Zweeds park Furuvik kondigt gelanceerde achtbaan Lightning aan

Het Zweedse dieren-, water- en pretpark Furuvik heeft aangekondigd een nieuwe attractie te openen. Het gaat om een nieuwe rollercoaster die de naam Lightning zal krijgen. Het wordt een gelanceerde rollercoaster die gebouwd zal worden door de Nederlandse fabrikant Vekoma.

 

Het Zweedse park Furuvik gelegen in Gävle in de regio Gävleborg gaat spectaculair uitbreiden in het voorjaar van 2023. Het dieren-, water- en pretpark zal dit doen met een gelanceerde achtbaan die gebouwd zal worden door de Nederlandse fabrikant Vekoma, aldus het park zelf.

De achtbaan krijgt de naam Lightning en zal een snelheid behalen van 75 km/u in amper 3 seconden tijd, waardoor deze het met voorsprong de snelste rollercoaster van het park zal worden. Het parcours wordt 430 meter lang en 17 meter hoog. Dit parcours zal 2 keer afgelegd worden waardoor de trein 2 keer gelanceerd zal worden tijdens de rit en hiermee in totaal 860 meter afstand zal worden afgelegd.

Ondanks de lanceringen en de hoge snelheid wordt het een echte familieachtbaan want de krachten zullen beperkt blijven tot 2,8 G en er zullen geen inversies in het parkcours zitten. Dit zorgt ervoor dat deze rollercoaster een ideale achtbaan zal worden voor jong en oud, een perfecte investering voor het familiepark die zo haar bestaande bezoekers pleziert en tegelijkertijd een spectaculairdere achtbaan kan aanbieden.

 

3de nieuwe achtbaan:

Lightning wordt al de 3de nieuwe achtbaan sinds 2017. Toen werd nog de eerste moderne achtbaan van het park geopend met Fireball, een Family Boomerang achtbaan van Vekoma met de Rebound lay-out zoals Velociraptor in het Britse Paultons Park of Boomerang in het Poolse Energylandia. In 2020 werd dan een tweede nieuwe achtbaan geopend met Draken. Dit is een Force One van de Duitse fabrikant Zierer. In 2023 zal dan de derde nieuwe achtbaan openen met Lightning.

Hiermee zal in 7 jaar tijd het volledige rollercoaster aanbod zijn vernieuwd. De twee bestaande achtbanen van het park die er opereerde voor 2017 werden eerder al afgebroken. Het gaat om de Lilla Bergbanan, een Big Apple achtbaan die in het park kwam in 2003 en haar rondjes reed tot en met 2019 en Rocket, een Jet Star van Schwarzkopf die in 2011 in het park kwam en haar rondjes reed tot en met 2021.

 

Bron: Furuvik