het kanon een asteroïdenveld in, waar je terechtkwam in de Colonel Impey Barbicane’s Bluemoon Mining Machine. Deze machine diende om grondstoffen uit de asteroïden te halen. Na hieruit te kunnen ontsnappen, schoot je recht naar de maan, waarbij je nog net een asteroïde kon ontwijken. Ten slotte werd je raket opnieuw afgeschoten, ditmaal richting de aarde, waar de Electro-de-Velocitor, een machine die de snelheid moest doen afnemen, je nog net op tijd kon stilzetten.

 

Missie 2

Voor de tweede missie van deze achtbaan veranderde de baan van naam. De naam werd toen Space Mountain: Mission 2, welke opende op 9 april 2005. Het verhaal wijzigt lichtjes. Nu werd je als bezoeker meteen richting de maan afgeschoten, waarbij je onderweg planeten, kometen en asteroïden tegenkwam. Een ster met supernova status kwam bijna tot stilstand, om vervolgens opnieuw afgeschoten te worden richting de aarde. Uiteindelijk bereikte je een hypergate die voor een supersnelle reis doorheen het universum zorgde. Ook in deze versie zorgde de Electro-de-Velocitor voor een veilige terugkomst op aarde.

 

Missie 3: Star Wars

De meest opmerkelijke verandering was het toevoegen van een Star Wars thema. De baan heropende op 7 mei 2017 als Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission. De bezoekers gaan nu als een verkenningsteam, samen met het Blue Squadron, het gevecht aan met The First order in Jakku. Daar wordt een gevecht gevoerd met TIE Fighters en na de overwinning wordt een vernietigende aanval uitgevoerd op de Star Destroyer.

 

Missie 4

Er wordt door velen gedacht dat de Star Wars uitvoering maar tijdelijk is. Het is dus uitkijken of er een vierde missie zal volgen.

 

 

Statistieken

Deze achtbaan werd in 1995 gebouwd door Vekoma. Ze is 32 meter hoog, 1000 meter lang, wordt via een Electric Winch Launch gelanceerd en bereikt een topsnelheid van 70,8 km/u. Verder in de rit zit ook een boosterwheel lift. De baan bevat drie inversies: een corkscrew, een tongue en een sidewinder.

Over de baan rijden sinds 2017 vijf nieuwe Vekoma MK-1212 treintjes, die elk plaats bieden aan 24 personen. Wie een ritje wil maken moet tenminste 120 cm groot zijn.