Ondanks 2 maanden stralende zon kreeg Technopolis toch 32 000 bezoekers over de vloer

Wisselvallig weer, regen en temperaturen die je in putje zomer een trui deden aantrekken: ze zorgden er vorige zomervakantie voor dat Technopolis een record aantal bezoekers over de vloer kreeg. Dit jaar registreerde Technopolis 32 000 bezoekers, behoorlijk minder dan vorige zomervakantie, maar klagen doet het doe-centrum allesbehalve. “Zelfs de hitterecords konden onze zomer niet in het water doen vallen.”

 

Ongezien hoge temperaturen en een minimum aan regendagen konden niet verhinderen dat heel wat gezinnen met leergierige kinderen Technopolis verkozen boven de kust, zwemvijvers en buitenattracties.

Er viel dan ook weer heel wat te beleven in het doe-centrum in Mechelen. En of je nu koos voor een dutje op een spijkerbed, een vliegtuiglanding, een fietsrit over de Grand Canyon of parapentevlucht in virtual reality…: de kans was groot dat je middenin een hittegolf kippenvel kreeg.

Dagelijks gratis workshops, een gratis show en verschillende gratis demo’s maakten het zomeraanbod compleet. Daarnaast konden bezoekers tegen een kleine meerprijs vliegen als een vogel of zwemmen als een schildpad met Birdly, een gloednieuwe en unieke virtualrealityervaring.

Wie toch graag even buiten van de zon genoot kon gigantische insecten verkennen in Insectopia, de tijdelijke buitenexpo in het bos achter Technopolis, en met een verfrissend drankje of ijsje afkoelen in de zomerbar.

 

Na zonneschijn komt regen

Een topaanbod of niet, op regendagen registreerde Technopolis naar traditie toch meer bezoekers dan op dagen met een stralende zon. Augustus in z’n geheel was net iets wisselvalliger en dat zie je ook aan de bezoekerscijfers. In juli vonden 15 000 bezoekers hun weg naar Technopolis; in augustus waren dat er 17 000.

Een topdag was Moederdag, wanneer de zon zich even wegstak en bezoekers getrakteerd werden op een gratis show over insecten met entomoloog Peter Berx.

Met 32 000 bezoekers evenaart Technopolis lang niet het record aantal bezoekers van vorig jaar, maar gezien de weersomstandigheden kan het doe-centrum ook dit jaar van een zeer geslaagde zomervakantie spreken. De cijfers tonen ook aan dat families sinds de zomervakantie van 2020, toen iedereen wegens corona de voorkeur gaf aan buitenactiviteiten, weer opnieuw zin hebben in binnenactiviteiten.

 

“Het is geen nieuws dat Technopolis meer bezoekers ontvangt bij regenweer. Toch vind ik dat we niet mogen klagen, want ondanks het stralende zomerweer vonden heel wat bezoekers hun weg naar Technopolis. Meer zelfs dan in andere jaren met veel zonneschijn en weinig regen. Ons zomeraanbod bood de ideale mix van indoor en outdoor activiteiten, dus we waren voorzien op zowel regenweer als een stralende zon. Zelfs de hitterecords konden onze zomer niet in het water doen vallen!” Ester Blockx; Marketing & Sales Director Technopolis

 

Veel meer dan 32 000 (toekomstige) wetenschapsliefhebbers bereikt

 
Je hoefde tijdens de zomervakantie niet naar de bekende Technologielaan in Mechelen te gaan om Technopolis gezien te hebben.

In het laatste weekend van augustus nam Technopolis deel aan Maanrock, het gratis stadsfestival van Mechelen. Technopolis betrad niet het podium, maar gaf samen met de jongere deelnemers een hele nieuwe betekenis aan katapulten bouwen én afschieten. Ook op de jaarlijkse zomerexpo in het Koninklijk Paleis in Brussel ontbrak Technopolis niet: daar wist Technopolis nog eens een goeie 70 000 mensen te bereiken.
 
Zelfs al bleef je in juli en augustus de hele tijd thuis, dan was de kans nog steeds groot dat je Technopolis tegenkwam. Middenin de zomervakantie lanceerde Technopolis op YouTube een vervolg op de populaire videoreeks Fact’d Up waarin jongeren op straat aan de tand gevoeld worden met een reeks ludieke vragen. De reeks kreeg tot nu toe al 27 000 views op YouTube en ook op TikTok valt deze in de smaak. De grappigste fragmenten uit de reeks kregen hier vlotjes 4 tot 600 000 views.
 
Op deze manier bereikte Technopolis tijdens de zomervakantie een pak meer dan 32 000 (toekomstige) wetenschapsliefhebbers, waaronder ook heel wat jongeren.

 

Bijna klaar voor het najaar

Van 1 tot en met 16 september sluit Technopolis de deuren voor haar jaarlijkse klusweek. Het hele doe-centrum wordt tot in de hoekjes gekuist en zowel grote als kleine onderhoudswerken worden uitgevoerd.

Daarnaast wordt Insectopia, de buitenexpo die ongeveer een jaar in het bos van Technopolis stond, opgeruimd. Alle insecten worden vanaf morgen netjes ingepakt en vliegen binnenkort naar een volgende bestemming. Een nieuwe buitenexpo staat momenteel niet op het programma, maar dat betekent niet dat Technopolis geen grote plannen voor het najaar heeft … Wordt vervolgd!